Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου: Στην κόψη του ξυραφιού αρκετά φαρμακεία στην Θεσπρωτία

Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα ρευστότητας βρίσκονται δεκάδες φαρμακοποιοί στο Νομό Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωάννη Κοντό ο οποιος μίλησε στην εφημερίδα Θεσπρωτική: «Πράγματι, υπάρχουν...

Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα ρευστότητας βρίσκονται δεκάδες φαρμακοποιοί στο Νομό Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωάννη Κοντό ο οποιος μίλησε στην εφημερίδα Θεσπρωτική:

«Πράγματι, υπάρχουν αρκετά φαρμακεία στην περιοχή που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με τον κίνδυνο για λουκέτα» να μοιάζει πολύ πιθανός», τονίζει ο Ιωάννης Κοντός. Ο Ιωάννης Κοντός εξηγεί ότι η προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου πληρωμή των συνταγών του Ιανουαρίου, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΠΦΣ δεν θα πραγματοποιηθεί και μέσα στον Μάιο θα δοθεί μόνο ένα μέρος των χρημάτων αυτών. Αυτό σημαίνει επιδείνωση της ήδη οριακής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο πολλά φαρμακεία θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο Ιωάννης Κοντός σημειώνει ότι αντίστοιχο πρόβλημα με καθυστερήσεις πληρωμών υπήρχε και το 2011, ωστόσο πλέον το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ πιο δυσοίωνες, ενώ και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών επί του φαρμάκου έχει μειωθεί κατά πολύ. Παράλληλα, πολλές και μεγάλες είναι οι ελλείψεις, όπως ο ίδιος παραδέχεται σε φάρμακα. «Αυτό που συμβαίνει με τις αντιβιώσεις είναι πρωτοφανές», τονίζει ο κ. Κοντός, αφού, όπως λέει «λείπουν από τα ράφια όλες σχεδόν οι κοινές και ευρέως γνωστές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τα φάρμακα για πολλές κοινές παθήσεις». «Η μόνη μας ελπίδα είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να μπορέσουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας», καταλήγει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.

Η αδυναμία πληρωμής του ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, δημιουργεί ντόμινο ελλείψεων σε ολόκληρο τον κλάδο διακίνησης του Φαρμάκου. «Η πολιτεία οφείλει να βάλει στις άμεσες προτεραιότητες της το Φάρμακο. Αν τα φαρμακεία δεν εξοφληθούν δεν μπορούν να προμηθευθούν φάρμακα, που ήδη διαθέτουν στους ασφαλισμένους με πίστωση.Η ρευστότητα των φαρμακείων επιβάλλεται από τους κανόνες της αγοράς γιατί αλλιώς φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα δίνουν φάρμακα στα φαρμακεία. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά η υγεία του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό» , τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

In this article

Join the Conversation