7ήμερη εκδρομή στα Βαλκάνια με την πολιτιστική ένωση Παραμυθιωτών Αθήνας

H πολιτιστική ένωση Παραμυθιωτών Αθήνας, διοργανώνει 7ήμερη εκδρομή σε: ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΤΙΡΑΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – ΜΠΟΥΝΤΒΑ – ΚΟΤΟΡ - ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ. H αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί στις 30Ιουνίου από...

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκέντρωση και αναχώρηση  από πλατεία Καραϊσκάκη ώρα 07.00 π.μ..για τα όμορφα Γιάννενα. Αφιξη στην πόλη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ: ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΤΙΡΑΝΑ-ΜΠΑΡ-ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πρωινό και αναχώρηση για τα σύνορα της Κακαβιά-Τίρανα.  Ακολουθεί περιήγηση στα Τίρανα. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 520, ο οποίος μια μέρα έφερνε βόλτα για να ονομάσει την περιοχή, και περπατώντας με το άλογο του, συνάντησε μια γιαγιά της περιοχής και την ρωτάει, τι φτιάχνεις γιαγιά, (τιρ αν) του απαντάει η γιαγιά, δηλαδή δημιουργούσε κλώστη από μαλλί προβάτου. Η πόλη ιδρύθηκε το 1614.  Πήρε το όνομα της πιθανόν από την Αλβανική λέξη të rrëna δηλαδή πεσμένα (εξού και ο πληθυντικός ΤΑ τίρανα) εννοώντας τις κατολισθήσεις από το βουνo Dajti στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πρωτεύουσα. Αυτή είναι η πιο έμπιστη εκδοχή για την ονομασία της πόλης και δεν έχει καμία σημασιολογική συγγένεια με τους Τυράνους. Θα επισκεφτούμε την παλιά Όπερα, το Εθνικό Μουσείο και άλλα αξιοθέατα στην πλατεία Σκεντέρμπευ, όπως το τζαμί του ‘Ετχεμ Μπέη του 1789, τον Πύργο Ρολογιού του 1830 και το θέατρο μαριονέτας, που κάποτε στέγαζε το ψευτο-κοινοβούλιο του βασιλιά Ζογκ, καθώς και την Καμπάνα της Ειρήνης, η οποία κατασκευάστηκε από παλιούς κάλυκες σφαιρών και θυμίζει το ταραχώδες παρελθόν των Τιράνων.  Στη συνέχεια αναχρούμε για το Μαυροβούνιο διασχίζοντας την παραθαλάσσια πόλη του Μπαρ.  Συνεχίζουμε για το «Μόντε Κάρλο» των  Βαλκανίων, όπως χαρακτηρίζεται όχι άδικα το νησάκι  Άγιος Στέφανος, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, ένα νησάκι ενωμένο  με τη στεριά, το οποίο από ψηλά φαίνεται σαν πίνακας ζωγραφικής. Αφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

3η, 4η ΜΕΡΑ: ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ-ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ-ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ-ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ (ΜΠΑΡ)       
Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε για την ολοήμερη προαιρετική εκδρομή στη μεσαιωνική πόλη του Ντουμπρόβνικ, στην Κροατία. Ο Δόκτωρ Αντουν Νίκετιτς, στο βιβλίο του «Ιστορία του Λιμανιού του Ντουμπρόβνικ», αναπτύσσει τη θεωρία ότι το Ντουμπρόβνικ ιδρύθηκε από Ελληνες ναυτικούς. Ένα στοιχείο-κλειδί σ’ αυτή τη θεωρία είναι ότι τα πλοία την αρχαία εποχή ταξίδευαν περί τα 90 χιλιόμετρα την ημέρα και χρειάζονταν μια αμμώδη ακτή για να ανασύρουν νερό για το υπόλοιπο διάστημα της νύχτας. Το ιδεώδες σημείο στάσης θα είχε πηγή γλυκού νερού κάπου κοντά. Το Ντουμπρόβνικ τα έχει και τα δύο και βρίσκεται σχεδόν στο μέσο μεταξύ των δύο γνωστών Ελληνικών αποικιών Μπούντβα και Κόρτσουλα σε μεταξύ τους απόσταση 176 χλμ. Το παλιό όνομα της πόλης ήταν Ραγκούσα. Τα κυριότερα αξιοθέατά της είναι τα ανάκτορα σπουδαίας αρχιτεκτονικής, όπως ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Βλασίου –που είναι ο προστάτης της πόλης – με τον μαρμάρινο οπλισμένο ιππότη στην πλατεία του, η μεγάλη κρήνη του Ονοφρίου, το Φραγκισκανό μοναστήρι  με την εκκλησία του Σωτήρος. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το παλαιότερο φαρμακείο που λειτουργεί συνεχώς από το 1391! Η πλατεία είναι μονίμως γεμάτη τουρίστες. Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος ή προαιρετική κρουαζιέρα σε ένα από τα καταπράσινα νησιά του Ντουμπρόβνικ. Το
πευκόφυτο νησί Lokrum όπου ναυάγησε-σύμφωνα πάντα με την τοπική παράδοση-ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Α’ ο Λεοντόκαρδος, αλλά σώθηκε ως εκ θαύματος. Επίσκεψη στον πανέμορφο Βοτανικό κήπο, την αλμυρή λίμνη που αποκαλείται Νεκρά Θάλασσα και τα ερείπια του μοναστηρίου-εκκλησίας του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Συνεχίζουμε για το Λιμάνι του Μαυροβουνίου, το Μπαρ το οποίο είναι η πρώτη ολοκληρωμένη state-of-the-art με βαθιά νερά μαρίνα στην Αδριατική Θάλασσα.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

