10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Τάσο Μαρτινη

Τι λέει μεταξύ άλλων για την υποψήφιοτητα του, τον Νικολα Κατσιο, τα προβληματα της Παραμυθιάς, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομενα

Στην ενότητα «10 ερωτήσεις» η paramythia-online.gr, φιλοξενεί τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την παραταξη «Τοπος Αξιών» του του Νικολα Κάτσιου, Τάσο Μαρτίνη.

Διαβάστε από εδώ όλες τις συνεντεύξεις της ενότητας «10 ερωτήσεις»

1.Γιατί Δημοτικός Σύμβουλος
Γιατί ότι έμαθα, ότι απόκτησα από τη 40χρονη πορεία μου στο κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό γίγνεσθαι, θέλω να το προσφέρω στο τόπο μου και να βοηθήσω μ΄όση δυναμική και αγωνιστικότητα ακόμα διαθέτω, στην αναδημιουργία και ανάπτυξη του Δήμου Σουλίου. Εξ άλλου, είναι και μια πρόκληση για μένα το πεδίο της Τοπικής Αυτόδιοίκησης , αφού μέχρι σήμερα δεν είχα ασχοληθεί και με αυτό κλείνω ουσιαστικά όλο το φάσμα του ενεργού πολίτη στη δομημένη κοινωνία μας.

2.Γιατί με το Νικόλα Κάτσιο
Γιατί μετά από πολύωρες συναντήσεις και συζητήσεις, διέγνωσα ότι τα γνωρίζω, τα θέλω, τα μπορώ, τα διεκδικώ και τα δημιουργώ του Νικόλα, έχουν τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη και ενός νέου ανθρώπου, με ελπιδοφόρο, ποιοτικό, αγωνιστικό, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, που μου παρέχουν όλα τα εχέγγυα για μια πορεία του Δήμου που ονειρεύτηκα και επιθυμώ να παλέψω να υλοποιηθεί.
3.Ιδεολογικά ανήκετε σε διαφορετικούς χώρους. Επηρεάζει αυτό τη συγκρότηση των συνδιασμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζω την ιδεολογοπολιτική του ταυτότητα και γνωρίζει τη δική μου, όμως όταν προτάσεις το καλό του τόπου και όχι των μικροκομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων,τότε δε χωράνε ιδεοληψίες και παραγωντίστικες αντιλήψεις, τις πληρώσαμε ήδη σα λαός και σαν τόπος, πολύ ακριβά.
Διερευνήσαμε ότι μας ενώνει, αφήσαμε πίσω όσα μας χωρίζουν και κοιτάμε μόνο μπροστά για ένα αύριο που θα δίνει όραμα, ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά, σταθερότητα στη μέση ηλικία και σιγουριά στους απόμαχους.
Συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης με πολυσυλλεκτικότητα όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων, έχοντας ως βασική αρχή τη δημιουργία συνθηκών ανασυγκρότησης, αναδημιουργίας και αναπτυξιακής πορείας του Δήμου, σ΄ όλους τους τομείς και δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη από την 1η Σεπτεμβρίου, ως νέα Δημοτική αρχή.
Άρα,ούτε μας επηρέασε, ούτε μας δημιούργησε πρόβλημα στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, ίσως σε άλλους συνδυασμούς να έπαιξε καθοριστικό και μοναδικό κριτήριο.
Η άποψή μου είναι ότι πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από το σφιχτό κομματικό εναγκαλισμό, να δούμε κατάματα τα υπαρκτά προβλήματα, χωρίς παρωπίδες, χρώματα και ξεπερασμένες αντιλήψεις.

