Πλήθος πιστών στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου, μετά από ανάβαση ωρών με τα πόδια

Γράφει ο Η.Μ   Με κατάνυξη έγινε η θεία λειτουργία, την Κυριακή 14 Μαΐου, μέσα στο σπήλαιο του αγίου Αρσενίου, στις βουνοκορφές της Χρυσαυγής Παραμυθιάς, μετά από ανάβαση...

Γράφει ο Η.Μ

 

Με κατάνυξη έγινε η θεία λειτουργία, την Κυριακή 14 Μαΐου, μέσα στο σπήλαιο του αγίου Αρσενίου, στις βουνοκορφές της Χρυσαυγής Παραμυθιάς, μετά από ανάβαση ωρών με τα πόδια!

Ο λειτουργός π. Ιωάννης, που με πολύ ευσέβεια τέλεσε την ακολουθία, με αφορμή την παρελθούσα εορτή του οσίου, και που εδώ και χρόνια είναι από τους βασικούς συντελεστές της ανάδειξης του σπηλαίου του αγίου Αρσενίου και οι πολλοί πιστοί, που συγκεντρώθηκαν, ένιωσαν ζωντανή την παρουσία του Χριστού. Και αισθάνθηκαν μέσα στον περιορισμένο γεωγραφικά χώρο, αλλά απέραντο πνευματικά, ανέκφραστη ικανοποίηση.

Στο όρος Κορίλα ή Γκορίλα, που είναι άγριο και απότομο, σε απόκρυμνη δυτική πλαγιά, σχηματίζεται μια μεγάλη σπηλιά, ονομαστή στην περιοχή, η σπηλιά του αγίου Αρσενίου. Πήρε αυτή την ονομασία από την ομώνυμη σκήτη του αγίου Αρσενίου, που προφανώς κάποτε εκεί ασκήτευαν μοναχοί, πιθανόν προερχόμενοι από τη μονή του αγίου Ιωάννου της Βέλλιανης, που ήταν άλλοτε σε ακμή, αλλά καταστράφηκε περί το 1870.

Η σκήτη αφιερώθηκε μάλλον στον όσιο Αρσένιο, που έζησε περί τον 5ο αιώνα. Σήμερα διασώζεται μέσα στη σπηλιά τμήμα της σκήτης και παλιά αγιογραφία, χαραγμένη πάνω στο βράχο.

Πριν 40 περίπου χρόνια μια ομάδα νέων από τα κοντινά χωριά , με πολύ κόπο ανακατασκεύασαν τη σκήτη σε μικρό εκκλησάκι και άρχισε να εορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του αγίου Αρσενίου. Εκπληκτική εμπειρία η ανάβαση.

Μια ανάβαση, που δεν είναι μόνο πεζοπορία, αλλά και ψυχική. Από την αφάνεια και τη μικρότητα, ανεβάζει ο Θεός, όσους δεχθούν την κλήση του, “έως τρίτου ουρανού”. Δεν είναι,λοιπό, μικρή υπόθεση η ανάβαση και μάλιστα η χριστιανική ανάβαση. Είναι κάτι θαυμαστό, είναι ο ουρανός μέσα στην καθημερινή ζωή της βιοπάλης, είναι ένα φως μέσα στο σκοτάδι του κόσμου

In this article

Join the Conversation