Κίνδυνος από πτώση Πλάτανων στην Γλυκή. Συχνό το φαινόμενο…

Δυσαρέσκια για τον φορέα διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα – Κέρκυρας

Τον καθημερινό κίνδυνο που διατρέχουν από τα ξερά μολυσμένα πλατάνια με μεταχρωματικό έλκος, καταγγέλλουν στην paramythia-online.gr, κάτοικοι της Γλυκής και αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο φωτογραφικός φακός.

Μολυσμένα πλατάνια που δεν έχουν απομακρυνθεί, καταλήγουν να πέφτουν στο πεζοδρόμιο που οδηγεί στις πηγές του Αχέροντα άλλα και εντός της κοινότητας με τον προφανή κίνδυνο ατυχήματος.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, έχουμε 2 περιστατικά, ενώ σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου απομάκρυναν ένα πεσμένο δέντρο από τον πεζόδρομο που οδηγεί στο περιβόητο τεμ.21.

Το φαινόμενο είναι συχνό σημειώνουν κάτοικοι της κοινότητας, τονίζοντας πως έχει συμβεί να πέσει ολόκληρο δέντρο πάνω σε παγκάκι εντός του χωριού, ευτυχώς χωρίς την παρουσία ανθρώπου και έτσι από θέμα τύχης δεν θρηνήσαμε θύματα.

Το πρόβλημα δείχνει να είναι σοβαρό και απαιτεί δραστική λύση τόσο για θέματα προστασίας όσο και την διάσωση της Γλυκής ως τουριστικό προορισμό, αφού η επέκταση του μεταχρωματικού έλκους είναι σαρωτική ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμιά αντικατάσταση μολυσμένου δέντρου, με τις εκτιμήσεις να είναι τουλάχιστον ανησυχητικές.

Μάλιστα υπάρχει περίπτωση ιδιώτη που με δικά του έξοδα, αντικατάστησε τα μολυσμένα πλατάνια στην ιδιωτική του επιχείρηση.

Το καμπανάκι το έχει χτυπήσει προ 5ετιας ο δρ Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Παναγιώτης Τσόπελας ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει βρεθεί στην περιοχή, άλλα δυστυχώς δεν έχει εισακουστεί.

Τα βέλη των κατοίκων στρέφονται προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του δήμου Σουλίου τις οποίες κατηγορούν για αδράνεια, αλλα κυριως για  τον φορέα διαχείρισης Καλαμά -Αχέροντα – Κέρκυρας, για τον οποιο υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκια , με τα παράπονα των κάτοικων να αφορούν την πλημμελή δράση στην περιοχή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην επίσημη σελίδα του φορέα και στην ενότητα “Απειλές” για τον Αχέροντα, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο μεταχρωματικό έλκος, σε αντίθεση με την άναρχη δόμηση, το παράνομο κυνήγι και την υπερβόσκηση που “βλέπει” ως βασικές απειλές ο φορέας διαχείρισης:

In this article

Join the Conversation