To τοπικο ΚΚΕ-μλ, για την ονομασία της πΓΔΜ

Συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ, στην υπηρεσία των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ! Λαοί ενωθείτε! Ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό!

Η συμφωνία που διαμορφώθηκε μεταξύ Τσίπρα, Κοτζιά από τη μια και Ζάεφ, Ντιμιτρόφ απότην άλλη σχετικά με το ζήτημα της πΓΔΜ ούτε άρχισε, ούτε εξελίχθηκε και κατέληξε με τηνπρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο στις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Το «ζήτημα της πΓΔΜ»ήταν και είναι πριν από όλα ένα ζήτημα της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας. Ένα κομμάτι τουβαλκανικού παζλ για τους όρους παρουσίας και κυριαρχίας που θα έχουν στην πολύπαθηχερσόνησο οι δύο μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη, των οποίων οανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή διαρκώς εντείνεται.

Έτσι, ο συμβιβασμός που αποτυπώνεται στη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων πριν από όλαυπηρετεί το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους και γι’ αυτό είναι ένας συμβιβασμός αντιδραστικός,ένας συμβιβασμός που ενισχύει τους πολεμικούς κινδύνους για τους δύο λαούς αλλά και τουςλαούς όλης της περιοχής.

Ένας συμβιβασμός που η εξέλιξή του θα κριθεί από τις αντιθέσειςτων ιμπεριαλιστών και αυτών που τον εγγυούνται και αυτών που τον αντιμάχονται.Σε αυτή τη βάση και σε κάθε περίπτωση καθόλου δεν πρόκειται για ένα συμβιβασμό που«τερματίζει τη διένεξη» μεταξύ των δύο χωρών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Έτσι κιαλλιώς οι ΗΠΑ και συνολικά οι ιμπεριαλιστές το μόνο που δεν επεδίωκαν ήταν να άρουν τουςεθνικισμούς και τα μίση που οι ίδιοι, οι επεμβάσεις τους και οι παρεμβάσεις τους έχουνκαλλιεργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στους λαούς της περιοχής..

Και η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ μόνο αυτόν το δρόμο, της συναδέλφωσης και της φιλίας των λαών της περιοχής, δενθέλει να ανοίξει και να υποδείξει με τη συμφωνία αυτή.Βασικό κυβερνητικό επιχείρημα υπεράσπισης της συμφωνίας αποτελεί ο «κίνδυνος εξανατολών» και η ανάγκη να κλείσει η χώρα τα «βόρεια μέτωπά της».

Επίσης, από τηνκυβερνητική προπαγάνδα καθόλου δεν λείπει η υπεράσπιση «του αρχαίου ελληνικούπολιτισμού, της ελληνικής Μακεδονίας» και όλα τα ανάλογα αφηγήματα των ακροδεξιών-εθνικιστικών δυνάμεων.

Με όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της προς ΗΠΑ Γερμανία μεεπιδίωξη να τις εξαργυρώσει όσο μπορέσει όταν και αν κρίνει να προχωρήσει σε εκλογικόαιφνιδιασμό. Προς ώρας προχωρά ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ με ΕΕ και ΔΝΤ τους νέους όρουςαλυσοδέματος της εργατικής τάξης και του λαού.

Οι ιμπεριαλιστές και με όργανα τις εξαρτημένες αστικές τάξεις σφίγγουν τον κλοιό στηνπεριοχή, κάνουν διαρκώς βήματα πολέμου. Οι επιτυχίες τους, σαν αυτές του Τραμπ στηΣιγκαπούρη και στην πΓΔΜ, με την όποια σχετικότητα και αν έχουν, πυροδοτούν παραπέρατον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και τους κινδύνους για το λαό μας, τους λαούς της περιοχήςκαι του κόσμου.Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν πολλών ειδών απαντήσεις. Υπάρχει μόνο ηαπάντηση της μαζικής πάλης του κινήματος σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική,αντιπολεμική κατεύθυνση. Υπάρχει η απάντηση της πάλης που επιδιώκει την ενεργοποίησητων δυνάμεων λαού και νεολαίας.

Για να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική, σε αυτή τηντροχιά των εξελίξεων και να διαμορφωθούν σε μια πορεία όροι αναμέτρησης του λαού μετους δυνάστες του.Η κατεύθυνση συνεπώς της συγκρότησης των δυνάμεων των εργαζομένων και της νεολαίαςως δυνάμεις πάλης απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την αστική τάξη πρέπει να τεθεί και ναπαλευτεί ως αυτή που είναι.

Χωρίς «προσπεράσεις» και «συντμήσεις», χωρίς αναζήτηση«βοήθειας» στους από πάνω και τις εκλογικές «διεξόδους», χωρίς αδημονίες που θέλουν νααγνοούν τους υπαρκτούς και πραγματικούς ταξικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους τουζητήματος.

Όσο περισσότερο αποφασιστικά παλευτεί το ζήτημα με αυτή τη λογική, τόσολιγότερες θα είναι οι αυταπάτες, οι καθυστερήσεις και οι αρνητικές συνέπειες που θα κληθείνα πληρώσει ο κόσμος του αγώνα, αλλά και συνολικά ο λαός μας.

In this article

Join the Conversation