Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο

Τι ανέφεραν για 49 Προκρίτους, Αντισεισμική προστασία σχολείων, Λάμποβο, Αδέσποτα, Τροποποιήσεις Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος, κ.α

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/09/19) καταθέσαμε στο προεδρείο ψήφισμα καταδίκης και έντονης ανησυχίας για την ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Το ψήφισμα δεν μπήκε σε ψηφοφορία από το Προεδρείο.

Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι μας ανάδειξαν τα παρακάτω θέματα και ζήτησαν ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για μια σειρά ζητημάτων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη σύνοψη που παρουσιάστηκε στο paramythia-online απο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, (βλέπε εδώ) δεν έγινε καμία αναφορά στη συζήτηση που προηγήθηκε των 29 θεμάτων ενώ η ομοφωνία σε 25 θέματα (τα περισσότερα διαδικαστικά) παρουσιάστηκε ως απόδειξη του πνεύματος συνεργασίας χωρίς να αναφερθούν παρατηρήσεις, διαφωνίες, σκεπτικό αρνητικών ψήφων, επισημάνσεις που υπήρξαν σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν τεσσάρων ωρών.

Εκδηλώσεις «49 προκρίτων»
«Τη γνώμη μας για το σφιχταγγάλιασμα τοπικού κράτους και εκκλησίας στη διοργάνωση των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους 49 την ξέρετε καλά. Άλλωστε δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε να καθιερώνεται η ανακομιδή των λειψάνων το βράδυ πριν την 29η Σεπτέμβρη, είδαμε ως κεντρικοί ομιλητές να επιλέγονται ανώτεροι κληρικοί και να μεταμορφώνουν ένα ναζιστικό έγκλημα σε θρησκευτικό. Φέτος είδαμε και κάτι ακόμη. Τον μη σεβασμό προς το χρονοδιάγραμμα του τελετουργικού. Όσοι δεν επέλεξαν να πάνε στην εκκλησία για δικούς τους λόγους έπρεπε να περιμένουν μία ώρα στο λιοπύρι διότι οι εκκλησιαστικές αρχές επέλεξαν την 29η Σεπτέμβρη για να προχωρήσουν σε χειροτονία ιερέα. Το τι κάνει η Εκκλησία στα εσωτερικά της είναι δικό της θέμα και αναφαίρετο δικαίωμά της, όμως οι εκδηλώσεις στις οποίες κεντρικό οργανωτικό ρόλο έχει ο Δήμος έχουν καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Καταρχάς η νέα Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται το πρόβλημα; Αν ναι, τι πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει ώστε να λάβει η εκδήλωση τον χαρακτήρα και την προσοχή που της αρμόζει;»
Σε αυτούς τους προβληματισμούς δεν πήραμε απολύτως καμία απάντηση από την Δημοτική Αρχή.

Αντισεισμική προστασία σχολείων
«Το θέμα της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας ήταν και είναι στον πυρήνα του προγράμματός μας. Το θέτουμε συχνά πυκνά στα Συμβούλια χωρίς όμως η κατάσταση να βελτιώνεται. Για να τονίσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης σας κοινοποιούμε σχετικό ψήφισμα για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό των σχολικών κτιρίων. Να σας ενημερώσουμε επιπλέον ότι σε πολλές υποδομές και εγκαταστάσεις σε διάφορους σχολικούς χώρους (μπασκέτες, υαλοπίνακες, τοιχοποιία, ταβάνια, περίφραξη, προαύλια) παρατηρούνται σοβαρότατες ζημιές που θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εργαζομένων. Επιπλέον εφιστούμε από τώρα που είναι νωρίς την προσοχή στη νέα Δημοτική Αρχή ώστε να μην ζήσουμε τα περσινά με τις θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών κελσίου στο συγκρότημα Γυμνασίου- Λυκείου. Να πούμε όμως και τούτο. Η μόνη βιώσιμη λύση στο συγκρότημα Γυμνασίου- Λυκείου είναι ένα νέο σύγχρονο σχολείο, αφού χρειάζεται το υπάρχον: νέα στέγη (τώρα στάζει με κάθε βροχή), εξωτερική θερμομόνωση, νέα ενεργειακά κουφώματα, αλλαγή όλου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης εκτός καυστήρα (σώματα και σωληνώσεις), αλλαγή όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων, επισκευές σε τοιχοποιία και σε ταβάνια (είναι ενδεικτικό ότι τοίχος έχει υποχωρήσει αισθητά από σενάζι με κίνδυνο την πτώση του σε σεισμό). Και σε όλα αυτά μπορεί να προστεθούν και οι δαπάνες για στατική ενίσχυση όταν και αν γίνει σωστός και ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος. Θεωρούμε ότι πρώτο βήμα πρέπει να είναι η επίσκεψη της Δημοτικής Αρχής στα σχολεία και η καταγραφή των αναγκών με την παράλληλη διενέργεια σωστού και ολοκληρωμένου αντισεισμικού ελέγχου».
Στο σοβαρότατο αυτό θέμα πήραμε την απάντηση από τη Δημοτική Αρχή ότι προχωρούν οι ενέργειες για την πολεοδομική νομιμοποίηση – τακτοποίηση του συγκροτήματος. Δεν δόθηκε όμως καμία απάντηση σχετικά με τον ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο και τις άμεσες ενέργειες που προτείναμε.

