Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η 8η Μάρτη θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή, σκέψη και αναδρομή στους αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση και ελευθερία επιλογών.

Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, σε όλες εκείνες που παλεύουν καθημερινά, είτε συλλογικά είτε ατομικά, για όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα που κάνουν τον κόσμο μας δικαιότερο.

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909 σε ανάμνηση της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας στις 8 Μάρτη του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910, με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.

Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι, παρά τα σημαντικά βήματα για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισότητα, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τα φτωχότερα μέλη των κοινωνιών τους και να αμείβονται λιγότερο, ενώ η βία εναντίον τους αποτελεί το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο.

Τη χρονιά που μας πέρασε, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν ενάντια στην έμφυλη βία, το σεξισμό και το ρατσισμό, υπερασπιζόμενες την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Στη χώρα μας οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

Η 8η Μάρτη θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή, σκέψη και αναδρομή στους αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση και ελευθερία επιλογών. Και θα πρέπει να είναι και αφετηρία προβληματισμού για το σήμερα και για τις αλλαγές που χρειάζεται ακόμη να γίνουν. Η θεσμική εξίσωση των δύο φύλων δεν αναιρεί τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τις γενικότερες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Μπορεί λοιπόν τη σημερινή ημέρα οι γυναίκες να έχουν την τιμητική τους, αλλά, πέρα από τα λουλούδια και τα δώρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ουσία, δηλαδή τις θυσίες και τους αγώνες των γυναικών, καθώς και την ανάγκη της συνέχισης των αγώνων αυτών για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.

Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τέτοιους αγώνες, στην κατεύθυνση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους.

In this article

Join the Conversation