10 ερωτήσεις στον πρ. του επιμελητηρίου και υποψήφιο βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Αλέκο Πάσχο | Συνέντευξη

Τι λέει για τις εκλογές, το ΚΙΝΑΛ, το ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές και τα προβληματα της Θεσπρωτίας και τι προβλεψη κανει για το αποτελεσμα της 7ης Ιουλίου

Στην ενότητα «10 ερωτήσεις» η paramythia-online.gr, φιλοξενεί τον υποψήφιο βουλευτή Θεσπρωτίας του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρο του επιμελητηρίου, Αλέκος Πάσχο.

Διαβάστε από εδώ όλες τις συνεντεύξεις της ενότητας «10 ερωτήσεις»

1. Γιατί υποψήφιος βουλευτής;
Ο νομός μας παρότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων περιοχών, παραμένει στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης και αγοραστικής δύναμης. Αυτό θα πρέπει να αντιστραφεί. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας δεν θα πρέπει να μείνουν αμέτοχοι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της Θεσπρωτίας και του βιοτικού επιπέδου των Θεσπρωτών. Οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να έχουν λόγο και πολιτική και με βάση αυτό, ως πρόεδρος του επιμελητηρίου και γνωρίζοντας καλά την οικονομικοκοινωνική πραγματικότητα της Θεσπρωτίας αποφάσισα να συμμετέχω στις προσεχείς εκλογές. Εγώ δεν επιδιώκω πολιτικές καριέρες, ούτε είχα ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες. Στόχος μου είναι μόνο η ανάπτυξη της Θεσπρωτίας, η κοινωνική συνοχή, η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των Θεσπρωτών και η επιχειρηματική και εμπορική εξωστρέφεια.

2. Γιατί με το Κίνημα Αλλαγής;
Γιατί το κίνημα αλλαγής μπορεί να επιβάλει την εθνική συνεννόηση. Γιατί η παράταξή μας είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή. Γιατί οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγυηθούν την ισορροπημένη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική πολιτική. Γιατί η προοδευτική παράταξή μας έχει αποδείξει διαχρονικά πως ακολουθεί ανθρωποκεντρική πολιτική στηριζομένη στις αξίες της σοσιαλοδημοκρτατίας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε την εγχώρια εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και υπήρξε το μεγάλο λαϊκό κίνημα της μεταπολίτευσης. Γιατί η παράταξή μας έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις και υλοποιήσεις έργων στην Θεσπρωτία. Γιατί πρέπει να σπάσει το δίπολο του δικομματισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Πόσο δυνατή θεωρείτε την βουλευτική έδρα της Θεσπρωτίας.
Είναι πολύ πιθανή. Σε πρόσφατη συνέντευξη μου, ανέφερα πως η κατάκτηση της βουλευτικής έδρας είναι πιθανή γιατί είναι σημαντική η ιστορία του χώρου μας στην περιοχή, είναι μεγάλη η προσφορά της παράταξής μας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και γιατί έχει αναδείξει πολιτικούς με αξιοσημείωτη διαδρομή όχι μόνο στο τοπικό, αλλά και στο εθνικό επίπεδο. Επίσης, στην παρούσα χρονική στιγμή, οι δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ. συσπειρώνονται τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και στην περιοχή μας. Μην λησμονούμε άλλωστε ότι παραδοσιακά στη Θεσπρωτία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταγράφει ποσοστά σταθερά υψηλότερα, από τα γενικά πανελλαδικά ποσοστά. Αν σε όλα αυτά προστεθούν, το μάχιμο ψηφοδέλτιό μας, η μεγάλη απογοήτευση των πολιτών από την αποτυχημένη κυβερνητική θητεία, καθώς και η κόπωση από την στείρα αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ., δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. τελικά θα εκλέξει βουλευτή στη Θεσπρωτία.

4. Πρωτογενής παραγωγή και τουρισμός. Τι σας λέει…;
Έχω τονίσει επιμελημένος πως το παραπάνω δίπολο είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην Θεσπρωτία την πολυπόθητη ανάπτυξη. Εμείς ως επιμελητήριο έχουμε υλοποιήσει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό δράσεων με στόχο την εξωστρέφεια της αγροκτηνοτροφίας και του τουρισμού. Το έργο που έχουμε παράξει αναγνωρίζεται καθολικά γι΄ αυτό και η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσπρωτίας, μας επέλεξε να συνεχίσουμε και με νέα θητεία και μάλιστα με ποσοστό 72,5% που σπάνια συναντάμε σε εκλογικές διαδικασίες. Την ίδια βούληση, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, θα επιδείξω και στην περίπτωση που ο Θεσπρωτικός λαός με επιλέξει ως εκπρόσωπό του στην νέα βουλή.

