Το Α΄ βραβείο Διηγήματος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στον ιερέα της Ι.Μ Παραμυθιάς, Ηλία Μάκο

Διήγημα για τον αγώνα του Επισκόπου Διονυσίου του Φιλόσοφου, που επικεφαλής 1100 άοπλων αγροτών από την Παραμυθιά κατέλυσε για λιγο την οθωμανική αυτοκρατορία.

Το Α΄ βραβείο Διηγήματος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό 2019, απέσπασε ο Θεσπρωτός ιερέας π. Ηλίας Μάκος.

Το διήγημά του «Ματωμένη Επανάσταση» αξιολογήθηκε από την κριτική επιτροπή ως το καλύτερο για τη φετινή χρονιά.

Ο π. Ηλίας Μάκος, με θεολογικές και νομικές σπουδές, στο διήγημα «Ματωμένη Επανάσταση» χρωματίζει τον αγώνα και την αγωνία του ξεχασμένου Επισκόπου Διονυσίου του Φιλόσοφου για την ελευθερία της Ελλάδας, που επικεφαλής 1100 σχεδόν άοπλων αγροτών από την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, ξεκίνησε από τη Μονή Διχουνίου προς τα Γιάννινα, με την ελπίδα, το όραμα και το όνειρο να εκδιώξει από την πόλη την Τουρκική τυραννία.

Η κατάληξη γνωστή: Το ξεσήκωμα καταπνίγηκε στο αίμα, αλλά ο μαρτυρικός Διονύσιος άναψε τη δάδα της λευτεριά 210 χρόνια πριν το γλυκοχάραμά της.

Χαρακτηριστική η περιγραφή στο διήγημα: «Γύρω του ανάψαν φωτιές οι οχτροί και καίνε σπίτια. Οι γλώσσες τους ζώνουν τη βουβή και πένθιμη πόλη. Η ελπίδα ξεραίνεται, η γκρίζα στάχτη απλώνεται και όλα γίνονται κουρνιαχτός. Πλησιάζει η θύελλα του θανάτου.

Μάχεται να κρατηθεί στη φουρτούνα. Είναι μόνος και δεν νιώθει ανάγκη από βοήθεια. Τα σύννεφα πυκνώνουν και χαμηλώνουν πάνω στην Παμβώτιδα. Στις λαμπερές αστραπές βλέπει το μαυρισμένο ουρανό να καθρεφτίζεται στα νερά και τη βαρκούλα της ψυχής του να σέρνεται στα σύννεφα.

Μετά από τρεις ημέρες, που κρυβόταν σε μια σπηλιά, τον πιάνουν οι Τούρκοι και τον έγδαραν ζωντανό, σέρνοντάς τον στους δρόμους της πόλης. Η ψυχή του, όμως, ολάνθιστη ατένιζε στους όμορφους ορίζοντες της λευτεριάς, που ήρθε 210 χρόνια αργότερα. Καθυστέρησε, αλλά ξεπρόβαλε μέσα από μια οδυνηρή ανάβαση».

Να σημειωθεί ότι ο π. Ηλίας Μάκος κέρδισε και πέρυσι το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία του Χρονικού-Μαρτυρίας, ενώ για το λογοτεχνικό του έργο έχει τιμηθεί άλλες τέσσερις φορές.

In this article

Join the Conversation