Συμμετοχική Ομάδα Πολιτών Θεσπρωτίας: Γιατί δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος;

"Γιατί ανεχόμαστε την ανομία και συμβιβαζόμαστε με την αίσθηση του ανυπεράσπιστου, γιατί επιτρέπουμε κακές συνήθειες συνανθρώπων μας να μας βλάπτουν ;"

Τον προηγούμενο χειμώνα ξεκίνησε η εφαρμογή της κειμένης νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος στα Δημόσια κτήρια και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η αρχή ήταν δύσκολη, ανέκυψαν πρακτικά ζητήματα, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και προκλήθηκαν αντιδράσεις.

Στο τέλος όμως του χειμώνα η συμμόρφωση ήταν υψηλή. Η διαφαινόμενη αποφασιστικότητα – λεκτική, αλλά και ελεγκτική, από τις αρχές, τα υψηλά πρόστιμα, η αναμφισβήτητα σωστή γενικά κατεύθυνση του νόμου, η πίεση από μεγάλο αριθμό πολιτών που τον υπερασπίστηκαν, αλλά και η ανάγκη ίσως της κοινωνίας να βιώσει κάποιου είδους θετική αλλαγή και να ξαναπιστέψει στη δυνατότητα της να διαμορφώνει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων συνέβαλλαν αποφασιστικά.

Εκείνη την περίοδο πολλοί συμπολίτες μας καπνιστές είδαν μια ευκαιρία ή αναγκάστηκαν εν τέλει λόγω συνθηκών να μειώσουν ή και να διακόψουν την κατανάλωση καπνικών προϊόντων.

Η έλευση του θέρους και η μεταφορά των δραστηριοτήτων στους υπαίθριους χώρους μοιραία αποδυνάμωσε την ανάγκη εφαρμογής του μέτρου, τους συντελεστές στήριξης του μέτρου και στο τέλος το ίδιο το μέτρο. Στη συνέχεια, επήλθε η λήθη!

Σήμερα, Ιανουάριος του 2019, η κατάσταση στην πόλη μας έχει ως εξής: υπάρχει ένας μονοψήφιος αριθμός καταστημάτων που εφαρμόζει αποφασιστικά το μέτρο ανάμεσα στο υπόλοιπο πλήθος καταστημάτων που επιτρέπει το κάπνισμα. Με λίγα λόγια επιστρέψαμε στην αφετηρία!

Ποικίλα ερωτήματα προκύπτουν από αυτή την κατάσταση.

Καταρχάς ερωτήματα που αφορούν στην διοίκηση και τις αρχές: γιατί δεν είναι συνεπείς συμπαραστάτες σε κάτι που δρομολόγησαν, γιατί σταμάτησαν την ενημέρωση, γιατί δεν κάνουν τακτικούς ελέγχους και δεν επιβάλλουν τον νόμο. Γιατί δεν μεριμνούν για την δημόσια υγεία;

Ερωτήματα που απευθύνονται προς την κοινωνία: γιατί ανεχόμαστε την ανομία και συμβιβαζόμαστε με την αίσθηση του ¨ανυπεράσπιστου¨, γιατί επιτρέπουμε κακές συνήθειες συνανθρώπων μας να μας βλάπτουν ή να μας επιβάλλονται, γιατί έχουμε παραιτηθεί θεωρώντας το κράτος ανίατο ασθενή;

Και τέλος ερωτήματα που αφορούν στον καθένα από εμάς. Ως μη καπνιστές, γιατί διστάζουμε να παρακινούμε φίλους και γνωστούς μας καπνιστές να πράξουν το σωστό. Γιατί δεχόμαστε να είμαστε παθητικοί καπνιστές; Ως καπνιστές, γιατί δεν αρπάζουμε τέτοιες συγκυρίες για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας; Γιατί δεν διεκδικούμε καλύτερα πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς για μας και τα παιδιά μας;

H τριμελής επιτροπή εκπροσώπησης της Ομάδας:
– Θεοδώρου Νικόλαος
– Δημητρίου Βασίλειος
– Τζίμας Αλέξανδρος

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!