Γώγος | Γιατί απείχε η παράταξή μας από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «διά περιφοράς»

Ανακοίνωση

Στην κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εσείς κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου επιλέξατε να πραγματοποιηθεί «δια περιφοράς» το σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που επικρατούν στην παρούσα συγκυρία, δηλαδή:

1. Παρόλο που «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), συμβάλλοντας στη διαρκή προσπάθεια για τη διατήρηση της λειτουργίας των Δήμων, η οποία πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει εξασφαλίσει και χορηγεί το απαραίτητο λογισμικό για τη διοργάνωση με τηλεδιάσκεψη δημοτικών συμβουλίων. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται χωρίς κανένα κόστος, δωρεάν σε όλους τους Δήμους της χώρας. Το λογισμικό αυτό αποτελεί τεχνολογία αιχμής της επικοινωνίας (με ήχο και εικόνα) από απόσταση»…όπως μεταξύ άλλων ανέφερε στην επιστολή που έστειλε σε όλους τους Δημάρχους ο κ. Παπαστεργίου (Δήμαρχος Τρικκαίων) ως Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε..2. Παρόλο που ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησε ο κορονοϊός στους Δήμους και τις Περιφέρειες μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι συνεδριάσεις θα γίνονται μόνο με τηλεδιάσκεψη ή κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δίδεται η ευχέρεια για λήψεις αποφάσεων δια περιφοράς».
3. Παρόλο που μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήσαμε τις Οικονομικές Επιτροπές στις 20- 03 2020 και στις 27-03-2020. Ρωτήσαμε τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου εάν είναι εφικτό να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Μαρτίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης. Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι από τεχνικής πλευράς είναι απολύτως εφικτό. Επισημαίνω εδώ πόσο εύκολο ήταν να γίνουν δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να γίνει.
4. Παρόλο που ήδη μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν με αυτή τη διαδικασία Δημοτικά Συμβούλια στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων πανελλαδικά. Και όσοι Δήμοι δεν πρόλαβαν να ετοιμαστούν δεσμεύτηκαν ότι τα επόμενα συμβούλια θα διεξαχθούν με τηλεδιάσκεψη. Στον Δήμο Σουλίου όμως ξαφνικά, ενώ άλλα συζητούσαμε στην Οικονομική Επιτροπή, λάβαμε πρόσκληση που μας γνωστοποιούσε ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 θα γίνει «δια περιφοράς».

Τι σημαίνει «δια περιφοράς»; Σημαίνει ότι οι διοικούντες στέλνουν τα θέματα με email, και οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν…… από τα σπίτια τους. Απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί.
Πιστεύουμε ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «δια περιφοράς» υποβαθμίζει το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν συμβάλλει στην διαφάνεια των συνεδριάσεων ούτε στην πλήρη ενημέρωση των πολιτών. Μία διαδικασία η οποία γίνεται με μηνύματα και απαντήσεις μέσω email, δηλαδή χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Μοναδικός λόγος της διαμαρτυρίας μας είναι η απουσία δημόσιου διαλόγου. Με αυτό τον τρόπο η Δημοτική Αρχή στερεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να καταθέσουν την άποψη ή τις ιδέες τους έτσι ώστε να βελτιώσουν τις εισηγήσεις της.
Ουσιαστικά μιλάμε για “αλλοίωση της λειτουργίας της τοπικής δημοκρατίας” και “παραγκωνισμό δικαιωμάτων των μειοψηφιών”. Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί τις ειδικές διατάξεις για τον κορωνοϊό βρίσκοντας ευκαιρία να περάσει άλλες σημαντικές αποφάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το επείγον αφού σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ΄αρ. 18318/13-03-2020 αυτό δεν χρειάζεται να δικαιολογηθεί.
Το γεγονός ότι ο δήμος Σουλίου, αν και η δημοτική πλειοψηφία υποστηρίζει πως “πρωτοπορεί ψηφιακά”, δεν θέλει εσκεμμένα να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα εργαλεία που υπάρχουν ώστε οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, προκαλεί τουλάχιστον εύλογα ερωτηματικά.
Επιμέρους διαφωνίες, τοπικές αντιπαλότητες και, γενικότερα, όλα όσα μας απασχολούν σε κανονικές κοινωνικές συνθήκες, θα έπρεπε να περνούν σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στην κοινή μάχη όλων απέναντι στην πανδημία.
Είναι όμως μερικοί που δεν σκέφτονται έτσι.
Που προσπαθούν μέσα στην αναμπουμπούλα να περάσουν τα υπόγεια σχέδιά τους. Αν προκληθούμε εννοείται θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία.
Με βάση τα ανωτέρω, η δημοτική παράταξη ¨Δύναμη Ελπίδας¨ δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2020 θέτοντας το ερώτημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:
Ο Δήμος Σουλίου προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του συστήματος τηλεδιάσκεψης που παρέχεται δωρεάν από το κράτος και είναι εφικτή από την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Γώγος Νικόλαος
Επικεφαλής της Παράταξης «Δύναμη Ελπίδας».

ΥΓ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, αφού για τα θέματα έντονου ενδιαφέροντος δηλώσατε την προτίμηση σας. Τα δύσκολα τα ψηφίσατε.

In this article

Join the Conversation