Οι απαντήσεις Κουτσή, στο Ερωτηματολόγιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ

Τι ανέφερε για Υγιεινή και Ασφάλεια, θέματα προσωπικού, ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων και 2ετή προσχολική αγωγή

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Θεσπρωτία σας αποστέλλουμε κοινή τοποθέτηση με τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσατε σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους. Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στηρίζονται από το ΚΚΕ, άρα κοινές είναι οι θέσεις και οι απόψεις μας πάνω στα ζητήματα που θέτετε προς συζήτηση και προβληματισμό. Είναι θέσεις που το προηγούμενο διάστημα διατυπώσαμε και παλέψαμε μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια είτε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση», είτε σαν ΚΚΕ, είτε μέσα στα Σωματεία όπου όχι μόνο οι υποψήφιοι Δήμαρχοι αλλά και οι υποψήφιοι Δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι δραστηριοποιούμαστε.

Σας είναι επίσης γνωστό ότι αντιπαλεύουμε την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων, τις μεταρρυθμίσεις «Καποδίστρια», «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη» που έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε γρανάζι της κρατικής μηχανής, μετεξελίσσοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Τοπική Διοίκηση του κεντρικού αστικού κράτους.

Σχετικά με τους άξονες που θέσατε στα ερωτήματά σας, οι απαντήσεις – θέσεις μας είναι οι εξής:

1. Υγιεινή και Ασφάλεια:
Κτιριακές εγκαταστάσεις (Αμαξοστάσιο– Δημαρχείο– ΚΕΠ- Παιδικοί Σταθμοί):

Είναι ανάγκη να γίνει άμεσα σε όλα αντισεισμικός έλεγχος και τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής προστασίας.
Πρέπει ΌΛΑ να αποκτήσουν πιστοποιητικό αντιπυρικής προστασίας.
Επιβάλλεται να αναβαθμιστούν και να ανακαινιστούν όλες οι εγκαταστάσεις με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και την υγιεινή τόσο των υπαλλήλων όσο και των δημοτών που τα επισκέπτονται (Π.χ. με σωστό εξαερισμό στα ΚΕΠ όπως της Ηγουμενίτσας).
Για τους παιδικούς σταθμούς βλέπε ενότητα 5 (προσχολική αγωγή).

Γραφείο κίνησης: συντήρηση -αντικατάσταση οχημάτων -εργατικά ατυχήματα- Εμβολιασμοί – Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)

Συγκέντρωση όλου του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων του κάθε Δήμου σε ένα χώρο.
Δημιουργία συνεργείου συντήρησης οχημάτων για καλύτερο έλεγχο και επισκευή.
Δεδομένης της κατάστασης των οχημάτων επιβάλλεται η ανανέωση του στόλου σε πολλά οχήματα και των τριών δήμων. Αντικατάσταση των παλιών οχημάτων για την αναπλήρωση όλου του στόλου απορριμματοφόρων και φορτηγών.
Κανένα όχημα να μην κυκλοφορεί χωρίς ΚΤΕΟ, ασφάλεια και βεβαίωση του τεχνικού ασφαλείας.
Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν μάστιγα στις υπηρεσίες των Δήμων. Πανελλαδικά υπήρξαν πάνω από 2000 νεκρού τα τελευταία 10 χρόνια. Τέτοια υπήρξαν και στον τόπο μας. Αυτά έρχονται σαν αποτέλεσμα των ελλείψεων σε προσωπικό και της εντατικοποίησης της δουλειάς, ιδιαίτερα στον χώρο της καθαριότητας. Είναι ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με τον τρόπο που η κυβέρνηση αποφάσισε (ανταποδοτικού χαρακτήρα) γιατί αυτό θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα με την αύξηση των τελών. Το προσωπικό πρέπει να πάρει την ανάλογη εκπαίδευση, να τηρούνται τα ωράρια, τα ρεπό και οι άδειες.
Να τηρείται κατά γράμμα η νομοθεσία όσον αφορά τους εμβολιασμός τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που προβλέπει η νομοθεσία.

2. Θέματα προσωπικού
Μονιμοποίηση συμβασιούχων-Έλλειψη προσωπικού, Εντατικοποίηση -Αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού – ΟΕΥ – Οργανόγραμμα
Παραίτηση από ένδικα μέσα 13ου & 14ου μισθού (Αγωγές)

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Προσλήψεις προσωπικού μόνιμου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλα τα κενά που υπάρχουν γιατί είναι τεράστιες οι ελλείψεις των δήμων σε εργατοϋπαλληλικό και διοικητικό προσωπικό. Λόγο συντάξεων και διαθεσιμοτήτων και αυτό καταδεικνύεται από τους εργαζόμενους στα κοινωφελή. Ενδεικτικά στο δήμο Σουλίου τα 2-3 επόμενα χρόνια λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων το ζήτημα της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό θα είναι εκρηκτικό.
Αξιοποίηση του προσωπικού σε θέσεις που έχουν προσληφθή και για το αντικείμενων της θέσης που κατέχουν (για παράδειγμα δεν μπορεί στον δήμο Φιλιατών να έχουν προσληφθή για την καθαριότητα και να ασκούν διοικητική εργασία!).
Σχετικά με τους ΟΕΥ: τους καταψηφίσαμε γιατί είναι προσαρμοσμένοι στον «Καλλικράτη» και στη λογική των περικοπών με τρανταχτό παράδειγμα τον ΟΕΥ του δήμου Ηγουμενίτσας (από 9 δ/νσεις μειωθήκαν στις 6 και κατάργηση κενών θέσεων χωρίς να προβλεφθούν οι πραγματικές ανάγκες του δήμου σε δ/νσεις, τμήματα και προσωπικό).
Για το θέμα της άσκησης ένδικων μέσων δεν ασκούμε καμία έφεση! Είμαστε ενάντια και καταψηφίσαμε σε όλα τα όργανα του δήμου Δ.Σ και Ο.Ε. τις προσφυγές ενάντια στους εργαζόμενους που προσφύγανε στην Δικαιοσύνη απαιτώντας τα δίκια τους. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους εργαζόμενους στο δίκαιο αίτημα για 13ου & 14ου μισθού.

