Ο Θρύλος των Σουλιωτών | To νέο βιβλίο για τον αδούλωτο λαό του Σουλίου

Απο τον Δημήτρη Κουτσονίκα και τις εκδόσεις Ινφογνώμων

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του Δ. Γ. Κουτσονίκα «Ο Θρύλος τωνΣουλιωτών».

Στις σελίδες του βιβλίου δίνεται ενιαία η ιστορία του Σουλίου και τωνθρυλικών αγώνων των Σουλιωτών για ελευθερία και αποτυπώνεται η τεράστια συμβολήτους στην εθνική Παλιγγενεσία, δοσμένη μέσα στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της ηπειρώτικης γης από την αρχαιότητα ως τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,παράλληλα με τους διαρκείς εθνικούς αγώνες για Ανεξαρτησία αλλά και τιςπαγκόσμιες γεωστρατηγικές εξελίξεις.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Η ιστορική συνέχεια δικαίωσε την προαιώνια ελληνική σοφία, χάρισμα ανεκτίμητο στηνανθρωπότητα: η ιδέα νικάει την ύλη. Γι’ αυτό άλλωστε και η θυσία τους έγινεαμέσως οικουμενικό σύμβολο.

Δίδαξαν τον κόσμο ολόκληρο ότι το ιδανικό της Ελευθερίας νικά και τυράννους και πλούτη και δολιότητες και μίση και έχθρες καιφθόνους. Αποτέλεσμα; διακόσια χρόνια μετά ο τύραννος δεν υπάρχει!

Οι Σουλιώτεςόμως υπάρχουν ακόμα, είναι εδώ! Ελεύθεροι! Κράτησαν έτσι ζωντανή την παρακαταθήκη του γέρο Κουτσονίκα που σκοτώθηκε με τους γιους του πολεμώντας στοΣέλτσο: “…όπου υπάρξουν οι Σουλιώτες, εκεί θα υπάρξει και το Σούλι…”.

Ιδέα αιώνια λοιπόν το Σούλι. Φάρος ελευθερίας που φωτίζει τον ελληνικό τρόπο ευζωΐας, σφραγίζοντας με το αίμα τους τη ρήση των αρχαίων προγόνων τους: βάση της ευδαιμονίας η ελευθερία και της ελευθερίας η ευψυχία. Οαγώνας τους στο Σούλι κι η θυσία τους σε Ζάλογγο και Σέλτσο ανύψωσαν τότε τα ελληνικά ιδανικά, σε ιδανικά πανανθρώπινα».

In this article

Join the Conversation