Στην βουλή οι διπλοχρεώσεις της ΔΕΗ λόγω ΕΛΤΑ

Προς τους: κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ΘΕΜΑ: «Προβλήματα σε καταναλωτές – πελάτες της Δ.Ε.Η. λόγω εκκρεμότητας της απόδοσης εισπραχθέντων λογαριασμών ρεύματος...

Προς τους: κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα σε καταναλωτές – πελάτες της Δ.Ε.Η. λόγω εκκρεμότητας της απόδοσης εισπραχθέντων λογαριασμών ρεύματος από τα ΕΛ.ΤΑ.»

Καταναλωτές – πελάτες της Δ.Ε.Η. καταγγέλλουν ότι ποσά λογαριασμών ρεύματος που έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα μέσω του δικτύου των ΕΛ.ΤΑ. μεταφέρονται στον επόμενο λογαριασμό ως ανεξόφλητα.

Η εγγραφή της οφειλής ως καθυστερούμενης συνεπάγεται την απώλεια της έκπτωσης του 15% που απολαμβάνουν οι συνεπείς στις πληρωμές τους πελάτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκδίδεται από το οικείο υποκατάστημα της Δ.Ε.Η. γραμμάτιο είσπραξης με το οποίο ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει μόνο το ποσό του τρέχοντος λογαριασμού, αφαιρουμένου δηλαδή του ποσού του αμέσως προηγούμενου λογαριασμού που σύμφωνα με την απόδειξης είσπραξης από τα ΕΛ.ΤΑ. είχε καταβληθεί εμπρόθεσμα.

Στο εν λόγω γραμμάτιο με αιτιολογία «είσπραξη έναντι τιμολογίου» δεν αναγνωρίζεται, ωστόσο, η εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού παρά την έγκαιρη πληρωμή του μέσω ΕΛ.ΤΑ., καθώς αναγράφεται ότι «μερική ή εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών: α. δεν αποκλείει την επιβάρυνση με τόκους ή και β. δεν αναστέλλει τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής».

Αν και στελέχη υποκαταστημάτων της Δ.Ε.Η. αναφέρουν ότι η Επιχείρηση έχει ζητήσει από τους πελάτες της να μη χρησιμοποιούν τα σημεία είσπραξης των ΕΛ.ΤΑ. και έχει ενημερώσει τα τελευταία να μην πραγματοποιούν συναλλαγές για λογαριασμό της, έχει αναφερθεί από πελάτες της Δ.Ε.Η. ότι τοπικά υποκαταστήματα της Επιχείρησης ενίοτε αποδέχονται πληρωμές λογαριασμών μέσω του δικτύου των ΕΛ.ΤΑ..

Η μη καταχώρηση από το σύστημα πληρωμών της Δ.Ε.Η. της εμπρόθεσμης εξόφλησης λογαριασμών μέσω των υποκαταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. και η συνακόλουθη απώλεια της έκπτωσης συνέπειας επιφέρει ταλαιπωρία στους καταναλωτές, ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης χωρίς ευθύνη τους και οικονομική επιβάρυνση των συνεπών πελατών.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκαλούνται στους καταναλωτές – πελάτες της Δ.Ε.Η. από τη μη καταχώρηση στο σύστημα πληρωμών της εμπρόθεσμων πληρωμών λογαριασμών μέσω των ΕΛ.ΤΑ.,

– Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την οριστική τακτοποίηση της απόδοσης από τα ΕΛ.ΤΑ. των εισπραχθέντων λογαριασμών ρεύματος πελατών της Δ.Ε.Η..

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!