Κώστας Πανταζής: Οι όροι της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ

Το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο στις 6 Μάη όσο και στις 17 Ιούνη, αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη μια συντριπτική και επώδυνη ήττα. Η...

Ερώτημα δεύτερο, στο εγχείρημα ανασυγκρότησης, είναι αν η ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης θα προέλθει από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ή από τη συγχώνευσή του με άλλους χώρους. Θεωρώ βέβαια ότι όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά. Όμως στην πολιτική υπάρχουν μόνο τρεις μαθηματικές πράξεις. Η αφαίρεση, η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός. Δεν υπάρχει άθροιση δυνάμεων ή Ένωση δυνάμεων. Και ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, ο πολλαπλασιασμός δυνάμεων είναι η κύρια επιδίωξη που πρέπει να έχει το όποιο εγχείρημα.

Τέλος, βασικό προαπαιτούμενο για μια δυναμική επανεκκίνηση, είναι ο ειλικρινής απολογισμός και η καταγραφή των αιτιών γιατί φθάσαμε ως εδώ. Είναι η ουσιαστική ερώτηση την οποία πρέπει να απαντήσουμε. Αν δεν δώσουμε αυτή την απάντηση, τότε δεν θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε ουσιαστικά την Παράταξη.
Συνοψίζοντας, η ανασύνθεση της Παράταξης περικλείεται στους παρακάτω άξονες.

Τι έφταιξε είναι ο πρώτος άξονας. Απολογισμός, ειλικρινής αυτοκριτική, αξιολόγηση των λανθασμένων πολιτικών, πρακτικών και χειρισμών είναι το περιεχόμενο του. Τι  και ποιους εκφράζουμε είναι ο δεύτερος άξονας. Ένας σύγχρονος πόλος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ποια  η σοσιαλιστική απάντηση στην κρίση, το πολιτικό σχέδιο της ελπίδας και της διεξόδου από την κρίση και η κοινωνική και πολιτική μας συμμαχία, είναι κατά βάση τα ζητούμενα.

Τι κόμμα χρειαζόμαστε για να υπηρετεί αυτές τις αρχές και αξίες είναι ο τρίτος άξονας. Η νέα συλλογικότητα, η δημοκρατική διαδικασία, η νέα οργανωτική δομή με ισχυρές και χειραφετημένες αιχμές στους μαζικούς χώρους (Εργαζόμενοι, Νεολαία, Φοιτητές κτλ), η συμμετοχή και η σύνθεση των ρευμάτων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού είναι κομμάτια της συζήτησης αυτής.

Επί των αξόνων αυτών και ιδίως επί της ουσίας, θα επανέλθουμε σε επόμενη αρθρογραφία.

 

Κώστας Πανταζής

In this article

Join the Conversation