4.Έχετε περίπου 40 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, είτε μέσω συνδικαλισμού, είτε άλλων συλλογικοτήτων. Πώς βοηθάει αυτή η εμπειρία στη λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβούλου.
Μπορώ με σιγουριά να πω, ότι όταν ασχολείσαι για το καλό του κοινωνικού συνόλου και ξέρεις να προτάσεις το εμείς και όχι το εγώ και έχεις δώσει εξετάσεις συνεχόμενες πάνω στη προστασία αλλά και στη διεκδίκηση των συμφερόντων του πολίτη, τότε η εμπειρία σου αυτή αποτελεί παρακαταθήκη και βασικό χαρακτηριστικό για μια ανάλογη επιτυχή πορεία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα καθήκοντα του Δημοτικού Συμβούλου. Όμως είναι αλήθεια
ότι η όποια διαδρομή, είναι και εκείνη που καθορίζει του λόγου το αληθές.

5.Πώς χαρακτηρίζετε τους υπόλοιπους 4 υποψηφίους Δημάρχους.
Κάθε συνδημότης έχει, πέρα από το δικαίωμα του εκλέγειν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Ίσοι και καλοί μπορεί να είναι όλοι, ίδιοι όμως δεν είναι και πρέπει ο πολίτης να σκεφθεί πολύ σοβαρά ποιους θα επιλέξει να τον εκπροσωπήσουν και να τον διοικήσουν στις εκλο γές της 26ης ΜαΪου, να δει αν έχουν τα ίδια κίνητρα, την ίδια γνώση, την ίδια εμπειρία, την ίδια τεχνογνωσία, την ίδια θέληση, τον ίδιο ζήλο και την ίδια ποιότητα λόγων και πράξης.
Ο λαός θα κρίνει, θα δώσει τη δική του απάντηση και οφείλουμε όλοι να τη σεβαστούμε.

6.Ποιά κατά τη γνώμη σας είναι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της Παραμυθιάς.
Η πόλη της Παραμυθιάς έχει χάσει τη παλιά της αίγλη, τη παλιά της ομορφιά,τη παραδοσιακή της μορφή και χρειάζεται σίγουρα ένα νέο σχέδιο ανάπλασης , αρχίζοντας από τις εισόδους και εξόδους της πόλης με ουσιαστικές καλλωπιστικές παρεμβάσεις.
Επιβάλλεται ταυτόχρονα η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας, την οργάνωση χώρων στάθμευσης, τη δημιουργία λειτουργικών πεζοδρομίων και την αποπεράτωση των έργων υποδομής, όπως το αποχετευτικό, το υδροδοτικό, των χώρων υγιεινής , της καθαριότητας , της φωταγώγησης κ.λ.π.
Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί νέο κοιμητήριο και μεταφορά του παλαιού σε χώρο προσβάσιμο για τους πολίτες , δίνοντας λύση οριστική σ΄ ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Εμείς έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης και περιμένουμε την εντολή του λαού για την έναρξη υλοποίησής τους .

7.Πρωτογενής παραγωγή και τουρισμός είναι οι 2 σημαντικότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη του Δήμου Σουλίου. Πώς μπορούν να συνδυαστούν ώστε να παράξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι δύο αλληλένδετες έννοιες και η μία συμπληρώνει την άλλη όπου και όταν χρειάζεται.
Η ισόρροπη παραγωγική ανάπτυξη απ΄ άκρη σ΄ άκρη στο Δήμο Σουλίου, η αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών με σεβασμό στο περιβάλλον, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και η διασύνδεση της παραγωγής με την αγορά, μέσω πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας θα ενισχύσουν σίγουρα τόσο τον αγροτουρισμό όσο και την οποιασδήποτε μορφή τουριστικής ενέργειας. Ταυτόχρονα διαμορφώνουμε
τη τουριστική ταυτότητά μας με τη δυναμική της πλούσιας Ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς , το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, το προνόμιο να περιβάλλεται ο Δήμος από δύο ιστορικά και πανέμορφα ποτάμια (Αχέροντας και Καλαμάς ), όπου μπορούν να υπάρξουν δραστηριότητες ήπιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού που θα ενισχύσουν όλα τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Άρα με στοχευμένες , σύγχρονες και δημιουργικές πρωτοβουλίες μπορούμε να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα που θα δώσουν ανάπτυξη ειδικότερα στις παραποτάμιες περιοχές.