5η ΜΕΡΑ:  ΜΠΟΥΝΤΒΑ-ΚΟΤΟΡ
Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα επισκεφτούμε το φημισμένο καλοκαιρινό θέρετρο Μπούντβα. Η Μπούντβα θεωρείται η μητρόπολη του τουρισμού του Μαυροβουνίου όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές, τις παραλίες, τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και για τον πλούτο των ιστορικών της μνημείων. Η παλιά πόλη βρίσκεται σε μία μικρή χερσόνησο και αποτελεί θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς με τα στενά δρομάκια, τις πλατείες, τα ιστορικά κτίρια και τα θρησκευτικά μνημεία. Τα ελαιόδεντρα, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια συνθέτουν ένα πράσινο τοπίο και σε κάθε βήμα ο επισκέπτης συναντά, δάση και πάρκα, οάσεις δροσιάς με πλούσια πανίδα. Περιβάλλεται από υπέροχες αμμουδερές παραλίες, κάστρα, μαγαζιά για ψώνια. Μέσω της κοιλάδας  Κονάβλε φτάνουμε στο μοναδικό μεσογειακό φιόρδ, στον κόλπο του Κότορ.  Το γαλαζοπράσινο χρώμα της θάλασσας και το πράσινο των δαλματικών ακτών θα μας συνοδεύει μέχρι την είσοδό μας στο Κοτόρ, που ίσως είναι η ομορφότερη αλλά κι η πιο ενδιαφέρουσα από ιστορικής άποψης πόλη της ακτογραμμής του Μαυροβουνίου. Στο Κότορ θα περιηγηθούμε στην παλιά πόλη, κτισμένη στους πρόποδες αποτομων λόφων, περιτριγυρισμένη απο τείχη 4,5 χιλιομέτρων τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, με πολλές εκκλησίες και παλιά αριστοκρατικά σπίτια.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

6η ΜΕΡΑ: ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ-ΤΙΡΑΝΑ ή ΔΥΡΡΑΧΙΟ
Πρωινό και αναχώρηση για την Αλβανία, με ενδιάμεσες στάσεις για γεύμα/καφέ. ‘Αφιξη στα Τίρανα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

7η ΜΕΡΑ:  ΤΙΡΑΝΑ ή ΔΥΡΡΑΧΙΟ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΑΘΗΝΑ
Πρωινό και αναχώρηση για την Αθήνα, με ενδιάμεσες στάσεις για γεύμα και καφέ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

– ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΕΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ Ή ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
– Η ανωτέρω ροή των εκδρομών, ξεναγήσεων, περιηγήσεων ενδέχεται να αλλάξει για την
καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος. Τελικό πρόγραμμα με το ενημερωτικό σας. Το
πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και αντίστροφα.
– Οι διανυκτερεύσεις μπορεί να γίνουν και στο Τρέμπινε (20 χλμ από το Ντουμπρόβνικ). Ως Μοντενέγκρο αναφέρεται η ευρύτερη περιοχή του κόλπου το Κότορ η οποία και περιλαμβάνει τις ριβιέρες  της Μπούντβα, του Χέρσινγ Νόβι, του Τιβατ και του Κότορ

In this article

Join the Conversation