Κριτική στον Μητροπολίτη; Ναι, αλλα χωρις με μυθεύματα και χωρις υπερβολές. Του Α. Τζίμα

Κατηγορείται από κοινωνικές ομάδες που έχουν διακόψει σχέση και σύνδεσμο με το εκκλησιαστικό σώμα και από ανθρώπους με πολιτικές ιδεολογίες που είναι κάθετες αντίθετες στην ορθοδοξία μας.

Ένας Μητροπολίτης δεν είναι ούτε πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου για να είναι υπεύθυνος για την κίνηση των μαγαζιών, ούτε είναι Δήμαρχος ή Βουλευτής για να κοιτάζει τις δημόσιες σχέσεις του.

Ένας Μητροπολίτης πάνω από όλα είναι Μοναχός και σκοπός του είναι η διακονία του λαού και η διαχείριση του κλήρου.

Ο Μητροπολίτης μας, κατηγορείται από κοινωνικές ομάδες που έχουν προσωρινά η μόνιμα διακόψει κάθε σχέση και σύνδεσμο με το εκκλησιαστικό σώμα.

Ο Μητροπολίτης μας, κατηγορείται από ανθρώπους με πολιτικές ιδεολογίες που είναι κάθετα αντίθετοι στην ορθοδοξία μας.

Ο Μητροπολίτης μας, κατηγορείται από συμπολίτες μας που ποτέ δεν είχαν επαφή με την θρησκεία μας.

Είναι τόσο μεγάλη η αντιπάθεια που στο αφήγημα τους έχουν προσθέσει και τον Άγιο Δονάτο, καθώς τους ενόχλησε η ημερομηνία επιστροφής και η λιτάνευση σε ανάμνηση της ανακομιδής.

Το έργο μιας εκκλησίας είναι βουβό. Δεν βγαίνει σε ανακοινώσεις και στα facebook. Είναι σιωπηλό, πηγαίνει εκεί που πρέπει και ποτέ μα ποτέ δεν γίνεται γνωστό.

Εχω μερική γνώση για το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης και γνωρίζω πως τα τελευταία χρονιά έχει δώσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Έχει βοηθήσει ασθενείς να μεταφερθούν σε εξειδικευμένες κλινικές, έχει προσφέρει παραμυθία σε αρκετούς άπορους συμπατριώτες μας. Μια Μητρόπολη με μονά έσοδα τα ταμεία των εκκλησιών καθώς δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία.

Η Μητρόπολη Παραμυθιάς είναι φτωχή Μητρόπολη. Δεν είναι “μαγαζί γωνιά”. Όσοι νομίζουν πως είναι Ένας οικονομικός γίγαντας, κάνουν λάθος.

Σήμερα, σχεδόν κατά κανόνα, η «αγιότητα» είναι ένα «λησμονημένο όραμα» και υποτιμημένη αξία. Και όμως! O Μητροπολίτης μας ειναι Αγιος Ανθρωπος. Το εχει αποδειξει ολες αυτές τις δεκαετιες που βρήσκεται στην Παραμυθιά μας.

Καλό είναι στον δημόσιο διάλογο να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε. Όποιος θέλει να κριτικάρει τον Μητροπολίτη μας ας το κάνει άλλα με πραγματικά κριτήρια και όχι με μυθεύματα και καφενειακά σχόλια.

Και πριν γίνεται κριτές της Μητρόπολης, πηγαίνετε πρώτα καμιά φορά στην εκκλησία και μετά σχολιάστε.

Προβλήματα στην Μητρόπολη φυσικά και υπάρχουν και φυσικά θα υπάρχουν και στο μέλλον. Όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες, έτσι και ο κλήρος έχει κακούς και καλούς λειτουργούς.
Μην τα τσουβαλιάζουμε όλα.

Με τιμή
Α. Τζίμας

In this article

Join the Conversation