Φαρμακευτικός Σύλλογος: Αυτο συμβαινει με τα “μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα”

Αφορά φάρμακα των οποίων η δαπάνη δεν καλύπτεται από ΕΟΠΥΥ, όπως αναλγητικά , παυσίπονα , αποσυμφορητικά κλπ. Πολλοί καταναλωτές παρατηρούν άλλη τιμή να αναγράφεται στη συσκευασία και άλλη...

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί μια σύγχυση όσον αφορά τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, δηλαδή των “Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων” .

Αφορά φάρμακα των οποίων η δαπάνη δεν καλύπτεται από των ΕΟΠΥΥ, όπως κοινά αναλγητικά , παυσίπονα , αποσυμφορητικά κλπ. Πολλοί καταναλωτές παρατηρούν άλλη τιμή να αναγράφεται στη συσκευασία και άλλη να είναι η πραγματική λιανική τιμή του φαρμάκου.

Τα φάρμακα αυτά μέχρι πρότινος ήταν κρατικά διατιμημένα , δηλαδή με σταθερή και καθορισμένη τιμή , ενώ πλέον την τιμή τους αφήνεται να την καθορίζουν ελεύθερα οι φαρμακοβιομηχανίες , οι οποίες δεν άφησαν την ευκαιρία και ξεκίνησαν διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες αυξήσεις τις οποίες αποφασίζουν μόνες τους .

Η λεγόμενη απελευθέρωσή των τιμών των “Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων” ψηφίστηκε το 2014 και η εφαρμογή του νόμου έγινε στα τέλη του 2017 , επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να αυξάνουν όποτε θέλουν και όσο θέλουν τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ . Μάλιστα ακόμη και από σήμερα 2/7 εφαρμόζεται από τις εταιρείες των ΜΥΣΥΦΑ νέος κατάλογος τιμών με νέες αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα.

Ήδη από την ψήφιση του αντίστοιχου νομοσχεδίου , οι φαρμακοποιοί είχαν αντιδράσει και είχαν περιγράψει με συγκεκριμένα επιχειρήματα και παραδείγματα για το πού θα οδηγηθούν οι τιμές , αλλά θυμόμαστε πολύ καλά ότι κάποιοι μας χαρακτήριζαν ως μια «συντεχνία» που αντιδρά για κάποιους δικούς της λόγους , ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούνταν ένα από τα πάγια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας.

Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι ακριβώς αυτό που οι φαρμακοποιοί είχαν προβλέψει και είχαν με όλους τους τρόπους προειδοποιήσει : Η αλματώδης αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ που σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει και το 100%.

Και όλα αυτά τη στιγμή που εξακολουθεί να αναγράφεται στη συσκευασία η εντελώς παραπλανητική “ενδεικτική λιανική τιμή”. Το τελικό αποτέλεσμα εκτός των άλλων είναι να μπερδεύεται , δικαίως , ο καταναλωτής ο οποίος θα αγοράσει το φάρμακο.

Γι’αυτούς τους λόγους διασαφηνίζουμε πως οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για αυτά τα φαινόμενα και παράλληλα τονίζουμε ότι συνεχώς , χωρίς σκοπιμότητα, θα ενημερώνουμε το κοινό για κάθε αντίστοιχο ζήτημα.

Το ΔΣ του Φ.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

In this article

Join the Conversation