Λάμποβο
«Το παζάρι ξεκινά σε μια βδομάδα και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση πέραν από τα ήδη δρομολογημένα. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ανοίξουμε τα εξής πολύ σοβαρά θέματα: (1). Παρόλη την τοποθέτηση λειωμένων wc και λουτρών είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός και η κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων που θα λύσει μια και καλή το θέμα της υγιεινής που είναι υπαρκτό για τους κατοίκους της περιοχής ειδικά με το πέρας του Λαμπόβου. (2). Εφιστούμε την προσοχή σε θέματα ασφάλειας στο παζάρι (πυροσβεστήρες, έξοδοι διαφυγής, δυνατότητα κίνησης ασθενοφόρων κ.α). [το θέμα της ασφάλειας επαναφέραμε και στην περίπτωση του Λούνα Παρκ] (3). Δυστυχώς στο παζάρι δεν έχει γίνει καμία μα καμία πολιτιστική- μορφωτική παρέμβαση. Θα μπορούσε π.χ να λειτουργήσει προσωρινή έκθεση φωτογραφίας με σχετική ξενάγηση για την ιστορία του Λαμπόβου στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς ώστε και να αναβαθμιστεί η εμπορική περιοχή κάτω από τον πεζόδρομο και να έρχονται οι επισκέπτες (μαθητές, περιηγητές, γκρουπ) σε επαφή με κάτι διαφορετικό. (4). Έχουμε γίνει δέκτες διαμαρτυριών μικρών εμπόρων που μετέχουν στο παζάρι ότι η χρέωση είναι πολύ μεγάλη».
Σε σχέση με την Επιτροπή Λαμπόβου η παράταξή μας θα συμμετάσχει με τον δημοτικό Σύμβουλο Ηλία- Δημήτρη Χρήστου όμως ξεκαθαρίσαμε ότι ειδικά σε θέματα ασφάλειας η στάση μας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή και σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε το ρόλου του «διακοσμητικού στοιχείου».

Αδέσποτα Ζώα
«Εδώ και καιρό υπάρχει σοβαρό θέμα με τα αδέσποτα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα ακόμη και παιδιών. Παλιότερα υπήρχε η ιδέα για ένα κέντρο φιλοξενίας για όλη τη Θεσπρωτία στους Φιλιάτες. Ερωτάται η Δημοτική Αρχή αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος;»
Σε αυτό το θέμα η Δημοτική Αρχή επανέλαβε το σχέδιο για το κέντρο φιλοξενίας στους Φιλιάτες χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Τροποποιήσεις Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος
«Επειδή ως παράταξη έχουμε συνέχεια, να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε καταψηφίσει προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα διότι είναι κυρίως εργαλεία άσκησης πολιτικής και δευτερευόντως οικονομοτεχνικά σχέδια. Το θέμα των τροποποιήσεων είναι γνωστό και συχνό. Και ερωτούμε, οι μελέτες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (π.χ αποχετευτικό, κατάργηση κλάδων) είναι θέμα προχειρότητας, κακής εκτίμησης ή επιλογής; Από την πλευρά μας βέβαια δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε τώρα τις τροποποιήσεις μιας και τα έργα ξεκίνησαν και δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε ασφαλιστικές εισφορές, αμοιβές κ.α.»

Άλλα ζητήματα
Ζητήσαμε ενημέρωση και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την εξέλιξη της κατάστασης με την πλατεία Μιχαήλ Παραμυθιώτη. Επαναφέραμε ζητήματα καθημερινότητας (π.χ κομμένα κλαδιά σε δρόμους ακόμη και εντός οικισμών, γυμνά λάστιχα ύδρευσης, πορεία έργων) και δεσμευτήκαμε ότι θα επανέλθουμε και εγγράφως στο επόμενο Συμβούλιο με μια σειρά «μικρά» προβλήματα που ταλανίζουν όλο το Δήμο.

https://www.booking.com/hotel/gr/kourtis.el.html

In this article

Join the Conversation