Στην Παραμυθιά περιόδευσε ο αντιπροέδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης | Φωτογραφίες

Συνοδευόμενος από την υποψήφια ευρωβουλευτή Όλγα Νάσση, τον βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση και στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Στο παζάρι του Σαββάτου στην Παραμυθιά, βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις επικείμενες ευρωεκλογές,   Δημήτρης Παπαδήμουλη, συνοδευόμενος από την επίσης υποψήφια ευρωβουλευτή Όλγα Νάσση, τον βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση, στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιους περιφερειακούς σύμβουλους της παράταξης “Κοινό Ηπειρωτών” του Γιώργου Ζάψα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνομίλησαν με κατοίκους, επισκέπτες και καταστηματάρχες της πόλης, τόσο για τα προβλήματα της τοπικής αγοράς, όσο και για τι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Το πρόγραμμα της περιοδείας μεταξύ άλλων περιλάμβανε συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ, καθώς και πολιτική ομιλία στην Ηγουμενίτσα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το δελτίο τύπου της ΟΛΗΓ ΑΕ

Τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Επικεφαλή Ευρωβουλευτή της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο Ευρωβουλευτή στις επικείμενες Ευρωεκλογές,  κ. Δημήτρη Παπαδήμουλη  και την κα. Όλγα Νάσση, Πρόεδρο των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και υποψήφια Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ανδρέας Νταής, κατά την επίσκεψή τους στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης o Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Αντώνης Μάζης, ο Αντιπρόεδρος Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ευάγγελος Χίσσας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ο.Λ.ΗΓ. και ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας  κ. Παύλος Παπαρούνας .

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Κατά τη διάρκεια αυτής ο κ. Νταής ενημέρωσε για τα ζητήματα που αφορούν το Λιμένα Ηγουμενίτσας σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού τα οποία έχουν δρομολογηθεί ή και υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο, όπως ο Τερματικός Σταθμός 3, ο οποίος δημοπρατήθηκε πρόσφατα, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG  Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020 και αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας δημοπράτησης του έργου, η Γ΄ Φάση του Λιμένα που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, οι εργασίες ανάπλασης της Παραλιακής Ζώνης και οι ενέργειες για την αδειοδότηση της Μαρίνας Ηγουμενίτσας.

Αναπτύχθηκαν επίσης θέματα στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, όπως η πρωτοβουλία δημιουργίας του Πολυτροπικού μεταφορικού Διάδρομου ADRIETA. Σε εξέλιξη όπως τόνισε ο κ. Νταής, βρίσκονται επίσης το έργο ΝΕWBRAIN που εντάσσεται στο πρόγραμμα ADRION 2014-2020  και αφορά τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με σχεδιασμό ανάπτυξης μεταφορικών υποδομών και υπηρεσιών και το έργο POSEIDON MED II, που εντάσσεται στο πρόγραμμα CEF και αφορά το σχεδιασμό και εφαρμογή χρήσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της συζήτησης αποτέλεσε το Επιχειρηματικό Πάρκο (Εμπορευματικό Κέντρο) Ηγουμενίτσας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η πορεία του έργου, ενός στρατηγικού έργου το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και συγκεκριμένα από το Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF) μέσω του έργου ADRI-UP. Το Εμπορευματικό Κέντρο θα εξυπηρετήσει τις εμπορευματικές ροές από και προς τις περιοχές της Αδριατικής που ο λιμένας συνδέει και ταυτόχρονα θα παρέχει περαιτέρω ενίσχυση στην αποτελεσματικότητα του εκάστοτε Θαλασσίου Διαδρόμου που είτε ξεκινά ή διέρχεται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η ενίσχυση της σύνδεσης του Θαλάσσιου Διαδρόμου (MoS) Τεργέστη – Ανκόνα – Ηγουμενίτσα επιτρέπει τη σύνδεση των  διαδρόμων Ανατολής/ Ανατολικής Μεσογείου, Βαλτικής-Αδριατικής, Σκανδιναβίας-Μεσογείου. Τα λιμάνια της Τεργέστης, της Ανκόνας και της Ηγουμενίτσας είναι βασικά λιμάνια του δικτύου TEN-T και κατέχουν τη στρατηγική θέση στην υλοποίηση μιας βιώσιμης και αποδοτικής θαλάσσιας αρτηρίας μεταφορών.

Η θέση του Λιμένα Ηγουμενίτσας είναι κομβική, όπως τόνισε ο κ. Νταής, ο ρόλος του και οι σύγχρονες υποδομές που διαθέτει συμπληρωματικά με τους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού και της Ιόνιας Οδού επιτρέπουν τη διοχέτευση της κίνησης τουριστικών ροών και εμπορευμάτων από και προς τα Βαλκάνια, αλλά και την Κεντρική Ελλάδα.

Τα αναπτυξιακά σχέδια του Λιμένα εστιάζουν κυρίως στην προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, ακολουθώντας το κανονιστικό πλαίσιο και τις καινοτόμες δράσεις της ΕΕ που προσθέτουν στο Λιμένα ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας εξάλλου, είναι ένα Ευρωπαϊκό Λιμάνι με στρατηγική θέση στις Βαλκανικές χώρες και τη Μακροπεριφέρεια της Αδριατικής και βασικός κόμβος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) μέσω του Διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, ο κ. Νταής ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην υποψηφιότητά τους ως Ευρωβουλευτές και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να έχει ισχυρή φωνή σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα που αφορούν την σημαντική τη θέση ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι μεταφορών.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, περιλαμβάνονται οι Diana Athanasiou και Μάριος Κάτσης, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 12 άτομα, περιλαμβάνονται οι Μάριος Κάτσης, Παύλος Παπαρούνας, Μιχάλης Τζομάκας και Andreas Mpampas, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

In this article

Join the Conversation