10 ερωτήσεις στον Βασίλη Γιόγιακα. Τι λέει για Θεσπρωτία, κυβέρνηση, υγεια, ψηφοδέλτια αλλα και για τον ιδιο

Στην ενότητα "10 ερωτήσεις στον...." η paramythia-online.gr, φιλοξενεί τον βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Γιόγιακα.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει πως θα ειναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταστροφική.

Σημειώνει το κοινοβουλευτικό του έργο και τα αποτελέσματα που ειχαν οι επερωτήσεις σε θέματα της Θεσπρωτίας.

Ενημερώνει  πως υπάρχουν επαφές της Συγγρού για στήριξη σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Για το οτι η ΝΔ εχει κερδίσει μολις 3 φορες τον δήμο Παραμυθιάς τα τελευταία 35 χρόνια, τονισε με νόημα την λέξη “Ενότητα”

Με αφορμή την σημερινή επισκεψη Μητσοτάκη στην Ηπειρο, σημειώνει πως ο προεδρος της Νέας Δημοκρατίας,έχει ήδη προσωπική εικόνα των θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ήπειρος .

Θεωρεί πως η αγροκτηνοτροφία και τουρισμός είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της Θεσπρωτίας σε συνδυασμό με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τέλος προέβλεψε πως σύντομα θα πραγματοποιηθούν και βουλευτικές εκλογές.

Διαβάστε την συνέντευξη του Βασίλη Γιόγιακα:

 

1. ΕΡ. Θα είστε ξανά είστε υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές;

ΑΠ. Ναι, θα τεθώ ξανά στη κρίση των συμπατριωτών μου για να συνεχίσω να είμαι κοντά τους και να προσπαθώ το καλύτερο για εκείνους και για τον τόπο μας!

 

2. ΕΡ. Κάνοντας απολογισμό της τετραετίας, ποιο ήταν η σημαντικότερη παρέμβαση της Κυβέρνησης στην Θεσπρωτία και που υστέρησε;

ΑΠ. Ψάχνω να βρω αλλά ειλικρινά δε βρίσκω κάτι που να μπορώ να χαρακτηρίσω ωςσημαντική παρέμβαση. Ο απολογισμός της τετραετίας είναι, με μια λέξη,καταστροφικός. Αντί η Κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τελευταία διαπραγμάτευση του δεύτερου μνημονίου, έφερε ένα τρίτο μνημόνιο που πήγε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω και τη δεσμεύει για πολλά χρόνια μετά. Οι περικοπές στις συντάξεις, το ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου, οι πρόσθετοι φόροι και εισφορές, η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, οι συνεχείς πειραματισμοί  στην Παιδεία, οι χαμένοι πόροι του ΕΣΠΑ και πολλά άλλα δείχνουν ότι αυτή η Κυβέρνηση πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη, και των προσδοκιών αυτών που τη στήριξαν και των αναγκών της χώρας.

 

3. ΕΡ. Έχετε αυξημένο αριθμό Ερωτήσεων για τα προβλήματα του νομού. Τι αποτέλεσμα έχουν και πόσο έχουν κινητοποιήσει τα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων.

ΑΠ. Οι ερωτήσεις είναι ένα μέσο πίεσης για να προχωρήσει η λύση προβλημάτων, είτεαυτά αφορούν μόνο τον τόπο μας, είτε αφορούν όλη τη χώρα και αγγίζουν και τουςΘεσπρωτούς. Αν και η ανταπόκριση των υπουργείων χωράει πολλή βελτίωση,αρκετά από τα θέματα που έχουμε αναδείξει φαίνεται ότι προχωράνε, χάρη και στηδική μας πίεση. Έτσι μπήκε η περιοχή των Συβότων στα αυξημένα επενδυτικά κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, έτσι επανήλθε η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, προχώρησε η χρηματοδότηση των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και ενισχύθηκε η λειτουργία των συνοριακών τελωνείων. Μόνο τοντελευταίο χρόνο, υπήρξαν αρκετές Ερωτήσεις που βοήθησαν να προχωρήσουνδιάφορα θέματα: επεκτάθηκε το εξωιδρυματικό επίδομα σε περισσότερες παθήσεις, για πρώτη φορά προβλέφθηκε σύνταξη σε ασφαλισμένους με οφειλές σεταμεία, διατηρήθηκε το τμήμα του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα και διασφαλίστηκε ότι θα λειτουργήσει πράγματι το νέο Τμήμα ενώ δρομολογήθηκαν οι μελέτες για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα, Σαγιάδα, Μαυρομάτι. Ένα πολύ πρόσφατοπαράδειγμα είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από κοινοβουλευτική παρέμβαση, δέχτηκαν ηλικιωμένους σε γηροκομεία της Θεσπρωτίας που είχαν κενές θέσεις.

