Μπέζας για το βορειοηπειρώτικo ζήτημα | «Ας αναληφθούν πρωτοβουλίες ενότητας»

«Ας μην αφήσουμε αυτούς που επιδιώκουν το διχασμό να κερδίσουν το παιχνίδι. Ας το κερδίσουμε όσοι επιδιώκουμε την ενότητα».

Χαιρετισμός του πρώην υπουργού και βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του κόμματος MEGA- ΕΕΜΜ (Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον), στο Καραχάτζι του Δήμου Φοινικαίων, (Αλβανία 16/2/2019).

Ας αναληφθούν πρωτοβουλίες ενότητας

«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Είμαστε γνωστοί εδώ και χρόνια γιατί μας ενώνουν ο πατριωτισμός και τα «μεγάλα», και όχι τα «μικρά» της πολιτικής…. Μαζί δώσαμε αγώνες για να ανοίξει το Τελωνείο Μαυροματίου, για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται και να ολοκληρωθεί ο δρόμος από το Τελωνείο στους Αγίους Σαράντα. Όταν η Ελλάδα είχε προβλήματα και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπές, αγωνιστήκαμε και κρατήσαμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς. Μαζί αγωνιστήκαμε όταν η Αλβανία επιχειρούσε στοχευμένες παρεμβάσεις στη διοικητική διαίρεση της χώρας σε βάρος των ελληνικών περιοχών και του πληθυσμού τους. Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι πίσω από κάθε επίτευγμα υπάρχει ο αγώνας και η συνεργασία. Και επειδή έχουμε παρελθόν συνεργασίας, θα έχουμε και μέλλον!

Η χρονιά που πέρασε ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική μειονότητα. Κάθε χρόνο και χειρότερα… Η ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο δεν είναι μόνο θρησκευτική, είναι εθνική μειονότητα αναγνωρισμένη από το ίδιο το αλβανικό σύνταγμα και σαν τέτοια η Αλβανία οφείλει, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, να τη σέβεται και να την προστατεύει. Το αντίθετο όμως συμβαίνει. Η δημογραφική αλλοίωση, τα ανθελληνικά σχολικά βιβλία, οι απολύσεις Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, η προσπάθεια σφετερισμού και καταπάτησης των ελληνικών περιουσιών, όχι μόνο στη Χιμάρα αλλά και στο Δήμο σας και σε άλλες μειονοτικές περιοχές, η εν ψυχρώ εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα και άλλα πολλά, όλα αυτά αποτελούν πρακτικές ενταγμένες σε μια συγκεκριμένη στρατηγική: τον περιορισμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας!

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ένας δρόμος υπάρχει. Αυτός που ακολουθούσε πάντα ο ελληνισμός σε δύσκολες περιόδους, ο δρόμος της ενότητας! Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία μας, ότι μπορούμε δηλαδή να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες όταν μας ενώνει η εθνική συνείδηση. Ξέρω ότι η ενότητα θέλει ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές. Δεν μπορεί εσύ να επιδιώκεις την ενότητα και ο άλλος να την απορρίπτει. Είναι θα έλεγα σαν το ταγκό που χρειάζεται δύο για να το χορέψεις. Εσείς όμως, ας κάνετε το πρώτο βήμα… Ας αναλάβετε πρωτοβουλίες, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο. Ας μην αφήσουμε αυτούς που επιδιώκουν το διχασμό να «κερδίσουν το παιχνίδι». Ας το κερδίσουμε όσοι επιδιώκουμε την ενότητα».

In this article

Join the Conversation