3. Ιδιωτικοποιήσεις : Καθαριότητα – Μεταφόρτωση

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του κλάδου της καθαριότητας μαζί με τους εργαζόμενους. Έχουμε καταψηφίσει στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας την ανάθεση της αποκομιδής σκουπιδιών σε Σύβοτα, Πέρδικα όπως και στο Δήμο Σουλίου για αποκομιδή στον Αχέροντα. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ενημερώσουμε του κατοίκους των Δήμων τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τα φτωχά λαϊκά στρώματα των Δήμων. Οι πρώτες συνέπειες θα φανούν σύντομα με την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων όπου τα κόστη θα μετακυληθούν στους δημότες.
Σε ό,τι αφορά την μεταφόρτωση, αυτή έχει κριθεί καθολικά αναγκαία. Πάγια θέση μας είναι ότι η μεταφόρτωση πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί εφόσον υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός. Ωστόσο καθυστερεί χαρακτηριστικά η κατασκευή και λειτουργία. Συνέπειες αυτής της καθυστέρησης είναι η σπατάλη σε καύσιμα, χρόνο και εργατοώρες παίρνοντας υπόψη και τις ελλείψεις σε προσωπικό.

4. Διαχείριση απορριμμάτων Ανακύκλωση -Ογκώδη αντικείμενα

Το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα και οργανικά με το προηγούμενο. Υπάρχει σχεδιασμός και αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια. Υποτίθεται ότι υπάρχουν και κατευθύνσεις από την Ε.Ε. Όμως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου π.χ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται το εργοστάσιου που λειτουργεί με σύμμεικτα σκουπίδια και αυτών της ανακύκλωσης π.χ. του Αργυρού που έκλεισε στο Φιλιάτι.

5. Προσχολική αγωγή: θέσεις για την 2χρονη προσχολική αγωγή

Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπημένη ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση του παιδιού και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία, να έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και να είναι στην ευθύνη του κράτους κι όχι στο σχεδιασμό του Δήμου.
Η κυβέρνηση προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην αλά καρτ εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Η πείρα του όλου εγχειρήματος είναι αρνητική για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους στην προσχολική αγωγή. Σε όλη τη χώρα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια, σε αίθουσες δημοτικών σχολείων ακόμη και σε κοντέινερ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα «περίφημα» προγράμματα ΕΣΠΑ προβλέπουν ελάχιστα κονδύλια για σχολικές υποδομές γεγονός που καταδεικνύει την αντιμετώπιση της ΕΕ προς τη δημόσια εκπαίδευση. Επιπροσθέτως η κυβέρνηση πετσόκοψε και φέτος το κονδύλι των σχολικών υποδομών και στον φετινό προϋπολογισμό.
Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την χώρα παλεύουμε για την ουσιαστική υλοποίηση της σύγχρονης και ποιοτικής δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με ευθύνη του κράτους, για την ανάγκη να αναπτυχθεί το δίκτυο των δημόσιων παιδικών σταθμών. Ένα διαχρονικό αίτημα, επιστημονικά θεμελιωμένο, που συνδέεται με την ανάγκη όλα τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους να έχουν θέση σε αναβαθμισμένες προσχολικές δομές.
Διεκδικούμε:
• Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, με αιχμή τα δημόσια οικόπεδα της πόλης μας.(Στην Ηγουμενίτσα υπάρχει η δωρεά οικοπέδου από τον Π. Λιάκο πρώην δήμαρχο που μένει αναξιοποίητη)
• Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών με στόχο 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα με 25 παιδιά.
• Δημόσιους, δωρεάν παιδικούς σταθμούς, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Χωρίς τροφεία και επιβάρυνση των γονιών.
• Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού κάθε ειδικότητας με μόνιμη και σταθερή εργασία. Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων.
• Τμήματα ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία και ειδικά νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτή τη δομή.
• Ουσιαστική λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση, μαγειρεία και τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.
• Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων που εργάζονται στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (ανεξάρτητα από σχέση εργασίας) ότι πρέπει να υπάρξει άμεση έναρξη της διαδικασίας πλήρους αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχίων τους με τα νέα πανεπιστημιακά όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις πανεπιστημιοποίησης στο παρελθόν. Δεν πρέπει να επιτραπεί να δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων
• Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στις προσχολικές δομές. Είναι βασική προϋπόθεση για μια αναβαθμισμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη Προσχολική Αγωγή.
• Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι διαφοροποιημένο και αποσπασματικό, αλλά ενιαίο, με συνέχεια μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Οι θέσεις μας είναι θέσεις ζύμωσης, αγώνα και διεκδίκησης τόσο μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και έξω από αυτά, στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Είναι θέσεις που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική που σχεδιάζεται στην Ε.Ε., αποφασίζεται από την κυβέρνηση και υλοποιείται από τους Δήμους. Στόχος μας είναι να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε αυτήν. Ελπίζουμε να βαδίσουμε και μαζί σας αυτόν δύσκολο αλλά αναγκαίο δρόμο!

In this article

Join the Conversation