Μάρκος Μπότσαρης, ο αετός του Σουλίου και η εθνική του παρακαταθήκη του

Αφιερωματική εκδήλωση, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και του Περιβαντολλοντικόυ-Πολιτιστικόυ Σύλλογου Θεσπρωτικού

Ανάμεσα στους μεγάλους και ασύγκριτους ήρωες που έχει να παρουσιάσει το εικοσιένα, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αετός του Σουλίου, κατέχει μια μεγάλη και ξεχωριστή θέση. Ξεχωρίζει όχι μονάχα για την παλικαριά του, αλλά και για το άφθαρτο στρατηγικό μυαλό του, για την καλοσύνη της καρδιάς του και τον ιπποτικό του χαρακτήρα. Ο ισάδελφός του στον ηρωισμό Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αθάνατος Ηπειρώτης αρχιστράτηγος του 1821, μας έχει αφήσει τον πιο ακριβοδίκαιο χαρακτηρισμό για τον Αετό του Σουλίου. Όταν πήγε να προσκυνήσει τον νεκρό Μάρκο Μπότσαρη, είπε στους συναγμένους γύρω του Σουλιώτες: “Ο Μάρκος ήταν τρανός! Είχε νου που δεν είχε άλλος. Είχε καρδιά λιονταριού και γνώμη δίκαια σαν του Χριστού! Ούτε στο δάχτυλό του δεν του φτάνουμε… Σαν το Μάρκο ήρωα, μάνα δεν ξαναγεννάει”.

Αυτόν τον ήρωα, τον Μάρκο Μπότσαρη, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τίμησε σε αφιερωματική εκδήλωση, ο Περιβαντολλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού, στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, το πρωί, παρουσία εκατοντάδων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου και του Σουλίου. Η εκδήλωση αυτή είναι συνέχεια της εκδήλωσης του καλοκαιριού του 2018, που διοργανώθηκε στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας, που κατά γενική ομολογία είχε μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία και έπειτα από απαίτηση των αποδήμων διοργανώθηκε και στην Αθήνα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου Νίκος Νικολάου. Ο Λαοκράτης Βάσης μίλησε για την ηρωική μορφή και το ήθος του Μάρκου Μπότσαρη και ο Κώστας Καραβίδας για την παρουσία του στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Εκ μέρους της οργανωμένης ηπειρώτικης αποδημίας χαιρέτησε και μίλησε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας και ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής. Ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιάς, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Βασίλης Κωνσταντής, αναφέρθηκε με ομιλία του, στην επιρροή που άσκησε η μνήμη του Μάρκου Μπότσαρη στην παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής. Ο Απόστολος Καλδάνης εκπαιδευτικός απήγγειλε το ποίημα του Ανδρέα Κάλβου “Από την Ωδή στο Σούλι”. Το τοπικό τραγούδι της Κρανιάς Πρέβεζας “Πετάξου Μάρκο στην Κρανιά” τραγούδησε ο Στράτος Πάτσης.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια που αναφέρονται στη δράση του Μάρκου Μπότσαρη, από χορωδία παραδοσιακής μουσικής αποτελούμενη από τους: Σπύρο Κούρα, Απόστολο Καλδάνη, Αλίκη Νάσση, Στράτο Πάτση και Βασίλη Πνευματικό. Συντόνισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Θύμιος Ρέντζιος.

Πέραν των προαναφερομένων, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ο πρώην Βουλευτής Πρέβεζας Σπύρος Καραμούτσος, ο απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη Κίτσος Μπότσαρης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πεντέλης Λευτέρης Κιτσούλης, ο πρώην Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Χρήστος Χρήστου, ο συγγραφέας Σωκράτης Βασιλείου, ο Γενικός Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Γαβριήλ, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου Κώστας Ζηκόπουλος, σύσσωμα τα Δ.Σ. των Συλλόγων Αποδήμων Θεσπρωτικού, Κρανιάς και Παπαδιωτών, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Βρυσούλας Πρέβεζας Αλέξης Γούσης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ρωμιάς Πρέβεζας Χριστόφορος Ευθυμίου, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλιππιαδιωτών Αττικής, του Συλλόγου Παργινών Αθήνας και των Αδελφοτήτων Πολυστάφυλλου Πρέβεζας, Άσσου Πρέβεζας και Γυμνότοπου Πρέβεζας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά ηπειρώτικων εδεσμάτων και ηπειρώτικου τσίπουρου.

In this article

Join the Conversation