Αναζητούν καταλύματα στην Θεσπρωτία για τους πρόσφυγες. Τι ποσά προσφέρουν για μίσθωση

Τα χαρακτηριστικά των καταλυμάτων και η δήλωση ενδιαφέροντος απο ιδιοκτήτες

Κλίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αναζητούν και στην Θεσπρωτία, ΜΚΟ αλλα και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  για προσωρινές κατοικίες προσφύγων. Γιαυτό τον λόγο, διάφορες υπηρεσίες έχουν έρθει σε επικοινωνίες με ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε Παραμυθιά και Ηγουμενιτσα με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δεύτερους.

Η τιμή που προσφέρουν είναι 12€ χωρίς ΦΠΑ. (Τα χαρακτηριστικά των καταλυμάτων, στο τέλος του άρθου)

Το μεταναστευτικό το χειρίζεται κατ’ εξοχήν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τις μετακινήσεις και η Ύπατη Αρμοστεία με τις ΜΚΟ που διαχειρίζονται τα κονδύλια για την λειτουργία των δομών ή την στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην Ήπειρο ξεπερνούν πλέον τις τρεις χιλιάδες. Στα τέλη Σεπτέμβρη ο αριθμός τους έφτανε στις 3.283. Η συντριπτική πλειοψηφία διαμένει στον καταυλισμό του Κατσικά. Περίπου 500 βρίσκονται στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα, 346 στην Αγία Ελένη και 123 στα Δολιανά.

Ένας αριθμός που ξεπερνά τους 550 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί από ΜΚΟ και 100 ακόμη σε τρεις ξενοδοχειακές μονάδες.

Από το σύνολο αυτό μόνο το 30% είναι Σύριοι. Το 25% είναι Ιρακινοί, το 24% Αφγανοί και το 20% προέρχεται από άλλες 37 εθνότητες.

Εκτενής συζήτηση έγινε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την σύσκεψη που είχε γίνει στην Αθήνα υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και εκπροσώπων των Περιφερειών αλλά και την συζήτηση κι απόφαση που έλαβε η Ένωση Περιφερειών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα επανέλθει με ψήφισμά του για το συγκεκριμένο θέμα αφού κατατεθούν και οι προτάσεις όλων των παρατάξεων. Η πλειοψηφία του σώματος πάντως ταυτίζεται με τις απόψεις της ΕΝΠΕ η οποία ζητά σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό και πλήρη απεμπλοκή των ΜΚΟ.

Είναι κάθετα αντίθετη στην δημιουργία νέων Κέντρων Υποδοχής είτε πρόκειται για παλιά στρατόπεδα είτε για άλλους χώρους. Τέλος Ζητά την αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων σε ορεινές περιοχές και τέλος συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά των καταλυμάτων

Είδος ακινήτου:

1.Κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

2.Κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων.

Κατάσταση: τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.

Χαρακτηριστικά:

Για κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων

  • Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες
  • Τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.

Για τα συγκροτήματα κατοικιών

  • Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.
  • Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.

Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:

  •  Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση.
  • Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.
  • η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.

Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Διάρκεια μίσθωσης: Έξι (6) μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι (6) μήνες επιπλέον.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος: θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος: Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά την σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

In this article

Join the Conversation