BINTEO | Η παρουσίαση των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για τον Αχέροντα

Μια από τις πιο οργανωμένες προσπάθειες για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων έχει σχεδιαστεί για την πολύ ιδιαίτερη περιοχή του μυθικού Αχέροντα και παρουσιάστηκε σε ημερίδα που θα πραγματοποιήθηκε  στη Γλυκή, την Παρασκευή .

Σύμφωνα με την παρουσίαση, σημεία κλειδιά για το Πρόγραμμα αποτελούν δράσεις για τους επισκέπτες όπως, η «Κάθοδος στον Άδη» μέσω εικονικής πραγματικότητας, η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα, η αναβάθμιση της εικόνας των υποδομών της περιοχής, η ανάπτυξη τοπικής γαστρονομίας στηριγμένη στην τοπική παράδοση και σε τοπικά προϊόντα, και δράσεις όπως η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και μονοπατιών, η ανάδειξη ιστορικών μνημείων, η αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και η δημιουργία συνεργατικού σχήματος των τοπικών επιχειρήσεων.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Σουλίου και Πάργας και η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ, ενώ ηταν υπό την αιγίδα της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης που είχε συναφθεί για το σκοπό αυτό.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Κορκολής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, οι Δήμαρχοι Σουλίου και Πάργας και στελέχη της ΜΟΔ ΑΕ.

Ειδικά θέματα που σχετίζονται με τις δράσεις του προγράμματος ανέπτυξαν  εισηγητές από τον πανεπιστημιακό χώρο, όπως από το Ε.Μ.Π (ΜΕΚΔΕ – κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (καθηγ. Χρήστος Καραβίτης), καθώς και από το τ. ΕΘΙΑΓΕ (κ. Παναγιώτης Τσόπελας) και από την ΕΣΑμεΑ (κα Μαρία Καμπούρη). Επίσης, γνώση και εμπειρία από άλλους χώρους και καλές πρακτικές μετέφεραν ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας κ. Βασίλης Μπέλλης, ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας κ. Αναστάσιος Τόλης, τα στελέχη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κκ. Σοφία Χαροκόπου και Γιώργος Σοφιανόπουλος και το στέλεχος της TREKKINGHELLASκ. Χρήστος Λάμπρης.

Εισηγήσεις για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική αξία της περιοχής παρουσίαστηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα – Καλαμά – Κέρκυρας (κ. Αλέξανδρος Κωνσταντίνης) και από την εφορία αρχαιοτήτων Πρέβεζας (κα Δήμητρα Δρόσου).

Το βίντεο ειναι απο το ρεπορτάζ του Ηπειρος tv1

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!