Μπέζας: Η παρουσία Παυλόπουλου στην Παραμυθιά απαντά στον εκβιασμό των Τσάμηδων για επιβολή ατζέντας

Η οργανωμένη σφαγή των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς και τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αποτελούν την πιο τρανταχτή απόδειξη πως δεν πρόκειται για θέμα ατομικής ευθύνης

Ο ισχυρισμός της αλβανικής πλευράς στη μυστική διαπραγμάτευση με τον κ. Κοτζιά που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, ότι με τους ναζί συνεργάστηκαν μόνο ορισμένοι εκπρόσωποι της τσάμικης κοινότητας και επομένως «η συνεργασία αυτή αποτελεί θέμα ατομικής ευθύνης και δεν μπορεί να ποινικοποιείται συνολικά η στάση μιας έντιμης κοινότητας», είναι ιστορικά λανθασμένος.

Η οργανωμένη σφαγή των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς την 29-9-1943 και τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αποτελούν την πιο τρανταχτή απόδειξη. Αλλά και από τη μελέτη των γερμανικών στρατιωτικών αρχείων και των εκθέσεων προς τις ελληνικές αρχές, προκύπτει ότι η κινητοποίηση της τσάμικης κοινότητας υπέρ των κατοχικών δυνάμεων υπήρξε γενικευμένη καθώς σχηματίσθηκαν ένοπλες ομάδες πολιτοφυλακής στο πλευρό του γερμανικού και ιταλικού στρατού και οργανώθηκε Αλβανική Φασιστική Νεολαία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με διάταγμα της φασιστικής Ιταλίας, οι αδελφοί Νουρή και Μαζάρ Ντίνο από την Παραμυθιά, διορίστηκαν, ο μεν πρώτος ύπατος αρμοστής Θεσπρωτίας και ο δεύτερος συνταγματάρχης της τσάμικης πολιτοφυλακής «Μιλίτσια», ενώ αργότερα δημιούργησαν ένα είδος τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως», γνωστή ως «KSILIA».

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, την ώρα που το αποκαλούμενο «Κόμμα των Τσάμηδων» επιχειρεί πολιτικό εκβιασμό μέσω της συνεργασίας του με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας με στόχο να επιβάλλει τη δική του ατζέντα στις συνομιλίες με την Ελλάδα, έχει κατά τη γνώμη μου έναν ιδιαίτερο συμβολισμό!

In this article

Join the Conversation