Μήνυμα του υποψήφιου βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Μάνου Φιλιππόπουλου

Δελτίο Τύπου

Ονομάζομαι Μάνος Φιλιππόπουλος, είμαι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων και για δύο έτη ήμουν υποψήφιος διδάκτορας στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ. Εργάζομαι εδώ και 17 χρόνια ως μελετητής δημοσίων έργων με αντικείμενο τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, τις μελέτες ύδρευσης, τις περιβαλλοντικές μελέτες και παράλληλα έχω εκπονήσει πολυάριθμες ιδιωτικές μελέτες και κατασκευές. Έχω ασχοληθεί με έργα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας από την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη μέχρι Καβάλα, Ροδόπη και Έβρο από Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία μέχρι την Αμοργό, την Κρήτη, την Ρόδο, την Χίο και την Λέσβο. Γι’ αυτό νιώθω πατρίδα μου κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο τους τόπους καταγωγής μου που είναι η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Παράλληλα με την επαγγελματική μου δραστηριότητα έχω ασχοληθεί με το ραδιόφωνο ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο 2ο Πρόγραμμα του ERT-OPEN και το διαδικτυακό ραδιόφωνο Metadeftero.gr καθώς και ερασιτεχνικά με το θέατρο ως ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. Είμαι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών.

Αποδέχτηκα την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του συνιδρυτικού μέλους της Πλεύσης Ελευθερίας και καλού φίλου Θεόδωρου Τσούλα, για την υποψηφιότητα στον Νομό Θεσπρωτίας, γιατί αποτελεί έναν ακριτικό Νομό της χώρας που τυχαίνει να φέρει και ένα βαρύ ιστορικό φορτίο, αφού εντός των ορίων του εντοπίζεται το μεγάλο μνημείο ιστορικής αντίστασης των Ελλήνων: το ιστορικό Σούλι. Ο Θεόδωρος Τσούλας κατάγεται από το Σούλι και την περιοχή της Παραμυθιάς. Τρία μέλη της οικογένειάς του ήταν ανάμεσα στους 49 εκτελεσθέντες τον Σεπτέμβριο του 1943 από τους Γερμανούς και τους Τσάμηδες, και θα δώσει τη δική του μάχη για την Πλεύση Ελευθερίας στις επερχόμενες εκλογές από την Κρήτη, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια.

Η περιοχή της Θεσπρωτίας, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επαρχίας, όλες αυτές τις δεκαετίες πριν την οικονομική κρίση, τα μόνα που έχει εισπράξει από το ελληνικό κράτος είναι η αδιαφορία και η εγκατάλειψη. Με την έλευση των μνημονίων, είδαμε τα πράγματα να επιδεινώνονται πιο πολύ: τα περισσότερα σχολεία στα χωριά έκλεισαν, οι δομές υγείας απαξιώθηκαν ακόμα περισσότερο, οι ανεπαρκείς υποδομές εγκαταλείφθηκαν και ο πληθυσμός οδηγείται για άλλη μια φορά μετά από δεκαετίες στη μετανάστευση. Το τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκε η ελληνική επαρχία είναι η βάναυση φορολόγηση και η παράλογη επιβάρυνση σε ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο νευραλγικός πρωτογενής τομέας της ελληνικής οικονομίας, αντί να ενισχύεται και να πριμοδοτείται στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οδηγείται σε ολοκληρωτική εξόντωση – όχι τυχαία όπως θα αναλύσω στην συνέχεια.

Αυτή την σκοτεινή εποχή που όλα καταπατούνται και όλα ισοπεδώνονται, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε διάκριση για αριστερή ή δεξιά ιδεολογία και όσοι το κάνουν το χρησιμοποιούν καθαρά για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Εξάλλου είδαμε και εμπράκτως τις πρόσφατες μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εφαρμόζουν ακριβώς τις ίδιες πολιτικές, είτε προβάλλοντας την δεξιά είτε την αριστερή απόχρωση του καθενός. Αλλά η ουσία είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ενώ το ΚΙΝΑΛ (ή αλλιώς καμουφλαρισμένο ΠΑΣΟΚ) αποτελεί την πλαϊνή όψη του ίδιου νομίσματος που ταιριάζει και με τις δύο πλευρές.

