Καλαμάς. Δράσεις στον Καλαμά για την καταπολέμηση της ασθένειας των πλατάνων

Γράφει ο Η.Μ Επειδή το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη έκταση, από την Περιφέρεια Ηπείρου θα ξεκινήσουν εργασίες καταπολέμησης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στην περιοχή του...

Γράφει ο Η.Μ


Επειδή το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη έκταση, από την Περιφέρεια Ηπείρου θα ξεκινήσουν εργασίες καταπολέμησης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στην περιοχή του ποταμού Καλαμά από τη Μενίνα έως τη Βρυσέλλα και την Ελαία (συγκεκριμένα στην περιοχή “Καλπακιώτικο”).

Τα πλατάνια έχουν πέσει μέσα στο ποτάμι και εκτός από τη μετάδοση της ασθένειας σε υγιή πλατάνια , υπάρχει κίνδυνος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πλημμυρικών φαινομένων.

Το 2010 η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο, ενώ στη Θεσπρωτίας η ασθένεια έχει βρεθεί σε αρκετές εστίες προσβολής, οι περισσότερες από τις οποίες υπάρχουν κατά μήκος του ποταμού Καλαμά στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Ένας τρόπος μετάδοσης της ασθένειας είναι με το νερό των ποταμών το οποίο μεταφέρει σπασμένα κλαδιά από μολυσμένα δέντρα και μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια κατά μήκος του ρου του ποταμού. Ωστόσο η μετάδοση της ασθένειας γίνεται κυρίως με μολυσμένα σκαπτικά μηχανήματα ή εργαλεία, με τα οποία έχουν εκτελεστεί εργασίες σε προσβεβλημένες περιοχές.

Επίσης ένα προσβεβλημένο δέντρο μπορεί εύκολα να μεταδώσει την ασθένεια σε διπλανό του υπογείως, μέσω του ριζικού συστήματος (αναστόμωση των ριζών).

Η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους, που αφανίζει κυριολεκτικά τα πλατάνια του Καλαμά, προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.

Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων δένδρων είναι αναπόφευκτος. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται. Έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα.

Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

Από τη στιγμή που ένα δένδρο προσβληθεί, δεν υπάρχει καμία γνωστή μέθοδος ή κάποιο φυτοφάρμακο που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν την ασθένεια. Ωστόσο είναι δυνατή η λήψη προληπτικών φυτοπροστευτικών μέτρων για τον περιορισμό διασποράς της ασθένειας.

Οι βασικοί στόχοι των μέτρων αντιμετώπισης είναι η αποφυγή της διάδοσης του μύκητα σε άλλες περιοχές και η εξαφάνιση της ασθένειας σε κάθε περιοχή που παρουσιάζεται. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η έγκαιρη διάγνωση σε νέες εστίες προσβολής. Όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια και ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι περιορισμένος, τα μέτρα αντιμετώπισης είναι αρκετά αποτελεσματικά και το κόστος περιορισμένο.

*Φωτογραφία αρχείου απο δράσεις στον Αχέροντα

In this article

Join the Conversation