Αναγνώστης για την επικινδυνότητα στην διέλευση από το γεφύρι του “Ντάλα”

Είμαι από τα χωριά του Σουλίου και θέλοντας να κάνω την διαδρομή από την Γλυκή μέχρι το Σούλι πέρασα από τα γεφύρια του Ντάλα. Βλέποντας το μικρό γεφύρι...

Είμαι από τα χωριά του Σουλίου και θέλοντας να κάνω την διαδρομή από την Γλυκή μέχρι το Σούλι πέρασα από τα γεφύρια του Ντάλα. Βλέποντας το μικρό γεφύρι που είχε καταστραφεί πριν από μια πενταετία είδα να είναι φτιαγμένο με σιδηροδοκούς και σανίδες και θυμήθηκα τα λόγια τα μεγάλα για ανακατασκευή του γεφυριού ,αλλά ας αφήσουμε αυτό το θέμα για άλλη φορά.

Αυτό που για μένα είναι πιο σημαντικό είναι το άλλο γεφύρι του Ντάλα –ένα τσιμεντένιο γεφύρι που χτίστηκε πριν από πολλά χρόνια . Έχει ύψος περίπου στα 35 μέτρα στο κέντρο του και είναι πάνω από τεράστιους βράχους .

Σ αυτό το γεφύρι πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν στις δυο του πλευρές σιδεροσωλήνες (περίπου 1 μέτρο ύψος) ώστε να μπορεί να προστατευθεί ο διαβάτης του.

Σήμερα έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κρατήσει κάποιον αν για κάποιο λόγο νιώσει κάτι και κινδυνεύει να πέσει στα βράχια και στο ποτάμι.

Την ώρα εκείνη στον χώρο ήταν περίπου στα 30 με 40 άτομα κάθε ηλικίας –από μικρά παιδιά μέχρι κάποιον γύρω στα 55 χρονών— να περνούν το γεφύρι, να στέκονται πάνω του και να βγάζουν φωτογραφίες , πολλοί μάλιστα ανεβαίνοντας και πάνω στο μικρό στηθαίο που υπάρχει (25-30 cm) με άμεσο κίνδυνο μιας μικρής απροσεξίας η ζάλης να βρεθούν στο κενό και στα βράχια.

Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος εκεί μιας και για να φτάσει κάποια βοήθεια στο σημείο θέλει περίπου 20 με 25 λεπτά πεζοπορίας μέσα από το στενό μονοπάτι που ξεκινά από την σκάλα της Τζαβέλαινας και να μην βάλω και τον χρόνο που θέλει το ασθενοφόρο να έρθει στην σκάλα της Τζαβελαινας.

Καλά τα πανηγύρια στην Γλυκή , καλές οι γιορτές του Σουλίου για μια μέρα καλές όλες οι εκδηλώσεις στον Αχέροντα αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να τα προσέξουμε αν θέλουμε να απολαύσουμε την φύση και τις ομορφιές της χωρίς να κλαίμε κάποια στιγμή και να ψάχνουμε τους αρμόδιους και αναρμόδιους που κάνουν τώρα ότι δεν βλέπουν τον κίνδυνο.

Εύχομαι ειλικρινά να μην έρθει εκείνη η ώρα γιατί θα είναι πλέον αργά και θα είναι και πλήγμα για την τουριστική μας περιοχή

ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΛΙΚΟΣ

In this article

Join the Conversation