Με αφανισμό απειλούνται οι κτηνοτρόφοι – Της Μυρτώς Λύκα

Αντιμέτωποι με οριστικό αφανισμό βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας. Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν κάθε μέρα στο agrotes.eu οι μειώσεις στις τιμές του γάλακτος πολλές φορές ξεπερνάνε...

Αντιμέτωποι με οριστικό αφανισμό βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας.

Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν κάθε μέρα στο agrotes.eu οι μειώσεις στις τιμές του γάλακτος πολλές φορές ξεπερνάνε τα 20 λεπτά καθώς δεν είναι και λίγοι οι παραγωγοί που λαμβάνουν τα τελευταία τιμολόγια με τις εξευτελιστικές τιμές να φτάνουν τα 33 λεπτά στο γίδινο και 60 λεπτά στο πρόβειο γάλα.

Ακόμα πιο τραγικές στιγμές ζούνε οι κτηνοτρόφοι που ξαφνικά έλαβαν ένα ”ραβασάκι” από το γαλατά τους με το οποίο τους ενημερώνει ότι εντός ολίγων ημερών σταματάει η συνεργασία τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς από ότι φαίνεται είναι μεγάλοι παραγωγοί και δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ποσότητες γάλακτος που ξεπερνάνε τα 500 λίτρα ανά ημέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κύριος Γιώργος που όπως μας είπε ο ίδιος έλαβε το ”ραβασάκι” την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Πατέρας 4 παιδιών ο ίδιος όπως μας είπε, θα σφάξει το κοπάδι του καθώς έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Παρόμοιες καταστάσεις συναντούμε πλέον σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην απέναντι πλευρά το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης φαίνεται ανίκανο να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η περιβόητη διεπαγγελματική γάλακτος φαίνεται ότι δεν θα εγκριθεί άμεσα απο τον υπουργό καθώς ο ίδιος δεν έχει σκοπό να συναινέσει σε καμία αν δεν γίνει όπως ο ίδιος θέλει.

Κύκλοι των κτηνοτρόφων κατηγορούν τον υπουργό ότι παίζει με την επιβίωση τους ενώ παράλληλα συναινεί στα βρώμικα παιχνίδια των γαλακτοβιομηχάνων.

Πέρασε ένας χρόνος από όταν ξεκίνησαν οι πρώτες μειώσεις για το γάλα και μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων.

Φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού οι κτηνοτρόφοι ξεκινάνε με μεγάλες κινητοποιήσεις με πρώτη αυτής της Λάρισας στις 3 Μαϊου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας έξω από το ξενοδοχείο που θα παρευρίσκεται σύσσωμο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Οι κτηνοτρόφοι καλούνε για ακόμα μία φορά την πολιτεία να σταματήσει τον αφανισμός τους αλλιώς απειλούν με ακόμα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Περιμένουνε, όπως λένε, να δούνε αν ο υπουργός αυτή τη φορά θα πάρει θέση η θα αποδείξει για ακόμα μία φορά την ανικανότητα του.

In this article

Join the Conversation