Ανοιχτή επιστολή προς υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές, για τον Κωκυτό. Του Αλέξανδρου Νίκα

Πρόταση για την σωτηρία του μυθικού Κοκκυτού

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους ενδιαφερόμενους για τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αγαπητοί συντοπίτες,

Στη 2η ΑΛΩΝΙΑΔΑ 2009 δέκα Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς της περιοχής παρουσίασαν το θέμα «Κοκκυτός: Το ποτάμι που μας ενώνει». Από τότε λίγα πράγματα έχουν γίνει, η κοίτη του ποταμού μας συνεχώς συρρικνώνεται είτε από τα δέντρα που φυτρώνουν, είτε από τα μπάζα που ρίχνουν όσοι δεν μπορούν να καταλάβουν το κακό που κάνουν με αυτήν την απερισκεψία τους. Τώρα που ξεκίνησαν οι βροχές στο ιστορικό ποτάμι μας τρέχει πάλι νερό και αυτό δίνει χαρά σε όλους όσους έχουν έστω και ελάχιστη οικολογική συνείδηση. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, όσο δεν καθαρίζεται η κοίτη του και όσο δεν βρίσκεται μια λύση έτσι ώστε να μη σταματήσει καμία μέρα του χρόνου να τρέχει το νερό στο ποτάμι μας οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Το χειμώνα από την υπερχείλιση που εκτός των όποιων καταστροφών σε γη και ζωντανά, υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε και ανθρώπινες απώλειες, ενώ το καλοκαίρι η ξηρασία ταράσσει συνολικά το οικοσύστημα.

Ο καθαρισμός της κοίτης θεωρώ πως έχει απασχολήσει τους ιθύνοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα δοθεί κάποια λύση. Η παρέμβαση μου αφορά το δεύτερο σκέλος και συγκεκριμένα τη συνεχή ροή νερού στον Κοκκυτό.

Προτείνω λοιπόν, παρ’ όλες τις γραφειοκρατικές και τεχνικές δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν, μέρος από το νερό που έρχεται στον κάμπο μας από τον Αχέροντα να ρίχνεται μέσα στον Κοκκυτό όσο γίνεται πιο κοντά στις πηγές του, λίγο πριν στερέψουν οι πηγές του μέσα στον Μάιο κάθε χρόνου. Να ρίχνουμε 10 λίτρα κάθε δευτερόλεπτο, δηλαδή 600 λίτρα κάθε λεπτό, 36 κυβικά την ώρα, που αυτό σημαίνει 864 κυβικά κάθε 24ωρο. Όπως πληροφορήθηκα από ΤΟΕΒ Παραμυθιάς το κόστος είναι 0,09 € το κυβικό, άρα χρειαζόμαστε μόλις 78 € για κάθε ημέρα. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 5,5 μήνες δηλαδή συνολικό κόστος νερού περίπου 13.600 € κάθε έτος. Εάν οι ειδικοί θεωρούν πως 864 κυβικά μέτρα νερού το 24ωρο είναι λίγα μπορούν να προτείνουν π.χ. 1 κυβικό κάθε λεπτό, δηλαδή 1.500 κυβικά τη μέρα με κόστος 22.500 € και τους πεντέμιση μήνες το χρόνο. Το ποσό μπορεί να προέλθει από κονδύλια είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου, είτε και απλώς χορηγίες ιδιωτών μεταξύ των οποίων κι εγώ προσωπικά, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας για τη νομική υπόσταση του θέματος.

Θεωρώ πως το κόστος είναι απειροελάχιστο μπροστά στη σωτηρία του ποταμού και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συνεχή ροή νερού στον Κοκκυτό. Προϋπόθεση βέβαια είναι να μη γίνεται άντληση για τις καλλιέργειες και να σταματήσουν οι σημερινές συνήθειες κάποιων που μόνο κακό κάνουν στο ποτάμι μας.

Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο το μεγάλο και ιστορικό ποτάμι της περιοχής μας ο Αχέροντας, θα δώσει ζωή στο δεύτερο επίσης ιστορικό ποτάμι τον Κοκκυτό που με τη σειρά του θα ρίχνει τα «δάκρια» του ξανά στον Αχέροντα και μαζί θα συνεχίσουν και στους επόμενους αιώνες τη συνύπαρξη, κάτι που με τη σωστή αξιοποίηση θα προσδώσει και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή (ενδεχομένως κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με τον Πυριφλεγέθοντα, το τρίτο ιστορικό ποτάμι της περιοχής).

Με δεδομένο λοιπόν ότι το κόστος είναι πολύ μικρό, θεωρώ κάτι περισσότερο από βέβαιο πως σύλλογοι όπως η Ένωση Απόδημων Σεβαστού και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των παραποτάμιων χωριών Παγκράτι, Ραχούλι, Ξηρόλοφος, Προδρόμι, Ζερβοχώρι, Σκάνδαλο, Αγορά, Γαρδίκι κ.α. θα αγκαλιάσουν την πρόταση και θα κινητοποιήσουν τους κατοίκους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Καλώ λοιπόν όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρουν θέση στο θέμα και με αφορμή αυτήν την επιστολή εάν προκύψει κάποια άλλη ακόμη καλύτερη πρόταση συστρατεύομαι μαζί τους για τη σωτηρία του ποταμού μας, του Κοκκυτού!

Αλέκος Νίκας

Συγγραφέας, Πρώην Πρόεδρος Ένωσης Απόδημων Σεβαστού

In this article

Join the Conversation