 

4. ΕΡ. Έχετε δείξει ενδιαφέρον για τα τοπικά αποδυναμωμένα κέντρα Υγείας. Ποια ηκατάσταση σε αυτά σήμερα?

ΑΠ. Η έλλειψη προσωπικού είναι γνωστό πρόβλημα, ιδιαίτερα στο Μαργαρίτι, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας να είναι κλειστά τη μισή μέρα κι ενώ ήδη γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο…

 

5. ΕΡ. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, η ΝΔ θα υποστηρίξει συγκεκριμένα ψηφοδέλτια; Έχουν προχωρήσει οι επαφές με τους εκλεκτούς της Συγγρού;

ΑΠ. Απ’ ό,τι γνωρίζω τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους που περιλαμβάνουν πρωτεύουσες νομών, ναι. Αλλά πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουνπαρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.

 

6. ΕΡ. Στην Παραμυθιά, η Νέα Δημοκρατία, έχει εκλέξει μόλις 3 φορές δήμαρχο τατελευταία 38 χρόνια (από το 1980 και μετά). Τι θα πρέπει να αλλάξει στιςεπικείμενες δημοτικές εκλογές ώστε να κερδηθεί ο δήμος από το κόμμα τη ΝΔ?.

ΑΠ. Αυτό που πρέπει να γίνει λέγεται «ενότητα»!

 

7. ΕΡ. Στην επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ήπειρο, σε ποιους τομείς θα εστιάσετε την προσοχή σας για την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων;

ΑΠ. Ο πρόεδρος έχει ήδη αποκτήσει προσωπική εικόνα των θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ήπειρος από την επίσκεψή πριν ένα περίπου χρόνο. Γνωρίζει για την ανάγκη τωναγροτών, ειδικά των νέων, να στηριχθούν για να μειωθεί το κόστος παραγωγής καινα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε αξιοπρεπείς τιμές – δείτε γιαπαράδειγμα τι συμβαίνει με τις διαδοχικές μειώσεις στην τιμή του γάλακτος. Γνωρίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς σημαντικά έργα υποδομής στις μεταφορές και το εμπόριο. Να αξιοποιηθεί περισσότερο η πολιτιστική μας κληρονομιά και να συνδεθεί με το τουρισμό. Να βελτιωθεί ηκατάσταση στην Υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Είναι προβλήματα που για να τα αντιμετωπίσεις χρειάζεται όραμα, ήθος, σχέδιο και ανθρώπους. Και ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης τα έχει.

 

8. ΕΡ. Σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία εκλεγεί Κυβέρνησηκαι εσείς βουλευτής, ποια θα είναι η πρώτη παρέμβαση σας για τοπικά ζητήματα.

ΑΠ. Να προωθήσω δίκαια αιτήματα για τη στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων καιτων ιχθυοκαλλιεργητών και να βοηθήσω να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας τουνομού μας με προσωπικό.

 

9. ΕΡ. Πείτε μας 2 τομείς που θα μπορούσαν να είναι ορόσημο για την αναπτυξιακήπορεία της Θεσπρωτίας και σε τι επίπεδο βρίσκονται σήμερα.

ΑΠ. Ο πρωτογενής τομέας – γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες – και όλοι οιτομείς που έχουν να κάνουν με τη «γαλάζια ανάπτυξη», δηλαδή από τον τουρισμό σκαφών αναψυχής και την κρουαζιέρα μέχρι τις εμπορικές μεταφορές και ταυδατοδρόμια. Σχετικά με την πρωτογενή παραγωγή τα προβλήματα έχουν κοινό παρονομαστή: Υπάρχει ένα σύστημα που προσθέτει βάρη, δίνει κίνητρα με τοσταγονόμετρο και δεν προστατεύει τους καλούς επαγγελματίες. Τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προχωρούν, αλλά πρέπει να τρέξουν και οι διαδικασίες για τη νέαμαρίνα Ηγουμενίτσας, τη μαρίνα στα Συβότα και τα λιμανάκια στην Πλαταριά και τη Σαγιάδα ώστε να γίνουν μαρίνες. Και φυσικά να συνεχιστεί ένα άλλο μεγάλο έργοπου θα δώσει περισσότερη αξία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το επιχειρηματικό κιεμπορευματικό πάρκο.

 

10. ΕΡ. Γίνεται πολύς λόγος για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές; Ποια είναι ηεκτίμησή σας;

ΑΠ. Εμείς λέμε ότι όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Απόκει και πέρα, αυτό που νομίζω ότι πρέπει να απασχολεί όλους μας είναι τι θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές. Πώς θα έχουμε πολιτική σταθερότητα, πώς θακαλύψουμε το χαμένο έδαφος της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τί μπορούμε να κάνουμεγια να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Ελλήνων, πώς θα σταθούμε απέναντισε μεγάλα προβλήματα όπως το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και τομεταναστευτικό. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο μετά τις εκλογές!

In this article

Join the Conversation