Μια σημαντική δράση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Δημιουργίας «εικονικών επιχειρήσεων» με την εκπόνηση Επιχειρηματικών Σχεδίων

Η κατανόηση της έννοιας της επιχειρηματικότητα και η διάδοση της ορθής εφαρμογής της, αποτελούσε ανέκαθεν προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που αναζητά διαρκώς τρόπους προώθησης στον Νομό μας.

Πρόσφατα, ολοκληρώσαμε μια σημαντική δραστηριότητα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας από φορέα.

Διοργανώσαμε και υλοποιήσαμε μια δράση, με την ονομασία Gaming Sessions (Δράσεις Παιγνίων) δημιουργίας «εικονικών επιχειρήσεων» με την εκπόνηση Επιχειρηματικών Σχεδίων ( Business Plan) όπου συμμετείχαν δυναμικά μαθητές Λυκείων και Φοιτητές του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας Ηγουμενίτσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ανωτέρω δράση αποτελούσε τμήμα του έργου με τίτλο “POWER” του διακρατικού προγράμματος INTERREG ADRION στο οποίο συμμετέχει το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ως εταίρος. Την επιτυχή ολοκλήρωσης της δράσης υποστήριξε ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Η δράση “Gaming Sessions”, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου με σκοπό την διάδοση αφενός της επιχειρηματικότητας στην τοπική κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα και αφετέρου την εύρεση έξυπνων ιδεών για την εξοικονόμηση ενέργειας στον χώρο του λιμένα Ηγουμενίτσας (ζητούμενο του έργου POWER).

Προέβλεπε την υποβολή προτάσεων για την δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων και Business Plan, από ομάδες μαθητών και φοιτητών, με την υποστήριξη του εξωτερικού συνεργάτη του Επιμελητηρίου για το έργο POWER, κου Βασίλη Παππά (Συμβούλου Επιχειρήσεων). Τον Ιούνιο 2019 αξιολογήθηκαν, επιλέχθηκαν και βραβεύθηκαν οι δύο καλύτερες προτάσεις (μία ανά κατηγορία εκπαίδευσης).

Αυτές οι δύο ομάδες, μας εκπροσώπησαν στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Novi Sad της Σερβίας στις 5/11/2019 με την συμμετοχή όλων των εταίρων και των 6 χωρών (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Σερβία) στους οποίους και παρουσίασαν τις ιδέες τους.

Η αποστολή του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές και τους φοιτητές, τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν τις διαδικασίες ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος, να γνωρίσουν άλλα άτομα από τις συμμετέχουσες χώρες, και να ασχοληθούν πρακτικά με την δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης.

Εκπροσώπησαν επάξια τον Νομό μας και τους συγχαίρουμε για την συμμετοχή και την βράβευσή τους.

Ως Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, θεωρώντας ότι παρόμοιες δράσεις αναδεικνύουν το δυναμικό του Νομού μας, και διαδίδουν την έννοια της ορθής επιχειρηματικότητας στις νεαρές ηλικίες, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να εντάσσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες στον ετήσιο προγραμματισμό μας και φυσικά να στηρίζουμε τις συναφείς δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της Θεσπρωτίας.

Ο Ομάδες που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν στο Novi Sad ήταν:

1η Ομάδα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
Επιβλέπων Καθηγητής κος Γεώργιος Γιώτης
Τίτλος Επιχειρηματικού Σχεδίου: Energy for You A.E.
Συμμετέχοντες: Ευσαΐα Ακρινοπούλου, Κυριακή Τρίπτση, Αικατερίνη Τσίνα

2η Ομάδα, 2ο ΓΛΚ Ηγουμενίτσας,
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια κα Μαρία Μακρυγεωργάκη
Τίτλος Επιχειρηματικού Σχεδίου: BIOenergy
Συμμετέχοντες : Χρίστος Καπρινιώτης, Αμαλία Κατσιμάνη, Μαίρη Κάτσιου, Φοίβος Κύργιος,  Βασιλεία Μάνθου

Της αποστολής ηγήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Α. Πάσχος, ο Διοικ. Προϊστάμενος του Επιμελητηρίου και Υπεύθυνος του Έργου κος Π. Ζουμπούλης και ο εξωτερικός συνεργάτης μας κος Β. Παππάς.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

In this article

Join the Conversation