ΒΙΝΤΕΟ: Παράδοση δωρεάς Άννας Κραψίτη Ντάβου

Η δωρεά αφορά 553 τόμους βιβλίων από το προσωπικό αρχείο του Βασίλειου Κραψίτη, τα περισσότερα από αυτά δερματόδετα και μια βιβλιοθήκη.

Στο ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς, παραδόθηκε το απογευμα του Σαββάτου, η δωρεά της Άννας Κραψίτη Ντάβου, κόρης του ευπατρίδη Παραμυθιώτη Βασίλειου Κραψίτη.

Η δωρεά αφορά 553 τόμους βιβλίων από το προσωπικό αρχείο του Βασίλειου Κραψίτη, τα περισσότερα από αυτά δερματόδετα και μια βιβλιοθήκη.

Ο μεγάλος αυτός Παραμυθιώτης, είχε διατελέσει πρόεδρος του ελεγκτικού συμβουλίου της Ελλάδας, ενώ στην σταδιοδρομία του, υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου πριν το ανώτατο αξίωμα του πρόεδρου του ελεγκτικού συμβουλίου, αναδείχθηκε επιθεωρητής των Οικονομικών Εφοριών της χώρας.

Στο συγγραφικό έργο του Βασίλειου Κραψίτη, βρίσκεται η ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας της Παραμυθιάς, ενώ ξεχωρίζουν τα συγγράμματα και βιβλία, Ηπειρώτες Λυρικοί, Θεσπρωτοί Λόγιοι, Αστροφεγγιές, Ικεσία, Ανοιξιάτικη Μελωδία, Οδύνη και Φως, Τα Τείχη, Στοχάζομαι το Σύμπαν για ένα δρόμο, Ωδή και Επίγνωση, Φως από τους τάφους, Πέρα από τα Όνειρα, και πολλά άλλα.

Με ενέργειες του Βασίλειου Κραψίτη, κατασκευάστηκε το Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς και ιδρύθηκε το 1976 το ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς.

Μέχρι και το θανατό του, πρόσφερε τις υπηρεσίες του βοηθώντας στην ανάδειξη της Παραμυθιάς και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από την παραλαβή των βιβλίων καθώς και τον προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Παραμυθιάς, Παντελή Χαράλαμπο, να αναφέρεται στην δωρεά της Άννας Κραψίτη Ντάβου καθώς και στην σχέση του Βασίλειου Κραψίτη με το Ιστορικό Αρχείο.

In this article

Join the Conversation