Τα βυζαντινά της Γλυκής, η αιγλη του παρελθόντος και η απαξίωση του σήμερα

Γράφει ο Ηλίας Φωτίου* Το βυζαντινό μουσείο στα Γιάννενα βρίσκεται στο Ιτs Καλε δίπλα ακριβώς απο τον τάφο που αναπαύεται το ακέφαλο σώμα του Αλή Πασά. Τριάντα χιλιάδες είναι...

Γράφει ο Ηλίας Φωτίου*


Το βυζαντινό μουσείο στα Γιάννενα βρίσκεται στο Ιτs Καλε δίπλα ακριβώς απο τον τάφο που αναπαύεται το ακέφαλο σώμα του Αλή Πασά. Τριάντα χιλιάδες είναι περίπου οι επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ομως πόσοι αλήθεια γνωρίζουν πως τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται απο την Γλυκή, και η κύρια αιθουσα στολιζεται κυρίως απο τα μαρμαρα της βασιλικής της Γλυκής;

Η ιστορία ξεκίνησε το 1954 όταν οι αρχαιολόγοι Δημ. Πάλλης και Δημ. Ευαγγελίδης ολοκλήρωσαν την ανασκαφή στον βυζαντινό ναό. Τα ευρήματα πολλά και διάφορα, κυρίως κιανόκρανα κίονες στυλοβάτες και υλικά δαπέδου. Ολα μεταφέρθηκαν στα Γιάννενα προς φύλαξη και αξιοποίηση. Εκεί στο βυζαντινό μουσείο αναπαυονται ως σήμερα.

Βρήκαμε την τελική αναφορά των αρχαιολόγων όπου μεταξύ άλλων σημειώνουν ” Οι πρόσφατες ανασκαφές εφεραν στο φως και παλαιοχριστιανικόν και έτι αρχαιότερον υλικό, όπερ πιθανώτατα προέρχεται εξ αρχαιοτάτων οικοδομηματων της περιοχής” Στην συνέχεια αναφέρουν πως ” πιθανώτατα ο Δονάτος πέτυχε την παραχώρηση αρχαίου ναού απο τον Μ.Θεοδόσιο δια να κτίσει επι τούτου την εκκλησία εις την ανευρεση δε της οποίας αποσκοπούν κατα κυριο λογον αι ανασκαφές στην Γλυκή.”

Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι στο τέλος της αναφοράς οπου ζητούν την συνέχιση των ανασκαφών γιατι ηταν σίγουροι πως θα ερχόνταν στο φώς αρχαιολογικοί θησαυροί. Δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν ποτέ και η ιστορία σταματησε εδώ, γιατι διαφορετικά ιεραρχήθηκαν οι ανασκαφές ανα τον ελλαδικό χώρο.

Σήμερα ο χώρος δεν είναι και στα καλλυτερά του. Ουτε φωτίζεται, ουτε καθαρίζεται, ουτε και φροντίζεται όπως πρέπει. Και αυτό την στιγμη που η Γλυκή το καλοκαίρι δέχεται χιλιαδες τουρίστες και επισκέψιμοι χώροι ειναι πέρα απο απαραίτητοι.

Ισως έχει έρθει η ώρα κάποιοι ρομαντικοί να πιέσουμε για την συνέχεια των ανασκαφών, και την επιστροφή των μαρμάρων στον φυσικό τους χώρο. Εν τω μεταξύ συστήνουμε βόλτα στα Γιάννενα με καφέ στο Ιτσ Καλέ και επίσκεψη στο Βυζαντινό μουσείο.


Ο Ηλίας Φωτίου ειναι

Δημοσιογράφος,
Μέλος του ΔΣ του σύλλογου
τουριστικών καταλυμάτων και
επιχειρήσεων μορφών εναλλακτικού τουρισμού δ. Σουλίου
In this article

Join the Conversation