Στην βουλή οι παρεμβάσεις στο κλειστό και στο γήπεδο 49 Προκρίτων μέσω Φιλοδημος

Ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού -Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς: Εσωτερικών και Πολιτισμού -Αθλητισμού

Θέμα: «Ένταξη του έργου κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου, στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ»

Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» το οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα νέο και καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς από το 2018 που ενεργοποιήθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο συνολικός προϋπολογισμός μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έφτασε τα 2,391 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Μέσω των εξειδικευμένων δράσεων του προγράμματος, εντάχθηκαν εκατοντάδες έργα σε Δήμους ολόκληρης της χώρας, τα οποία στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, και στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Μόνο στη Θεσπρωτία εντάχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 20,238 εκ. Ευρώ.

Ανάμεσα στις δράσεις του προγράμματος στις οποίες οι δήμοι υπέβαλαν προτάσεις, υπήρχε και αυτή της «Κατασκευής επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων». Ήδη δύο έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας εντάχθηκαν από τον Απρίλιο του 2019 στη συγκεκριμένη δράση, αυτό της «Τοποθέτησης χλοοτάπητα και περίφραξης στο γήπεδο ποδοσφαίρου Πλαταριάς» αρχικού προϋπολογισμού 568.778€, και αυτό της «Κατασκευής γηπέδων αντισφαίρισης στην Τοπική κοινότητα Συβότων» αρχικού προϋπολογισμού 92.200€. Ο οικείος Δήμος μάλιστα, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας του διαγωνισμού, ώστε να προκύψει ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν τα έργα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων ή αναβάθμιση υφιστάμενων, οι οποίες θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα δίνουν δημιουργική διέξοδο στη νεολαία και θα στηρίζουν τα τοπικά αθλητικά σωματεία, δεν αποτυπώθηκε μόνο στα δύο προαναφερθέντα έργα όσον αφορά τη Θεσπρωτία.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την περίοδο 2017-2019, χρηματοδότησε απευθείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας, τη βελτίωση του γηπέδου ποδοσφαίρου στο χωριό καστρί του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και την κατασκευή γηπέδου beach volley στην Ηγουμενίτσα. Ο συνολικός αρχικός προϋπολογισμός των τριών αυτών έργων διαμορφώθηκε στις 375.000€. Τα προαναφερθέντα έργα είτε ολοκληρώθηκαν είτε είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

Ο Δήμος Σουλίου του νομού Θεσπρωτίας, θέλοντας να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε στις αρχές του 2019 πρόταση ένταξης στην πρόσκληση IV του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων», με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου». Η πρόταση περιελάμβανε δύο υποέργα, την «κατασκευή στίβου και την αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου 49 προκρίτων Παραμυθιάς», καθώς και την «προμήθεια ξύλινου αθλητικού δαπέδου (παρκέ) για το κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου». Ο αρχικός προϋπολογισμός του συνόλου των έργων ανέρχονταν στα 790.749€.

Το έργο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου» με τα δύο υποέργα του, έχει πάρει μάλιστα έγκριση σκοπιμότητας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019, γεγονός που καταδεικνύει τόσο τη μελετητική ωριμότητά του, όσο και την αναγκαιότητα ένταξής του στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ώστε να υλοποιηθεί. Ωστόσο η διαδικασία για την τελική ένταξη του έργου φαίνεται να έχει παγώσει, καθώς μέχρι σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει υπογράψει την ένταξη του.

Επειδή οι προτάσεις του Δήμου Σουλίου αφορούν ώριμα έργα, τα οποία θα καλύψουν πάγιες ανάγκες των πολιτών και των αθλητικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σουλίου
Επειδή έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων ολόκληρης της Θεσπρωτίας
Επειδή ο αθλητισμός συνδράμει καθοριστικά στη σωματική και πνευματική υγεία των πολιτών, αποτελεί παράγοντα κοινωνικοποίησης της νέας γενιάς, καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Πότε αναμένεται να υπογράψουν την ένταξη του έργου «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σουλίου» στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ;
2. Πότε θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν προς χρήση στους πολίτες τα έργα αθλητικών εγκαταστάσεων στο νομό Θεσπρωτίας, που έχουν ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήδη κατασκευάζονται;
3. Έχουν υπόψη τους τις ανάγκες της Θεσπρωτίας σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις; Έχουν συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση για να λάβουν γνώση των αναγκών αυτών;
4. Υπάρχει σχεδιασμός για νέα έργα κατασκευής ή συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων στη Θεσπρωτίας, καθώς και πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση τους;

In this article

Join the Conversation