Ν. Σπυρόπουλος | «Τι συμβαινει με το αποχετευτικό; Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να πιέσουν»

«Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να συναντηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλία πιέζοντας την περιφερειακή και δημοτική αρχή να λύσουν άμεσα τα όποια προβλήματα. Θα τελειώσει η προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ...»

Πριν από δυο χρόνια περίπου (18/5/2017) είχα γράψει ένα άρθρο για το έργο αποχέτευσης εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και επεξεργασίας (βιολογικός) των ΔΔ Παραμυθιάς και Καρυωτίου θέτοντας τότε ερωτήματα για θέματα ολοκλήρωσης  του κόστους σύνδεσης αυτού με οικοδομές, την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που είχε καταστραφεί κλπ.

Δυστυχώς αν και τα ερωτήματά έδιναν λαβή για διάλογο ώστε να λυθούν τα σημαντικά πρόβλημα, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία απάντηση ουτε καν αναφορά σε επίπεδο θεσμικό και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ένα έργο για το οποίο όλοι είχαμε δώσει εύσημα στην Δημοτική Αρχή για την δημοπράτηση του έστω και με καθυστέρηση όπως είχαμε επισημάνει.

Επανέρχομαι γιατί παρατηρώ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το έργο έχει σταματήσει με τελικούς χαμένου τους τους ιδιους τους Δημότες άλλα ίσως και το ταμειο του Δήμου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν προς την επιβλέπουσα τεχνική υπηρεσία (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ηπείρου –Υπεύθυνος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης) και την Δημοτική Αρχή Δήμος Σουλίου (Υπεύθυνη Δήμαρχος Σουλίου κ. Μπραϊμη Σταυρούλα) είναι:

Α. το έργο σταμάτησε ναι η οχι? (το έργο σύμφωνα με την σύμβαση που είχε η κατασκευάστρια  εταιρεία θα έπρεπε να τελειώσει κάπου εντός του έτους)
Β. η εργολαβία είχε φυσικό αντικείμενο το εσωτερικό δίκτυο (αγωγοί, φρεάτια, αντλιοστάσια, κλπ) και επεξεργασία (βιολογικός καθαρισμός),  τι ποσοστό του έργου έχει παραδοθεί και παραληφθεί από την επιβλέπουσα υπηρεσία και πόσο υπολείπεται;
Γ. η εταιρεία το εγκατέλειψε ναι η όχι ;   Αν ναι ποίες διαδικασίες έχουν κινηθεί σύμφωνα με την νομοθεσία περί έργων ? Αν όχι γιατί δεν προχωράει ;
Δ. Υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης του έργου ; (αν ναι ποία είναι αυτά;)
Ε .Η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου μήπως φέρει την απένταξή   του από το ΕΣΠΑ? Ποιές ενέργειες έχουν γίνει ,αν έχουν γίνει, για να μη συμβεί αυτό;

Το έργο αυτό θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής στην πόλη της Παραμυθιάς και του Καρυωτίου και ήταν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ  που γινόταν τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Σουλίου.

Γιατί όμως δεν τελειώνει;
Μήπως η μοίρα του είναι όπως καθυστέρησε να δημοπρατηθεί, θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο να τελειώσει; Είναι αδυναμία της Περιφέρειας, του Δήμου ή και των δύο;

Μπήκαμε πολλή νωρίς σε προεκλογική περίοδο δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αυτό ελπίζω να μην γίνει αιτία να μην ασχολούμαστε με τα έργα και τις υποδομές που είναι σε εξέλιξη στον δήμο μας.

Το έργο του αποχετευτικού πρέπει κατά την άποψή μου να τελειώσει σε αυτή την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την μεταφορά του  στο νέο ΕΣΠΑ γιατί έτσι ο δήμος μας δεν θα μπορεί με ευκολία να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα για άλλα έργα.

Λόγω της ολιγωρίας που παρατηρείται από την Περιφέρεια και τον Δήμο  ΠΡΟΤΕΙΝΩ  στους υποψηφίους δημάρχους να συναντηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλία πιέζοντας την υπάρχουσα περιφερειακή και δημοτική αρχή να λύσουν άμεσα τα όποια προβλήματα υπάρχουν ώστε το έργο να αρχίσει πάλι να κατασκευάζεται και να τελειώσει πριν την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Δεν πρέπει πάλι να κάνουμε αρνητικούς απολογισμούς για την Πόλη μας. Ήρθε η ώρα να πάμε την Πόλη ένα βήμα μπροστά. ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 4/2/2019

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

In this article

Join the Conversation