Εκδηλώσεις

Εορτές Σουλίου, Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις, αφιερωμένες στον αγώνα και τις θυσίες του ιστορικού  Σουλίου, του  ακροπυργίου της ελευθερίας την εποχή της...

Εορτές Σουλίου,

Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις, αφιερωμένες στον αγώνα και τις θυσίες του ιστορικού  Σουλίου, του  ακροπυργίου της ελευθερίας την εποχή της τουρκοκρατίας. Ορχηστρικά, και χορευτικά συγκροτηματα απ’ όλη την Ελλάδα, ενώνουν τις δυναμεις τους στην εκδήλωση στο προαύλιο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Παραμυθιάς. Παράλληλα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην κοινότητα Σουλίου με αποκορύφωμα την αναπαρασταση της ανατιναξης του Κουγκίου!

 

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις καλοκαιριού,

Κάθε χρόνο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου σε συνεργασία με την Θεατρική ομάδα τέχνης και οράματος (Θ.Ε.Α.Τ.Ο.) και με τους μορφωτικούς συλλόγους  των Δημοτικών Διαμερισμάτων, Αμπελιάς, Χρυσαυγής, Ζερβοχωρίου, Κρυσταλλοπηγής, Πετροβίτσας, Προδρομίου, Πολυδρόσου, Πέντε Εκκλησιών, Νεράϊδας, διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή ορχηστικών, θεατρικών και χορευτικών συγκροτημάτων από την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο προάυλιος χόρος του 1ου δημοτικού σχολείου της πόλης

 

 

Αποκριάτικες εκδηλώσεις,

Κάθε χρόνο την Κυριακή της Αποκριάς, ο Δήμος Παραμυθιάς, σε συνεργασία με τα 22 δημοτικά διαμερίσματα (Αμπελιάς, Χρυσαυγής, Ζερβοχωρίου, Κρυσταλλοπηγής, Πετροβίτσας, Προδρομίου, Πολυδρόσου, Πέντε Εκκλησιών, Νεράϊδας) και τα σχολεία της πόλης,  διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις με παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου. Την Καθαρή Δευτέρα, λαμβάνει χώρα εκδήλωση με το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού με σερβίρισμα της παραδοσιακής λαγάνας και άλλων νηστίσιμων εδεσμάτων!

 

 

Εορτή Αγίου Δονάτου,

Η μνήμη του πολιούχου της πόλης Αγ. Δονάτου εορτάζεται στις 29 Απριλίου. Μετά την ακολουθία στον ομώνυμο Ιερό Ναό, λαμβάνει χώρα η λιτανεία της εικόνας του Αγ. Δονάτου στους δρόμους της πόλης της Παραμυθιάς. O Άγιος Δονάτος εζησε την εποχή της βασιλείας του Αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο και υπήρξε επίσκοπος της πόλης Ευροίας που ήταν μια από τις 12 πόλεις της Ηπείρου, όπου ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα υπέρ του ποιμνίου του.

 

 

 

Εμποροπανήγυρη – Bazaar – Λάμποβος,

Κάθε χρόνο την Κυριακή του Οκτωβρίου και για μια εβδομάδα, όλη η πόλη ζει και κινείται στο ρυθμό του Λαμπόβου! Το μεγάλο bazaar συγκεντρώνει εκθέτες από όλη την Ελλάδα, είχε πρωτοξεκινήσει σαν ζωοπανήγυρη και το όνομα του, προέρχεται απο την περιοχή Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου.  Ο Λαμποβος αποτελεί γεγονός για όλο τον Νομό, αφού οι επισκέπτες του, που είναι από κάθε περιοχή της Θεσπρωτίας και όχι μόνο,  υπολογίζονται πάνω απο 10.000 ενω σε 600 ανερχοντε οι εμποροι και οι εργαζομενοι σε αυτούς!!

 

 

Εκδηλώσεις για τη μνήμη των 49 προκρίτων,

Η εκδήλωση γίνεται στο ομονημο μνημείο για να τιμηθεί η μνήμη των 49 Παραμυθιωτών που εκτελέσθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις με την συνεργασία των Αλβανών Τσάμηδων. Στην συνέχεια της Επιμνημόσυνης δέηση  πργαγματοποιούνται αγώνες αθλοπαιδιών απο τους αθλητικούς συλλόγος και τα σχολεία της πόλης.

 

 

 

 

Επιμνημόσυνη δέηση πεσόντων Μενίνας,

Το καθιερωμένο ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο των πεσόντων αγωνιστών των E.O.E.A. – E.Δ.E.Σ. αφιερωμένο στην μνήμη τον πεσόντων και  στη νικηφόρο και περίλαμπρη μάχη της Mενίνας, κατά των κατακτητών Γερμανών Nαζί και των συνεργατών τους, Tσάμηδων, που έγινε στις 17 και 18 Aυγούστου 1944!

 

 

Χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις,

Στολισμός της πόλης και του μεγάλου Χριστουγεννιάτικου δέντρου με χορωδίες απο πολιτιστικούς συλλόγους και από τα σχολεία της πόλης που ψέλνουν κάλαντα. Οι εορταστικές 15 ημέρες περνούν σε ρυθμούς κατάνυξης με το πνέυμα των Χριστουγέννων να πλανάται πάνω απο την πόλη. Μια σειρα απο ρεβεγιόν σε κέντρα διασκέδασης της πόλης, βρίσκονται στην διάθεση του επισκέπτη

Κατάλογος εορτών πανηγυριών,

Ζωοδόχου Πηγής

Πάσχα

Αμπελιά

Ζωοδόχου Πηγής

Πάσχα

Πετροβίτσα

Ζωοδόχου Πηγής

Πάσχα

Χρυσαυγή

Άγιος Δονάτος

30/4

Παραμυθιά

Άγιος Αθανάσιος ή Ζωοδόχου

2/5

Ξηρόλοφο

Άγιος Νικόλαος

20/5

Ραχούλι

Αγίου Κωνσταντίνου

21/5

Νεράιδα

Αγίου Κωνσταντίνου

21/5

Σεβαστό

Αγίου Πνεύματος

Κρυσταλλοπηγή

Άγιος Ιωάννης

24/6

Παγκράτι

Αγίων Αποστόλων

30/6

Προδρόμι

Αγίας Μαρίνας

17/7

Κυρα-Παναγιά

Προφήτης Ηλίας

20/7

Ελευθεροχώρι

Αγίας Παρασκευής

26/7

Αγία Κυριακή

Αγίας Παρασκευής

26/7

Νεοχώρι

Αγίας Παρασκευής

26/7

Πολύδροσο

Αγίας Παρασκευής

26/7

Σαλονίκη

Αποστόλων Πέτρου & Παύλου

29/6

Καρβουνάρι

Μεταμόρφωση Σωτήρος

6/8

Καρυώτι

Μεταμόρφωση Σωτήρος

6/8

Πετούσι

Άγιος Σπυρίδων

11/8

Πέντε Εκκλησιές

Κοίμησις Θεοτόκου

15/8

Ελαταριά

Κοίμησις Θεοτόκου

15/8

Πλακωτή

Γενέσιον Θεοτόκου

8/9

Μίχλα

Αγίας Σοφίας

17/9

Καλλιθέα

Αγίας Βαρβάρας

5/12

Ψάκα

Ανακομιδή Ιερού Λειψάνου Αγ. Δονάτου

29/9

Παραμυθιά

Κοίμησις Θεοτόκου

15/8

Παραμυθιά

Κοίμησις Θεοτόκου

15/8

Πετροβίτσα

In this article

Join the Conversation