Προσπάθεια για την επανάχρηση του πολυώροφου διατηρητέου κτιρίου Μιχαήλ Παραμυθιώτη στην Κέρκυρα

Εκδήλωση της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Με αντικείμενο την αποκατάσταση και επανάχρηση του πολυώροφου διατηρητέου κτιρίου που κατασκεύασε ο ευεργέτης Μιχαήλ Παραμυθιώτης, η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20:00.

Τιτλος της εκλδήλωσης, «Πρόταση αποκατάστασης – επανάχρησης πολυώροφου διατηρητέου κτιρίου κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα. Το κτίριο της Δονζελότ».

Το προς μελέτη κτίριο ανήκει στον τύπο της πολυκατοικίας και θεωρείται για την εποχή του ένα προσεγμένο, πολυτελούς κατασκευής μεγαλοαστικό, εξαώροφο κτίριο που στέγαζε περισσότερες από μία οικογένειες.

Κατασκευάστηκε για τον ευεργέτη Μιχαήλ Παραμυθιώτη από τον γνωστό αρχιτέκτονα της εποχής J. Balsamo, με βάση τους κανονισμούς δόμησης κτηρίων κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1814 – 1864) και αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μεγαλοαστικών πολυώροφων κτιρίων της εποχής του.

Είναι από τα ψηλότερα κτίρια που απαντάται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Ανήκει σε μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το όλο κτίριο χωρίζεται με έναν κατακόρυφο φέροντα τοίχο σε δύο τμήματα, με κοινή μεσοτοιχία, ανεξάρτητες εισόδους, αλλά ενιαία όψη.

Ο Μιχαήλ Παραμυθιώτης:

«Έκπαλην φιλτάτην πατρίδα μου Παραμυθιά» αναφέρει στην διαθήκη του ο ευεργέτης Μηχαήλ Παραμυθιώτης ο οποίος γεννήθηκε το 1793 και έζησε μέχρι το 1862.

Είναι γόνος της οικογένειας Μήτα που στα τέλη του 18ου αιώνα, βρέθηκε από την γενέτειρα Παραμυθιά στην Κέρκυρα όπου και αναπτύχτηκε οικονομικά, «ην δε δια παντος προσηλωμένος εις το πάτριον έδαφος», όπως χαρακτηριστικά έγραφε γι’ αυτόν η Ι. Λαμπρίδη το 1880 στο βιβλίο «Περι των εν Ήπειρω Αγαθοεργημάτων».

Με την διαθήκη του, την οποια σύνταξε μόλις 2 χρόνια πριν απεβιώσει, κληροδότησε την Ελληνική Δημόσια Σχολή Παραμυθιάς, αφήνοντας το πατρικό του σπίτι για να μετατραπεί σε σχολείο.

Παράλληλα πρόσφερε και τα 3 καταστήματα που ήταν ιδιοκτήτης στην Παραμυθιά, με σκοπό τα έσοδα που προκύπτουν από την ενοικίαση, να προσφέρονται στην ίδια σχολή.

Επίσης άφησε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Εθνική τράπεζα και στην Βασιλική τράπεζα της Μόσχας, 5.000 τάλιρα, ωστε με τους τόκους να «διατηρείται αξιοπρεπώς το πνευματικόν τούτο κέντρον» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διαθήκη του.

Στην Κέρκυρα ο Μιχαήλ Παραμυθιώτης, κατασκευάζει ένα από τα νεοκλασικά κτήρια αναφοράς του νησιού στα Μουράγια. Πρόκειται για το κτήριο της οδού Δονζελότ 7 που κατασκεύασε το 1856 ο διάσημος αρχιτέκτονας J. Balsamo.

Και στο νησί των Φαιάκων ο Μιχαήλ Παραμυθιώτης δείχνει το φιλανθρωπικό του πρόσωπο ενώ είναι ενεργό μέλος της λέσχης των Ηπειρωτών οπου και χρηματοδότησε πλήθος δράσεων του συλλόγου.

Ενα μεγαλο ποσό χρησιμοποίησε για την λειτουργία του τοτε παρθεναγωγείου Κέρκυρας αλλα και για παρεμβάσεις στον ιστορικό ναού της Παναγίας των Ξένων. Απόγονοι του είναι γνωστά ονόματα της επιστήμης των επιχειρήσεων και των τεχνών.

Στην Παραμυθιά το όνομα του, δόθηκε στην πλατεία της Εθνικής Τράπεζας.

Φωτογραφία Σταμάτης Καταπόδης

 

In this article

Join the Conversation