Τα πράγματα στην Ελλάδα μετά την 4ετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γίνει πλέον πολύ επικίνδυνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, με την ανατροπή του δημοψηφίσματος, έκαμψε και τις τελευταίες αντιστάσεις στην ελληνική κοινωνία ενάντια στην επιβολή των πιο σκληρών αντικοινωνικών και αντιδημοκρατικών μέτρων. Άνοιξε έτσι διάπλατα τον δρόμο στην επερχόμενη όπως διαφαίνεται νέα κυβέρνηση της ΝΔ, να ολοκληρώσει την ισοπέδωση θεσμών και δικαιωμάτων, πάντα με πρόσχημα το δημόσιο χρέος. Το μοντέλο ανάπτυξης που προβάλει στο πρόγραμμά της η ΝΔ – σε συνέχεια του ίδιου και απαράλλαχτου μοντέλου που εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ – περιλαμβάνει τα εξής:

• Διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό κόστος.
• Εκποίηση κερδοφόρων και εν δυνάμει κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους και κατ’ επέκταση της περιουσίας όλων των Ελλήνων.
• Ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών και των δομών κοινωνικής παροχής του κράτους προς τους πολίτες.
• Εξόντωση όλων των κλάδων των ελευθέρων επαγγελμάτων – συμπερι-λαμβανόμενων των αγροτών και των κτηνοτρόφων – ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα μονοπώλια των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, στις οποίες θα εργάζονται υπάλληλοι με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και 10 χρόνια στην χώρα μας με το πρόσχημα του χρέους, είναι απολύτως στοχευμένες στην καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, στην φτωχοποίηση των περισσότερων Ελλήνων και στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών εταιριών. Οι υποτιθέμενες «ελεύθερες αγορές» έχουν θεσπίσει έναν παγκόσμιο ολοκληρωτισμό που πατώντας πάνω στην καταστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων και του Έλληνα ελεύθερου επαγγελματία, στοχεύουν στην εγκαθίδρυση μεγάλων μονοπωλίων βασισμένων στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Όλοι όσοι έχουμε επισκεφθεί τα παράλια της Θεσπρωτίας, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για περιοχές απαράμιλλου φυσικού κάλους που προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως το μοντέλο ανάπτυξης που μας ετοιμάζουν, προβλέπει στο δέλτα του ποταμού Καλαμά και στην ευρύτερη περιοχή, εξορύξεις υδρογονανθράκων – όπως και στο Ζαγόρι, στη Ζίτσα και στο Πωγώνι των Ιωαννίνων. Φανταζόμαστε πόσο μεγάλο θα είναι το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής στις περιοχές αυτές και τις τεράστιες επιπτώσεις που θα προκαλέσουν τόσο στο περιβάλλον όσο και στον τομέα του τουρισμού. Η Πλεύση Ελευθερίας αντιτίθεται σε αυτού του είδους τις καταστρεπτικές επενδύσεις που αποφέρουν ελάχιστα οφέλη στην χώρα μας και τεράστιες καταστροφές.

Η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κίνημα πολιτών – όχι επαγγελματιών της πολιτικής – που δεν κοιτούν ούτε αριστερά ούτε δεξιά αλλά αντιστέκονται σθεναρά στις πολιτικές ισοπέδωσης και εκποίησης της χώρας. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι ίσως το μόνο κόμμα που μπορεί να αντισταθεί στις ανεξέλεγκτες επενδύσεις που ετοιμάζουν τα φιλομνημονιακά συστημικά κόμματα – η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ηγείται, το έχει άλλωστε επανειλημμένα αποδείξει. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν αποτελεί μέρος του παλαιού πολιτικού κατεστημένου ούτε αποτελεί ένα κόμμα στείρας διαμαρτυρίας και άκαρπου αρνητισμού που αρκείται στην αυτοσυντήρηση. Είναι ένα κίνημα με ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους – όχι με πατριδοκάπηλους που κάνουν τις «πάπιες» όταν ξεπουλιούνται λιμάνια, αεροδρόμια και έργα υποδομής. Η Πλεύση Ελευθερίας το αποδεικνύει εμπράκτως αφού αντιστέκεται στο γενικό ξεπούλημα της χώρας, αντιστέκεται στην εκχώρηση των ιστορικών μας δικαιωμάτων όπως η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, αντιστέκεται στην ασυδοσία των τραπεζών που έχοντας «καταπιεί» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων εκποιούν τη λαϊκή περιουσία και τέλος αντιστέκεται στην ασυδοσία των μεγαλοεργολάβων που εκμεταλλεύονται τις κρατικές υποδομές της χώρας επιβαρύνοντας τους Έλληνες με υπέρογκες χρεώσεις.