5. Πια η σχέση σας και η συνεργασία με τους σημερινούς βουλευτές Θεσπρωτίας
Οφείλω να αναγνωρίσω πως η συνεργασία μας ως επιχειρηματικός φορέας με τους κ.κ Μάριο Κάτση και Βασίλη Γιόγιακα, ήταν αρκετά καλή. Προσωπικά τονίζω, πως οι οποίες διαφορές υπάρχουν μεταξύ έμενα και των 2, είναι οι γενικότερες διαφορές σε κεντρικές επιλογές πολιτικής των κομμάτων που εκπροσωπούν. Και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδειξαν την απαιτούμενη προσοχή στον νομό μας, παρά τις οποίες προσπάθειες των 2 εκπροσώπων τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου να χάνουμε ευκαιρίες. Πρέπει η Θεσπρωτία να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχή της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

6. Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Οι πρόσφατες ευρωεκλογές απέδειξαν την ανοδική η πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Βήμα βήμα, καταγράφεται η σταθερή ανοδική μας πορεία και είμαστε πλέον έτοιμοι για το μεγάλο άλμα στις εθνικές εκλογές. Οι Ευρωεκλογές ήταν ένα δυνατό μήνυμα κατά των πολιτικών των επιδομάτων, κατά των πολιτικών της αναλήθειας, κατά των πολιτικών που διέψευσαν τις προσδοκίες του Ελληνικού λαού. Η Κυβέρνηση απογοήτευσε του Έλληνες, τους παραπλάνησε και ο λαός δεν τους συγχώρησε. Το κίνημα Αλλαγής, πρέπει να αναδείξει τις συγκριτικές διαφορές με την σημερινή κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και να διεκδικήσει την θέση που του αξίζει στην αυριανή βουλή των Ελλήνων.

7. Ποια θεωρείτε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των τριών δήμων της Θεσπρωτίας.
Αν και υπάρχουν επιμέρους διαφορές στις ανάγκες των 3 δήμων του νομού, τα προβλήματα στην πλειοψηφία τους είναι κοινά και εστιάζονται στην καθημερινότητα, την ανάπτυξη και την οικονομική δυνατότητα των κατοίκων. Η ανάπτυξη της Θεσπρωτίας θα πρέπει να εξεταστεί σαν ενιαίο ζήτημα, φυσικά με διαφορετικές παραμέτρους κυρίως με χωροταξικά χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των Θεσπρωτών είναι το νούμερο ένα ζητούμενο και για την βελτίωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα χαρακτηριστικά της παραθαλάσσιας ζώνης και της ορεινής Θεσπρωτίας. Έχω καθημερινή επαφή με όλο τον νομό, με όλες τις περιοχές, γνωρίζω πολύ καλά τις ανάγκες τους και έχω αποδείξει πως μπορώ να προσφέρω λύσεις σε ζητήματα που προκύπτουν και που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Με τα Δημοτικά Συμβούλια που προέκυψαν στις πρόσφατες εκλογές, θα βρίσκομαι σε συνεχή συνεργασία είτε ως βουλευτής, είτε ως πρόεδρος του επιμελητηρίου και είμαι σίγουρος πως υπάρχουν κοινές ανησυχίες και προβληματισμοί καθώς και διάθεση για συνεργασία.

8. Ποια η σχέση σας με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Η σχέση μας είναι εξαιρετική και αποδοτική. Όλες οι δράσεις που έχουμε υλοποιήσει από κοινού, είχαν αποτελέσματα και αυτό είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η επανεκλογή του Περιφερειάρχη με το ποσοστό που πήρε, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση της αναγνώρισης του έργου του από τους Ηπειρώτες.

9. Πως χαρακτηρίζεται το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει απεγνωσμένα να βρει δεκανίκι σωτηρίας στον χώρο της προοδευτική μας παράταξης, γιατί βλέπει να έρχεται η συντριβή στις εκλογές του Ιουλίου. Το ενδιαφέρον τους είναι όψιμο και καθόλου πιστικό. Είναι οι ίδιοι που μας χαρακτήριζαν Γερμανοτσολιάδες και που λίγους μήνες μετά έφεραν το χειρότερο μνημόνιο που έχει γνωρίσει η χώρα. Δεν πείθουν κανέναν καθώς το ενδιαφέρον τους είναι όψιμο εν όψει εκλογών. Η παράταξη μας η μοναδική αυτήν την στιγμή που πρεσβεύει τον χώρο του πολυπόθητου κέντρου που όλοι τώρα προσπαθούν να ληστέψουν πολιτικά και ψηφοθηρικά

10. Κάντε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου
Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, με συνεχή άνοδο που δεν έχει επιστροφή και η Θεσπρωτία θα έχει εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής στην αυριανή Βουλή.

In this article

Join the Conversation