Πρ. Παυλόπουλος: “Εγκληματίες, συνεργάτες των Ναζί οι Τσάμηδες”

Aπό την ακριτική Κόνιτσα, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της από τον οθωμανικό ζυγό

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνάει μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και την αποκήρυξη των διεκδικήσεων των “Τσάμηδων”, τους οποίους χαρακτήρισε “εγκληματίες”, συνεργάτες των Ναζί, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ακριτική Κόνιτσα, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της από τον οθωμανικό ζυγό.

Ακόμη από τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) ζήτησε την εφαρμογή και κατά γράμμα και κατά πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπε ακόμη ότι είναι υποχρέωση των Ελλήνων η υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και η ενότητα. Ειδικότερα ως προς την Αλβανία τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Πλην όμως μια τέτοια προοπτική έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της Ανθρώπινης Ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως Θεμελιώδη Δικαιώματα, π.χ. το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, όπως επίσης συμπεριφορές στήριξης παντελώς ανυπόστατων δήθεν περιουσιακών δικαιωμάτων των αδίστακτων εγκληματιών συνεργατών των ναζί τσάμηδων, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ’ εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών. Η συμφωνία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο. Ακόμη έκανε αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως οι Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, δεν αφήνουν περιθώρια για γκρίζες ζώνες και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ενώ το Κυπριακό είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, στο οποίο πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη και δίκαιη λύση. Εξάλλου υποστήριξε ότι «η 106η επέτειος απελευθέρωσης της Κόνιτσας υπενθυμίζει, μ’ εμβληματικό τρόπο, σ’ εμάς, τους Έλληνες, το χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα δίχως καμία έκπτωση και υπό όρους αρραγούς ενότητας».

Επανέλαβε, για πολλοστή φορά, όπως ο ίδιος σημείωσε, «ότι το Δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει άλλες διχόνοιες και άλλους διχασμούς» και υπογράμμισε: «Από εδώ λοιπόν, από την ιστορική Κόνιτσα, εκπέμπουμε, “urbi et orbi”, το μήνυμα ότι ενωμένοι στα μεγάλα και τα σημαντικά θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, την Πατρίδα μας και τα ζωτικά συμφέροντα του λαού μας και του Έθνους μας».

In this article

Join the Conversation