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το χρέος, την δικαιοσύνη, την διαφάνεια, τις γερμανικές αποζημιώσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις οποίες με κάθε ευκαιρία δηλώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στα ΜΜΕ και μπορείτε εύκολα να δείτε στην ιστοσελίδα της Πλεύσης Ελευθερίας: https://www.plefsieleftherias.gr και στο https://www.freedomtv.gr . Οι προτάσεις αυτές είναι η βάση της υλοποίησης δράσεων για την επίλυση πολυάριθμων προβλημάτων που μαστίζουν εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία.

Ως υποψήφιος του Νομού Θεσπρωτίας, θέτω σε προτεραιότητα τις εξής δράσεις που εκτός από την Θεσπρωτία, αφορούν και ολόκληρη την χειμαζόμενη ελληνική επαρχία:

• Να περιοριστούν σημαντικά η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς και να γίνουν ανάλογες ελαφρύνσεις σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
• Να προστατευθούν με ουσιαστικά μέτρα και όχι με ευχολόγια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που μοχθούν καθημερινά για να παράγουν την τροφή που προσφέρουν σε όλους μας από τους μεσάζοντες και τα καρτέλ των εμπόρων που καρπώνονται τα κέρδη χωρίς κόπο και ρίσκο.
• Να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για αποκέντρωση ώστε να αναχαιτιστεί η πληθυσμιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου.
• Να ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση της ανεργίας με τη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα.
• Να εξασφαλιστούν σημαντικοί πόροι για την παιδεία ώστε ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία στα απομακρυσμένα χωριά και να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης της παιδείας.
• Να βελτιωθεί ουσιαστικά το Σύστημα Υγείας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας ώστε όλοι οι πολίτες της χώρας να έχουν άμεση πρόσβαση σε δομές περίθαλψης.
• Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση της υπογεννητικότητας και την προστασία της εργασίας σε κάθε νέα μητέρα.

Η Πλεύση Ελευθερίας δεν ζητά την ψήφο των πολιτών για να εισέλθει στην Βουλή μία ακόμη ομάδα άβουλων και αδιάφορων πολιτικών. Ούτε να αποτελούν πιόνια των δανειστών ή των εγχώριων και πολυεθνικών συμφερόντων που θέλουν να αποκομίσουν τα πολυάριθμα βουλευτικά προνόμια υποσχόμενοι διορισμούς και εξυπηρετήσεις. Εξάλλου από αυτούς, ο Έλληνα πολίτης έχει άφθονους να επιλέξει από το παλαιό κομματικό σύστημα. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει αποδείξει ό,τι απαρτίζεται από σοβαρούς και υπεύθυνους πολίτες που επιθυμούν την ρήξη με τη διαφθορά και την αθλιότητα στην οποία μας έχει βυθίσει το σάπιο πολιτικό σύστημα του παρελθόντος. Η Πλεύση Ελευθερίας απαρτίζεται από ακέραιους ανθρώπους που αγαπούν ειλικρινά την πατρίδα τους και επιθυμούν να της ξαναδώσουν την χαμένη της αξιοπρέπεια και να την δουν επιτέλους ελεύθερη.

Κλείνοντας, προσωπικά ως Μάνος Φιλιππόπουλος θα ήθελα να σας πω ό,τι έχω πολλούς φίλους και συμφοιτητές που μεγάλωσαν στο εξωτερικό ως Έλληνες ομογενείς και άλλους τόσους που αναγκάστηκαν να φύγουν τα τελευταία χρόνια σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν την Ελλάδα και αγωνιούν γι αυτήν. Θα ήθελα λοιπόν να απευθύνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, που αδυνατούν να ψηφίσουν από εκεί που βρίσκονται – παρόλο που η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει την άμεση επικοινωνία από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη – κυρίως εξαιτίας της αδιαφορίας και των σκοπιμοτήτων των ελληνικών κυβερνήσεων, να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Να έρθουν και με την ψήφο τους να διώξουν αυτούς που τους έδιωξαν!

In this article

Join the Conversation