Προ ημερήσιας θέμα για τις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση

"Να αντιταχθούμε όχι μόνο στην ΠΝΠ για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του"

Κ .Πρόεδρε

Με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 30/9/2019) της κυβέρνησης που αφορά τη λειτουργία και το διορισμό ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, θεωρούμε ότι πρέπει να συζητηθεί, προ ημερήσιας διάταξης, στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα στις 21 Οκτώβρη 2019 το σοβαρό αυτό θέμα.

Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πλήττει την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάζει “ταφόπλακα” στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, αφού με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες.

Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν “αντιναρκωτικής” πολιτικής της ΕΕ που υποβαθμίζει τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.
Η απόφαση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων “υποκατάστασης” του ΟΚΑΝΑ.

Το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα “δείγματα γραφής” του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αντιταχθούμε όχι μόνο στην ΠΝΠ για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Είναι γνωστό ότι στο νομό μας λειτουργεί συμβουλευτικός σταθμός του ΚΕΘΕΑ με έδρα στην Ηγουμενίτσα και με πλούσια δράση και πολυετή δράση σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΕΘΕΑ και στην περιοχή του Δήμου Σουλίου είχε και έχει πολύ σημαντική δραστηριοποίηση. Πολλές οικογένειες που αντιμετώπισαν θέμα τοξικοεξάρτησης ζήτησαν τη συνδρομή του με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με φορείς της περιοχής προχώρησε για διάφορες αξιόλογες ενημερωτικές δράσεις όπως καμπάνιες ενημέρωσης με τη συμμετοχή του συλλόγου οικογένειας και άτομα που έχουν επανενταχθεί, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη ΘΕΑΤΟ (προβολές ταινιών μικτού μήκους στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), ενημερώσεις ειδικών επιστημόνων στα σχολεία μας (Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Παραμυθιάς), ενημερωτικά περίπτερα σε αθλητικές διοργανώσεις (π.χ Τουρνουά Μπάσκετ και Πινκ Πονκ ΚΝΕ) και πολλά άλλα.

In this article

Join the Conversation