Κλείνει μέχρι νεωτέρας το Δικαστικό Μέγαρο λόγω επικινδυνότητας

Δεν χορηγηθηκε πραγματογνωμοσύνη απόλυτης καταλληλότητας. Τι λέει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας

Share

«Λουκέτο» επ’ αόριστον στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας μετά τις ελλείψεις που εντόπισε η Πολεοδομία και καθιστούν ανασφαλές και επικίνδυνο το κτίριο για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία των εργαζομένων, των δικηγόρων και των πολιτών.

Η εξάμηνη προθεσμία που χορηγήθηκε από το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Ηγουμενίτσας στους αρμόδιους για την επισκευή του εξέπνευσε και η Πολεοδομία σε σχετική ενημέρωση προς το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας την Παρασκευή το πρωί, απέφυγε να χορηγήσει πραγματογνωμοσύνη απόλυτης καταλληλότητας του κτιρίου με αποτέλεσμα να παρθεί απόφαση το κτίριο να κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας του διάχυτου κλίματος ανησυχίας για τη στατική επάρκειά του.

Το Δικαστικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το 2003 αλλά έκτοτε παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λόγω της κατάρρευσης ολόκληρων τμημάτων από τις κακοτεχνίες ή των νερών της βροχής που κατά καιρούς έχουν πλημμυρίσει γραφεία και αίθουσες.

Υπενθυμιζουμε πως με ερωτηση στην Βουλή τον Μάιο του 2017, ο Βασίλης Γιογιακας ειχε ζητήσει την ταχύτερη δυνατή έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ti λεει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας:

Μετά από αδράνεια έξι μηνών, η σημερινή απόφαση της Πολεοδομίας να διατάξει το «σφράγισμα» του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας λόγω ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας, φαίνεται πως λειτούργησε ως «ξυπνητήρι» για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής παρατηρείται «οργασμός» εργασιών ανακατασκευής στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου με προφανή στόχο να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση για το «λουκέτο» και να μπορέσει να επαναλειτουργήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νίκος Μπέζας με τον θεσμικό του ρόλο είχε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας τηλεφωνικές επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλους θεσμικούς φορείς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει ανοικτό το Δικαστικό Μέγαρο και όπως όλα δείχνουν οι προσπάθειες θα καρποφορήσουν.

In this article

Join the Conversation