Αραχωβίτης προς Γιόγιακα: Αρνητική η Κομισιόν στη χρήση εθνικών πόρων για τους νέους αγρότες του 2009 | ΒΙΝΤΕΟ

Τι ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, μετά απο ερώτηση του Βασίλη Γιόιακα.

Αρνητική είναι μέχρι στιγμής η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της κυβέρνησης να δοθούν εθνικοί πόροι με σκοπό την αντιστάθμιση των μειωμένης αξίας ενισχύσεων νέων αγροτών του 2009. Αυτό απάντησε μεταξύ άλλων στον Βασίλη Γιόγιακα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο διπλό πλήγμα που έχουν δεχθεί όσοι κρίθηκαν δικαιούχοι της πρώτης φάσης του Προγράμματος Ενίσχυσης Νέων Αγροτών του Π.Α.Α. 2007-2013 λόγω, αφ’ ενός της περικοπής στο μισό του πλαφόν πριμοδότησης της πρώτης εγκατάστασης, αφ’ ετέρου των μειωμένης αξίας δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που λαμβάνουν με την τρέχουσα ΚΑΠ. Ο κ. Γιόγιακας αναφέρθηκε στην ΚΥΑ που είχε συνταχθεί επί υπουργίας Καρασμάνη με την οποία έδινε προτεραιότητα στους νέους αγρότες του 2009 στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα είχαν λόγω των προβλέψεων του κανονισμού 1307/2013. Έκανε δε λόγο για πολιτική ευθύνη της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία δεν έδωσε προτεραιότητα στην κατανομή δικαιωμάτων στους νέους αγρότες του 2009 από το Εθνικό Απόθεμα.

Ο κ. Αραχωβίτης αναγνώρισε την «αδικία» που υπέστησαν δικαιούχοι – νέοι   αγρότες του 2009 για την αποκατάσταση της οποίας δόθηκε προτεραιότητα στη συμμετοχή τους σε Σχέδια Βελτίωσης και άλλα προγράμματα. Ανέφερε ως πρόβλημα ότι δεν προβλέφθηκε κάποιο πρόγραμμα –  «γέφυρα» γι’ αυτούς στο Π.Α.Α. 2014-2020 ενώ σε ό,τι αφορά την αναζήτηση μιας λύσης με την αξιοποίηση εθνικών πόρων σημείωσε ότι η απάντηση που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στο Υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι θετική», τονίζοντας ότι αναζητούνται τρόποι για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των αγροτών αυτών.

In this article

Join the Conversation