8.Ο Κλεισθένης μιλάει για συνεργασίες.Πώς φαντάζεστε το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι γεγονός ότι ο Κλεισθένης είναι ένα Δημοκρατικό εργαλείο, αρκεί να υπάρξει η ανά λογη διάθεση όλων όσων επιθυμούν πράγματι τη προκοπή του τόπου.
Εκτιμώ ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των συνεργασιών χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εκβιασμούς , χωρίς προσωπικά συμφέροντα, χωρίς καρεκλοκεντρική διάθεση, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και δυστυχώς θα υπάρξει δυστοκία και χάσιμο ευκαιριών .
Εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός θα μας δώσει την αυτοδυναμία , αλλά αν παρ΄ ελπίδα μας στείλει στην αντιπολίτευση , δηλώνουμε ότι ο Δήμος θα κυβερνηθεί χωρίς να ζητήσουμε καμία θέση, κανένα οφίκιο, θα θέλαμε να ακούσουμε το ίδιο και από τους άλλους, τώρα.

9.Σε προεκλογικό σας μήνυμα κάνατε λόγο για συνθήκες επαναπατρισμού. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.
Για να μπορούν να υπάρξουν συνθήκες επαναπατρισμού, πρέπει να δρομολογηθούν οι ανάλογες εξελίξεις που σε άλλες ερωτήσεις έχω ήδη απαντήσει, αλλά πέρα από όλα αυτά, πρέπει και επιβάλλεται να δώσουμε δείγματα γραφής μέσα από την αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση, στην ανάπτυξη, στη παραγωγική διαδικασία, στη ποιότητα προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, στην αξιοκρατία, στην ισότητα, στη δικαιοσύνη, στη συλλογικό-
τητα και στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Εμείς θα δημιουργήσουμε Συμβουλευτικό Συμβούλιο Αποδήμων Δήμου Σουλίου, με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα ώστε να μη χαθεί η επαφή με το τόπο καταγωγής ή γέννησης, δίνοντάς τους άμεση πληροφόρηση για το τοπικό γίγνεσθαι και ταυτόχρονα τη καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης που θα΄ χει ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό και την επένδυση στα πατρώα εδάφη.

10.Κάντε μια πρόβλεψη για σας προσωπικά αλλά και για το συνδυασμό σας.
Ξέρετε η κάλπη είναι σαν την εγκυμονούσα γυναίκα της παλιάς εποχής, που δεν υπήρχε το υπερηχογράφημα και δε γνωρίζεις τι μπορεί να βγάλει, άρα κάθε πρόβλεψη ενέχει και το ανάλογο ρίσκο. Όμως βάσει της καθημερινής επαφής με τις συνδημότισσες και τους συνδημότες, μπορώ με σιγουριά να πω, ότι προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος από την υποδοχή και την αποδοχή της υποψηφιότητάς μου και μακάρι να μην ισχύσει η ρήση << πολλοί με ερωτεύονται αλλά λίγοι με παντρεύονται >> Μπορώ λοιπόν σήμερα να πω ότι θα δώσω όλη μου τη δυναμική, τη γνώση, την εμπειρία και την αγωνιστικότητα για το καλό του τόπου, εξ άλλου, γι΄ αυτό ζητώ και τη ψήφο των συνδημοτών μου.
Σ΄ ότι αφορά το συνδυασμό μας, νομίζω ότι είναι πασιφανές το προβάδισμά μας και άρχισε πλέον να γίνεται λόγος για νίκη αυτοδυναμίας, ώστε ο σχεδιασμός και προγραμματισμός που έχουμε χαράξει να πάρει όσο νωρίτερα γίνεται σάρκα και οστά.
Σας ευχαριστώ και θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας για όποια συζήτηση, για όποια ενημέρωση πάνω στα τρέχοντα ζητήματα και τοπικά προβλήματα.

In this article

Join the Conversation