Επιστολή Γιόγιακα σε ΕΟΔΥ | “Διορθώστε τα νούμερα. Η Θεσπρωτία δεν έχει κανένα κρούσμα Covid-19”

Το "μηδέν" αποτελεί πλεονέκτημα της περιοχής εν όψει τουριστικής περιόδου και δεδομένων των σοβαρών απωλειών που αναμένεται να καταγράψει ο κλάδος του Τουρισμού

Προς:
Κύριο Παναγιώτη Αρκουμανέα
Πρόεδρο Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
Αθήνα, 4 Μαΐου 2020

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε πρόσφατες αναλύσεις που δημοσίευσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γίνεται ανάλυση των δηλωμένων στον ΕΟΔΥ περιστατικών του COVID19 ανά νομό της χώρας. Ως γνωστόν η κατανομή γίνεται με βάση τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας που έχει δηλώσει ο ασθενής.

Το 1 (ένα) καταγεγραμμένο περιστατικό που έχει καταχωρηθεί στη Θεσπρωτία αφορά ωστόσο άτομο το οποίο διαγνώστηκε προ εβδομάδων κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα με πτήση από την Ισπανία και που έμεινε σε καραντίνα στην Αθήνα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για περιστατικό που εντοπίστηκε και διαγνώστηκε στη Θεσπρωτία.

Η συγκεκριμένη, κατά τ’ άλλα εύλογη, μεθοδολογική επιλογή στερεί εν προκειμένω και επί του παρόντος από το Νομό Θεσπρωτίας το χαρακτηρισμό του ως περιοχής μηδενικών κρουσμάτων («καθαρού νομού»).

Το χαρακτηριστικό αυτό – εφόσον δεν καταγραφούν άλλα περιστατικά τους αμέσως επόμενους μήνες – θα αποτελούσε πλεονέκτημα της περιοχής εν όψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου και δεδομένων των σοβαρών απωλειών που αναμένεται να καταγράψει ο κλάδος του Τουρισμού.

Ως εκ τούτου παρακαλώ να διερευνήσετε τη δυνατότητα περιστατικά που αφορούν επιβάτες εισερχόμενων δρομολογίων από το εξωτερικό να μην καταχωρούνται στον τόπο δηλωμένης κατοικίας του ασθενούς.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή δύναμη στη συνέχεια του έργου σας.

Με εκτίμηση,
Βασίλειος Γιόγιακας,
Βουλευτής Θεσπρωτίας, Νέα Δημοκρατία

In this article

Join the Conversation