Μια ανάσα από την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της ΜΕΑ Ηπείρου, η Γεροβασίλη αποσύρει τα ΜΑΤ από Λευκίμμη

Ζητούμενο η αλληλεγγύη στο νησί των Φαιάκων, η ρεαλιστική πρόταση του δήμου Κερκυραίων και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Όλα σχεδόν ειναι έτοιμα για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, η οποία κατασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Ιδιωτικού – Δημοσίου Τομέα) και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια με πολύ μεγαλύτερη αξιοποίηση των παραγόμενων αστικών αποβλήτων.

Ταυτόχρονα η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, σε συνάντηση που είχε με την ΠΟΑΣΥ, ενημέρωσε το συνδικαλιστικό όργανο της ΕΛΑΣ, πως στο προσεχές διάστημα των 15 ημερών θα αποχωρήσει η αστυνομία από τη φύλαξη του ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Και με δεδομένο πως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση κοινωνικής συναίνεσης για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Νοτιας Κέρκυρας, τότε είναι κάτι παραπάνω από πιθανό, να υπάρχει (αν δεν έχει υπάρξει ήδη) παρασκήνιο για μεταφορά απορριμάτων στην Ήπειρο.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί, πως τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, εγκύκλιος του υπουργού ναυτιλίας που αφορά την μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων με πλοία, λύνει διαδικαστικά προβλήματα και παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις.

Προς το παρόν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες τόσο της Ηπείρου όσο και της Κέρκυρας, δεν επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για την μεταφορά απορριμάτων από το νησί των Φαιάκων και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε όταν εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο, την ίδια στιγμή που στην Ήπειρο όλα αυτά τα χρόνια, έχει καλλιεργηθεί η στείρα άρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων.

Σήμερα όμως με την έναρξη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μπορούμε να μιλάμε με νέα δεδομένα και με ζητούμενο αφενός την στήριξη και αλληλεγγύη στο νησί των Φαιάκων, αφετέρου την οικονομική διαχείριση και την εισροή εισόδων πως την ΣΔΙΤ Ηπείρου.

Όποτε οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απαντήσεις είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και αυτό πάντα με βάση της σχετική μελέτη βιωσιμότητας του εργοστασίου άλλα και των δυνατοτήτων που θα έχουν οι ΧΥΤΥ που θα προκύψουν μετά την μετατροπή των υφιστάμενων ΧΥΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην paramythia-online.gr αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Π.Η, για να συζητηθεί η μεταφορά, θα πρέπει o δήμος Κέρκυρας, να έρθει με πολύ συγκεκριμένη πρόταση που θα περιγράφει την ποσότητα, το είδος, το χρονικό διάστημα και όλες τις άλλες λεπτομέρειες που αφορούν μια τέτοια μεταφορά. Το πιο σημαντικό είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του εργοστασίου απορριμάτων Κέρκυρας, το οποίο όμως στην ουσία, δεν βρίσκεται ούτε στα χαρτιά. “Τέτοια προταση γραπτώς δεν δεν μας έχει έρθει ακόμα”, σημειώνουν με νόημα και τονίζουν πως ακομα και με συγκεκριμένη πρόταση να έρθει η Κέρκυρα, τίποτα δεν πρεπει να θεωρείται δεδομένο.

Όσο αφορά την νέα μονάδα ΑΣΑ, τους δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά – μόλις τους ζητηθεί- σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων στο χώρο της μονάδας ΑΣΑ, ενόψει της επικείμενης έναρξης της δοκιμαστικής της λειτουργίας – που είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη της παραγωγικής της λειτουργίας- καλεί  με   έγγραφό της  η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Στο έγγραφο της Αντιπεριφερειάρχη που κοινοποιείται επίσης στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελο Καπετάνο, στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειο Μιχελάκη και στους ΦΟΣΔΑ Ηπείρου, αναφέρονται και τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Ηπείρου, στα πλαίσια της από 22/03/2013 Προγραμματικής Σύμβασης που συνήψε με τους Αναγκαστικούς Συνδέσμους των τεσσάρων (4) Διαχειριστικών Ενοτήτων της,  υλοποιεί, μέσω Σύμβασης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το πρωτοποριακό για την περιοχή αλλά και ευρύτερα, Έργο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου».

Το Έργο υλοποιείται σε συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και τις αρχές και κατευθύνσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο με τον Νόμο Πλαίσιο 4042/2012 (ΦΕΚ Α’ 24/2012).
Η έναρξη λειτουργίας του συνιστά Ορόσημο για τα συμφέροντα των Δήμων και των δημοτών  της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς:

– Θα αποτρέψει την επιβολή προστίμων, που προβλέπονται από το 2019 και εφεξής, από εθνικά και κοινοτικά όργανα και αρχές. Σημειώνεται ότι με τις άοκνες προσπάθειές μας, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική  Περιφέρεια πανελλαδικά στην οποία δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα μέχρι σήμερα.
– Θα συμβάλλει καθοριστικά στη δυνατότητα χρηματοδότησης επεκτάσεων των υφιστάμενων ΧΥΤΑ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, δεδομένου ότι με τη λειτουργία του Έργου, οι τελευταίοι μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ και είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται πόροι άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ από τους Δήμους, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν για άλλες ανάγκες τους.
– Θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 τριών (3) Μονάδων Κομποστοποίησης βιοαποβλήτων από διαλογή στην πηγή για την Π.Ε Άρτας, την Π.Ε. Πρέβεζας και την Π.Ε Θεσπρωτίας, (για την Π.Ε Ιωαννίνων η επεξεργασία θα λαμβάνει χώρα εντός του Έργου), με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση λειτουργικών πόρων δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως  για τους Δήμους, λόγω μείωσης της ποσότητας διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων»

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες των δοκιμών, για περίπου 30 ημέρες το εργοστάσιο θα δέχεται πλήρες φορτίο απορριμμάτων.

Ηλεκτροπαραγωγή και κομποστοποίηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΜΕΑ Ηπείρου θα διαθέτει επίσης την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, ισχύος 1,6 MW, από βιοαέριο το οποίο θα προέρχεται από οργανικά Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ). Η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Μονάδας ενώ θα διοχετεύεται ρεύμα και στο δίκτυο.

Το μεθάνιο, που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, θα παράγεται μέσω αναερόβιας χώνευσης των οργανικών ενώ σε δεύτερο στάδιο το υπόλειμμα της διαδικασίας θα οδηγείται σε διαφορετικούς χώρους όπου θα πραγματοποιείται αερόβια κομποστοποίηση, με υπόγεια εισροή αέρα και φιλτράρισμα των παραγόμενων αερίων πριν αφεθούν στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι οσμές και οι περιβαλλοντικές οχλήσεις στην περιοχή.

Ταυτότητα του έργου

Η νέα Μονάδα θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και οργανικά απόβλητα με διαλογή στην πηγή, με την εισαγωγή νέων κάδων καφέ χρώματος.

Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει την 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και την 25ετή περίοδο λειτουργίας.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ. Στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του από την Alpha Bank (32 εκατ. ευρώ). Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η διαχρονική εφαρμογή του.

Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται να δημιουργηθούν 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).

Πρόκειται για μια καινοτόμο Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία θα παράγει πράσινη ενέργεια μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών. Στη ΜΕΑ Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνεται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας θα παράγονται πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κόμποστ. Η τιμή εισόδου (gate fee) στη Μονάδα θα διαμορφωθεί στα 39,54 ευρώ ανά τόνο.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ Ηπείρου έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου 2019.

Χρήστος Γκορέζης

In this article

Join the Conversation