Ερώτηση Κάτση για τις μηδενικές μεταθέσεις αστυνομικών στην Θεσπρωτία

«Καμία μετακίνηση προς τις αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων, Άρτας Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις»

Ερώτηση, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ερωτώντας τον για την πρωτοφανή κίνηση που προέβη στη φετινή χρονιά, μέσω του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων να μην «ανοίξει» συμπληρωματικά απολύτως καμία θέση στις αστυνομικές διευθύνσεις της Ηπείρου κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης μαζί με άλλους τρεις Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση να μην ενισχυθεί η Ήπειρος με επιπλέον προσωπικό έρχεται σε αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης σε μια Περιφέρεια που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της γεωγραφίας και του σημαντικού ορεινού όγκου και της παράκτιας γραμμής της, της διασυνοριακής γραμμής, των εμπορικών δρόμων και των λιμανιών της.

«Δεν ελήφθη καθόλου υπόψη ότι το αστυνομικό προσωπικό προσδοκά στις τακτικές και στις έκτακτες μετακινήσεις προκειμένου να μετακινηθεί προς τον τόπο συμφερόντων του» επισημαίνουν οι βουλευτές. Πολλοί ένστολοι υπηρετούν μακριά από τις οικογενειακές εστίες, με σημαντική επιβάρυνση του οικογενειακού οικονομικού προγραμματισμού, συχνά μακριά και από τις συζύγους και τα παιδιά τους, προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα μόρια για να μετακινηθούν και να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους. Γίνεται φανερό επομένως, ότι η απόφαση για μηδενικές μετακινήσεις δυσχεραίνει τη λειτουργική και επιχειρησιακή εξέλιξη των αστυνομικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και υπονομεύει την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Ηπείρου.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Καμία μετακίνηση προς τις αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων, Άρτας Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις»

Είθισται, κάθε χρόνο, κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, να συγκαλείται το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων το οποίο εκτιμά τις υπηρεσιακές ανάγκες των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις τακτικές μεταθέσεις. Στόχος της πρακτικής αυτής είναι η συμπληρωματική κάλυψη των οργανικών θέσεων που παρέμειναν κενές μετά τις τακτικές μεταθέσεις.
Ωστόσο, φέτος το αρμόδιο Συμβούλιο προέβη σε μια πρωτοφανή κίνηση, αποφασίζοντας να μην «ανοίξει» συμπληρωματικά απολύτως καμία θέση στις αστυνομικές διευθύνσεις της Ηπείρου. Η απόφαση να μην ενισχυθεί η Ήπειρος με επιπλέον προσωπικό έρχεται σε αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης σε μια Περιφέρεια που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της γεωγραφίας και του σημαντικού ορεινού όγκου και της παράκτιας γραμμής της, της διασυνοριακής γραμμής, των εμπορικών δρόμων και των λιμανιών της.
Επιπλέον δεν ελήφθη καθόλου υπόψιν ότι το αστυνομικό προσωπικό προσδοκά στις τακτικές και στις έκτακτες μετακινήσεις προκειμένου να μετακινηθεί προς τον τόπο συμφερόντων του. Πολλοί ένστολοι υπηρετούν μακριά από τις οικογενειακές εστίες, με σημαντική επιβάρυνση του οικογενειακού οικονομικού προγραμματισμού, συχνά μακριά και από τις συζύγους και τα παιδιά τους, προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα μόρια για να μετακινηθούν και να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.
Η μηδενική ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών σε αστυνομικό προσωπικό των Διευθύνσεων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας αφήνουν πολλαπλά εκτεθειμένη των πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Επειδή, μόλις πρόσφατα, η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα 86/2019, κατήργησε 1.115 οργανικές θέσεις κυρίως αστυφυλάκων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 6.700 οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν εν μια νυκτί το 2014 με τον Νόμο 4249, καταδεικνύοντας το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα δημοκρατία την αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας,
Επειδή, η απόφαση για μηδενικές μετακινήσεις δυσχεραίνει τη λειτουργική και επιχειρησιακή εξέλιξη των αστυνομικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και υπονομεύει την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Ηπείρου,
και επειδή, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους ένστολους όσον αφορά τη μελλοντική προσωπική και οικογενειακή κατάσταση και εξέλιξη,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων να μην γίνουν συμπληρωματικές μεταθέσεις στις αστυνομικές Διευθύνσεις των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας;
Πόσες είναι οι θέσεις αστυφυλάκων που καταργήθηκαν με το ΠΔ 86/2019 στις αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου;
Συμφωνεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις μηδενικές συμπληρωματικές μεταθέσεις στην Ήπειρο;
Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφαση για μηδενική μετακίνηση προς τις αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα
Κάτσης Μάριος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Τζούφη Μερόπη

In this article

Join the Conversation