Οι απαντήσεις Γώγου, στο Ερωτηματολόγιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ

Τι ανέφερε για Υγιεινή και Ασφάλεια, θέματα προσωπικού, ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων και 2ετή προσχολική αγωγή

1. Υγιεινή και Ασφάλεια:
– Κτιριακές εγκαταστάσεις (Αμαξοστάσιο – Δημαρχείο – ΚΕΠ- Παιδικοί Σταθμοί)
– Γραφείο κίνησης: συντήρηση -αντικατάσταση οχημάτων -εργατικά ατυχήματα- Εμβολιασμοί – Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)

Η συντήρηση και αναβάθμιση των κτηριακών αλλά και όλων των υποδομών τού Δήμου μας είναι αυτονόητη προτεραιότητά μας.
Το Γραφείο Κίνησης σηκώνει ένα σημαντικό κομμάτι των εργασιών του Δήμου μας. Η επαρκής συντήρηση των οχημάτων και των μηχανημάτων και η ασφάλεια του προσωπικού είναι αυτονόητες και αποτελούν υποχρέωση του Δήμου μας.

Παράλληλα, το τεχνικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα συντήρησης, καθώς και νέα έργα υποδομών για την βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου μας. Πέρα όμως από την ανάπτυξη κυρίαρχη έννοιά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών σε κάθε γωνιά του Δήμου μας. Ένας φιλικός δήμος με πόλεις και χωριά προσβάσιμα σε όλους ανεξαιρέτως του συνδημότες μας.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των ΜΑΠ το πρόγραμμά μας προβλέπει:
• Πληροφόρηση των εργαζομένων για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους και για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν για την προστασίας τους.
• Χορήγηση στους εργαζομένους των κατάλληλων ΜΑΠ με οδηγίες για τη σωστή και αποτελεσματική χρήση τους.
• Έλεγχος της κατάλληλης και αποτελεσματικής χρήσης των ΜΑΠ από τους εργαζόμενους.
• Μέριμνα για τη συντήρηση, την επισκευή και τον καθαρισμό των ΜΑΠ ή την απολύμανση ή αποστείρωσή τους στις περιπτώσεις που αυτό επιβάλλεται για λόγους υγιεινής.
• Μέριμνα για τη φύλαξη των ΜΑΠ σε ειδικές θέσεις ή χώρους με καλές συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής.
• Μέριμνα για την άμεση αντικατάσταση των ΜΑΠ στις περιπτώσεις που το είδοςτων ΜΑΠ ή η προχωρημένη φθορά τους το απαιτεί.
• Χρήση των ΜΑΠ, όποτε απαιτείται για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.
• Αναφορά στους επικεφαλής κάθε παρατηρούμενης ανωμαλίας ή άλλης αιτίας που δικαιολογεί την επισκευή, τον καθαρισμό ή την αντικατάσταση των ΜΑΠ.

2. Θέματα προσωπικού
Το βασικό κλειδί της επιτυχίας είναι η αγαστή συνεργασία με το προσωπικό του Δήμου μας με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

– Μονιμοποίηση συμβασιούχων-Έλλειψη προσωπικού, Εντατικοποίηση -Αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού – ΟΕΥ – Οργανόγραμμα
Η αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού είναι στις αρχικές μας δράσεις. Η σωστή κατανομή του υφιστάμενου προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, αλλά και ανάλογα με τις ικανότητες και την εμπειρία του προσωπικού είναι απαραίτητες. Γνωρίζω, και από προσωπική εμπειρία, ότι ο αποδοτικός υπάλληλος είναι ο χαρούμενος υπάλληλος, ο υπάλληλος που η υπηρεσία αναγνωρίζει την εργασία του και που μπορεί να εργάζεται σε ένα ασφαλές, συνεργάσιμο και δίκαιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσουμε και με το Σύλλογο των εργαζομένων και με τις υπηρεσίες για τις ανάγκες αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών. Θα διεκδικήσουμε την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου μας και θα επιδιώξουμε την μονιμοποίηση των συμβασιούχων από την κεντρική διοίκηση.

– Παραίτηση από ένδικα μέσα 13ου& 14ου μισθού (Αγωγές).
Είναι αυτονόητη για εμάς η στήριξη του προσωπικού του Δήμου μας.

3. Ιδιωτικοποιήσεις : Καθαριότητα – Μεταφόρτωση
Η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας και των επισκεπτών μας βρίσκεται στην καρδιά του οράματός μας για το Δήμο. Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί βασική παράμετρο. Αναφορικά με την καθαριότητα δεσμευόμαστε για την αποτελεσματική και καθημερινή συλλογή των απορριμμάτων, καθώς και για την λειτουργία προγράμματος ανακύκλωσης στην πηγή, με κάδους ανακύκλωσης σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας.

4. Διαχείριση απορριμμάτων Ανακύκλωση -Ογκώδη αντικείμενα
Σε συνεργασία με την ΠΕΔ Ηπείρου, τον ΦΟΣΔΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου, στοχεύουμε σε μια αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) της Περιφέρειας Ηπείρου. Αναφορικά με την ανακύκλωση, όπως προανέφερα, δίνουμε έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή.

Αναλυτικότερα δεσμευόμαστε για:
• Επανασχεδιασμός της χωροθέτησης των κάδων απορριμμάτων.
• Αντικατάσταση κάδων απορριμμάτων με υπόγειους κάδους στα αστικά κέντρα του Δήμου.
• Ενίσχυση της κουλτούρας της ανακύκλωσης με ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (επανάχρηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση), η οποία θα αντιμετωπίζει το προϊόν της ανακύκλωσης, γυαλί χαρτί πλαστικό, μέταλλο ως προϊόν που θα φέρει έσοδα.
• Νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην πηγή, μειώνοντας έτσι με τα έσοδα αυτά τα δημοτικά – ανταποδωτικά τέλη.
• Μεταφορά απορριμμάτων με συνέπεια στο νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη ΜΕΑ στο Ελευθεροχώρι και μετατροπή του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου σε ΧΥΤΥ.

5. Προσχολική αγωγή: Της θέσεις σας για την 2χρονη προσχολική αγωγή

Η προσχολική αγωγή αποτελεί αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης. Εμείς δεσμευόμαστε για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των παιδικών σταθμών και την παροχή ενός ασφαλούς και δημιουργικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και την στήριξη των γονέων και της οικογένειας.
Η πρόταση της Δύναμης Ελπίδας για την Προσχολική Αγωγή είναι άρρηκτα δεμένη με την αντίληψή μας για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας. Η συστηματική παρέμβαση στις δομές της Προσχολικής Αγωγής προετοιμάζει ώστε το παιδί να κατακτήσει ορισμένα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου.

In this article

Join the Conversation