Πανταζής, Κολιογιάννη, Μπέλλος: Διεκδίκηση αυξημένων πόρων για Πολιτικές Συνοχής & Ανάπτυξης

Ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται μεταξύ ασαφούς και αφηρημένης επαναδιαπραγμάτευσης και καταγγελίας του Μνημονίου, κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά άλλα. Μεγάλα και σημαντικά. Για τη Θεσπρωτία και...

Ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται μεταξύ ασαφούς και αφηρημένης επαναδιαπραγμάτευσης και καταγγελίας του Μνημονίου, κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά άλλα. Μεγάλα και σημαντικά. Για τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο. Αναφερόμαστε στο Ταμείο Συνοχής, για τους πόρους του οποίου και την κατανομή τους θα γίνει μία πρώτη συζήτηση στην κρίσιμη Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο τέλος του μήνα.

Μιλάμε για τους πόρους, τα κονδύλια, τις πολιτικές και τα προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020. Η Ήπειρος είναι από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης. Η Θεσπρωτία έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, την χρηματοδότηση πολιτικών συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει υπόθεση όλων.

Χρειαζόμαστε ένα Μέτωπο Ενότητας και κοινών πρωτοβουλιών σε τακτικό και περιφερειακό επίπεδο. Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς της περιοχής. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί, μία κοινή πρόταση με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και προτεραιότητες, ώστε να αυξηθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων για τις πολιτικές συνοχής στην Ελλάδα και στην Ήπειρο. Επισημαίνουμε έναν ακόμη κίνδυνο. Η κατανομή των πόρων θα γίνει με βάση στοιχεία της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που όμως διαθέτει τα στοιχεία για τις Περιφέρειες μέχρι το 2008.

Εάν κριθούμε με βάση αυτά τα στοιχεία, θα θεωρηθούμε πλουσιότερη χώρα από αυτό που πραγματικά είμαστε σήμερα. Γιατί στο μεταξύ, το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2008 και η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 22%. Είναι συνεπώς εθνική ανάγκη να αξιολογηθούμε με βάση τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η πρότασή μας για τοπική και περιφερειακή συνεννόηση σχετικά με τη διεκδίκηση αυξημένων πόρων από το Ταμείο Συνοχής απευθύνεται σε όλους. Είναι ανοικτή στις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική σε όλο το δημοκρατικό φάσμα. Στους φορείς, στην αυτοδιοίκηση, στους ενεργούς πολίτες.

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΟΛΙΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΠΕΛΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

In this article

Join the Conversation