Καταμέτρησαν τα είδη πουλιων σε Καλαμά και Αχέροντα. Δείτε πόσα είναι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά, οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ). Σύμφωνα...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά, οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Φορέας παρατηρήθηκαν πάνω από 60 διαφορετικά είδη πουλιών όπως φαλαρίδες, κιρκίρια, τα σφυριχτάρια, τις πρασινοκέφαλες πάπιες και χουλιαρόπαπιες.

Εκατοντάδες παρυδάτια είδη εντοπίστηκαν, όπως σκαλίδρες, τρύγγες, χαραδριοί κ.α.

Εκατοντάδες φοινικόπτερα βρήκαν τροφή και καταφύγιο στις λιμνοθάλασσες του Καλαμά και του Αχέροντα. Μαυροκέφαλες πάπιες και σαρσέλες ξεχώρισαν ανάμεσα σε εκατοντάδες διαφορετικά είδη χηνόμορφων.

Συνολικά την ίδια μέρα καταμετρήθηκαν σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές αρμοδιότητας του φορέα διαχείρισης 22.287 άτομα από υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών.

Μεγάλος αριθμός αρπακτικών πουλιών όπως γερακίνα, ξεφτέρι, βραχοκιρκίνεζο καλαμόκιρκος και χειμωνόκιρκος αλλά και ο στικταετός έκαναν την εμφάνισή τους όλες τις προστατευόμενες περιοχές.

Οι κύκνοι και οι πελεκάνοι προτίμησαν και φέτος τις λιμνοθάλασσες του Καλαμά και του Αχέροντα αλλά και του έλους Καλοδικίου.

Για μια ακόμη φορά οι προστατευόμενες περιοχές της Θεσπρωτίας αναδεικνύουν τη σημαντικότητά τους ως υγρότοποι ιδιαίτερης οικολογικής αξίας για τα διαχειμάζοντα αλλά και για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

In this article

Join the Conversation