Επιστολή αναγνώστη για την συμφωνία με τα Σκόπια και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Του Νίκου Χόβολου

Στις 29/11, στην Παραμυθιά πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις στα δύο λύκεια (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ) με αφορμή το μακεδονικο. Αρχικά ένα ζήτημα είναι πόσοι από τους μαθητές που συμφωνούσαν με αυτό γνωρίζουν ουσιαστικά περί του θέματος. Δεν είναι πρόθεσή μου να κάνω πολιτικά μαθήματα γύρω από την φύση του, ωστόσο όταν μάχεσαι είναι βασικό να γνωρίζεις το γιατί παλεύεις και αγωνίζεσαι.

Το μακεδονικό ζήτημα έχει επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο από το περασμένο καλοκαίρι, βέβαια καθόλου τυχαίο δεν ήταν αφού οι Αμερικάνοι ήταν αυτοί που το ξανά έθεσαν προς λύση αυτήν την φόρα. Δεχόμενοι την πίεση των αιώνιων αντιπάλων τους, των Ρώσων, θέλουν να ‘’θωρακίσουν’’ την περιοχή των Βαλκανίων εισάγοντας στο ΝΑΤΟ χώρες όπως την ΠΓΔΜ που δεν μπορούσε να μπει λόγο του βέτο που είχε ασκήσει η Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, με συνοπτικές διαδικασίες το έλυσε, με την συμφωνία των Πρεσπών.

Το βασικό σύνθημα των μακεδονομάχων είναι ότι «Η Μακεδονία είναι ελληνική», και όμως όχι! Η ελλαδική Μακεδονία ναι είναι ελληνική, και λέω ελλαδική καθώς με την συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 η γεωγραφική Μακεδονία κατανεμήθηκε κατά 51% στην Ελλάδα, 39% στην Σερβία και 10% στην Βουλγαρία.

Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το ποιοι υποκινούν αυτές τις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα. Προφανώς και όσοι συμμετέχουν στα συλλαλητήρια δεν είναι όλοι φασίστες ή ακροδεξιοί. Ωστόσο, σε αυτά παίρνουν μέρος (και τις περισσότερες φορές τα διοργανώνουν) οι φασίστες και οι ακροδεξιοί.

Η ιστορία μας έχεις δείξει πως όταν μία χώρα πλήττεται από την οικονομική κρίση και οι πολίτες βυθίζονται καθημερινά στην φτώχεια τότε είναι που οι ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις βρίσκουν έφορο έδαφος και αναπτύσσονται, με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο φασισμός είναι τόσο κοντά, θα πρέπει όμως να να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Θα κλείσω με έναν προβληματισμό. Στις εκλογές του 2015 στον δήμο Σουλίου ψήφισαν 7.762 άτομα με την Χρυσή Αυγή να παίρνει 285 (!) ψήφους. Αυτοί που υμνούν τον Χίτλερ! Που; Στην Παραμυθιά! Μια μαρτυρική πόλη. Εν κατακλείδι είναι ανησυχητικό πόσους ψήφους θα πάρουν αυτοί στις εκλογές του ’19.

Νίκος Χόβολος

In this article

Join the Conversation