Η προεκλογική ομιλία της Αντιγόνης Φίλη

Να επαναφέρουμε την ομαλότητα και την κανονικότητα στη ζωή μας και να αποκαταστήσουμε την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της πατρίδας

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή σας παρουσία στο άνοιγμα της αυλαίας των προεκλογικών μας εκδηλώσεων για να σας παρουσιάσουμε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και του αυριανού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι κρίσιμες γιατί με τη ψήφο του ο ελληνικός λαός θα απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των πρώην εταίρων του ΑΝΕΛ, που τόσα δεινά έφεραν στον τόπο.

Με ψεύτικες υποσχέσεις ήρθαν υποτίθεται στην εξουσία για να διώξουν την τρόικα και να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια. Αντίθετα υπέγραψαν τρίτο δυσβάστακτο μνημόνιο και έβαλαν τη χώρα σε παρατεταμένη εποπτεία φορτώνοντας τις μελλοντικές γενιές με χρέος άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προχώρησαν στο άσκοπο δημοψήφισμα και από τις απειλές για ρήξη στην κωλοτούμπα, αλλάζοντας την απόφαση του λαού και διχάζοντας τους Έλληνες. Με τον νόμο Παρασκευόπουλου βγήκαν από τις φυλακές πολλοί που είχαν καταδικαστεί για κακουργήματα, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι τις παρανομίες, επιδεινώνοντας κατά πολύ την ασφάλεια της χώρας. Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας της κοινωνίας απέτυχαν παταγωδώς.

Ξεπούλησαν την Μακεδονία μας, επέβαλαν capital controls, εξουθένωσαν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη με την επιβολή νέων φόρων, λασπολόγησαν και έπλασαν σκανδαλολογία και πλαστές ειδήσεις. Τους ενόχλησε η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία και η ορθόδοξη πίστη, ανέχτηκαν την ατιμωρισία και την ανομία αλλά και τις ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και προσβολές υπουργών, ευτέλησαν την πολιτική και τους θεσμούς, καταθέτοντας τροπολογίες για την εξυπηρέτηση των ημετέρων.

Όμως σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για το αύριο, αυτό που θα μας ενώσει, όχι αυτό θα μας διχάσει. Να αντισταθούμε στο ψέμα και στον λαϊκισμό της απερχόμενης κυβέρνησης. Η ΝΔ έχει επιλέξει να μιλήσει με στοιχεία και προτάσεις για το μέλλον. Έχει θέσει ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης. Για να γίνει αυτή πράξη είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου. Γι αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να επαναφέρουμε την ομαλότητα και την κανονικότητα στη ζωή μας και να αποκαταστήσουμε την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της πατρίδας.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από ένα σχέδιο που καταρτίστηκε από μια έμπειρη επιστημονική ομάδα, άμεσα εφαρμόσιμο και απολύτως κοστολογημένο με σύνθημα «Ισχυρή Ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα».

Βασίζεται σε 16 άξονες και περιλαμβάνει επιγραμματικά τις πολιτικές δεσμεύσεις της ΝΔ που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας και μια δικαιότερη φορολογία.
Προστατεύουμε την εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, δίνουμε πάλι αξία στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Στο σχέδιό μας αποτυπώνονται οι κεντρικές επιλογές μας για την οικογένεια, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη δίνοντας για παράδειγμα ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία.
Βελτιώνουμε τη δημόσια υγεία, δίνουμε βαρύτητα στην ασφάλεια των πολιτών, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.
Επενδύουμε σε μια σύγχρονη αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία. Προστατεύουμε το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στηρίζουμε τον πολιτισμό και τον τουρισμό που είναι η βαριά μας βιομηχανία.
Ενισχύουμε την αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και εφαρμόζουμε ενιαίο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης των υποδομών για τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Επιτρέψτε μου μιας και βρισκόμαστε σήμερα στην έδρα του ιστορικού δήμου Σουλίου την μαρτυρική Παραμυθιά να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον τόπο μου. Σε έναν δήμο σχετικά μικρό ανάμεσα στον μυθικό Αχέροντα και στον Καλαμά, ο οποίος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τα δικά του προβλήματά του αλλά και πολλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ένας δήμος καθαρά αγροκτηνοτροφικός όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ως απασχόληση την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του. Σημαντικό κεφάλαιο επίσης είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι εναλλακτικές καλλιέργειες, τα αρωματικά φυτά. Στηρίζουμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής. Ως η αυριανή κυβέρνηση δίνουμε μεγάλη σημασία στη μεταποίηση και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων όπως για παράδειγμα το λάδι.

Ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων ώστε να αποτελέσουν τη βάση για έναν ανασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Υπάρχει η ανάγκη για να περάσουμε σε μια ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα σημαίνει νέες θέσεις εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους, πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε λοιπόν κίνητρα με μείωση της φορολογίας, στήριξη της ρευστότητας και πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας είναι το ακριβό κόστος παραγωγής. Άρα με τη μείωση του ΦΠΑ, της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, του αγροτικού ρεύματος και του νερού μέσω νέων σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και με τη ρύθμιση χρεών στον ΤΟΕΒ μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση του απαγορευτικού κόστους παραγωγής. Εκμεταλλευόμαστε τις νέες τεχνολογίες για τη σωστή διαχείριση του νερού χωρίς απώλειες, που οφείλεται στα απαρχαιωμένα συστήματα, με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόσφατα ζήσαμε πρωτοφανή για την εποχή κλιματικά φαινόμενα. Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες έγκαιρα για ζημιές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να προβλέπει τις καταστροφές.

Είναι καιρός να περάσουμε από το μοντέλο επιδοτούμενης αγροτικής παραγωγής σε ένα μοντέλο όπου η επιδότηση θα είναι εργαλείο για να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Τα προϊόντα μας (τυριά, κρέατα, εσπερειδοειδή, μέλι, αρωματικά φυτά) είναι ποιοτικά σε σχέση με άλλα, γι αυτό και πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά, ώστε έτσι να βρουν τη θέση τους όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά.

Στηρίζουμε την ελληνική φέτα ως προϊόν ποπ ώστε να απολαύσει της πλήρους προστασίας, που απολαμβάνουν και τα υπόλοιπα τυροκομικά προϊόντα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παγκοσμίως καταγράφεται μια διατροφική τάση με στροφή στα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να συνδέσουμε με τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας.

Η παρουσία των επιχειρήσεων στις διεθνείς εκθέσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια δίνει μεγάλη ώθηση ώστε τα εξαιρετικά προϊόντα μας να βρουν χώρο στα ράφια του εξωτερικού.

Σημαντική επίσης είναι η διάκριση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, την περιφέρεια και το δήμο και να ξέρουμε ποιός έχει την ευθύνη να κάνει τι. Προχωράμε με τα σχέδια βελτίωσης, ενισχύουμε την καινοτομία, τα συνεργατικά σχήματα με φορολογία 10%, όχι με τη λογική του παρελθόντος, με χρήση του μαρκετινκ, την εκπαίδευση, κατάρτιση και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Θα είμαστε αμείλικτοι στην παράνομη ελληνοποίηση γάλακτος και κρεάτων με εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς αποτελεί τεράστια πληγή στην τοπική οικονομία και καθορίζει σημαντικά την τιμή του γάλακτος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εκτός όμως από τον πρωτογενή τομέα, ο δήμος Σουλίου προσφέρεται ως ένας τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών και πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης των τουριστών παγκοσμίως. Επενδύουμε στον τουρισμό, αξιοποιούμε τις φυσικές ομορφιές, τις παραδόσεις, τα ιστορικά, εκκλησιαστικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου, δίνουμε κίνητρα για επενδύσεις στον τουρισμό, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας.

Εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων υποδομής της Περιφέρειας και του δήμου για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τέλος, φροντίζουμε για την στελέχωση και την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς, του ΕΚΑΒ και των αγροτικών ιατρείων της περιοχής, ώστε το εργαζόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μπορεί να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Στηρίζουμε τα σώματα ασφαλείας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Εφοδιάζουμε τους αστυνομικούς μας με νέα περιπολικά και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που όλα αυτά τα χρόνια με περιβάλετε με την αγάπη και τη στήριξή σας. Μαχήτρια της ΟΝΝΕΔ, ήμουν πάντοτε στην πρώτη γραμμή, όπου και όποτε μου ζητήθηκε. Με εκλέξατε αρχικά μέλος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας. Το 2009 συμμετείχα για πρώτη στις εθνικές εκλογές χωρίς να υπολογίσω προσωπικό ή πολιτικό κόστος – πολλοί θα θυμάστε τότε στα δύσκολα, όταν υπήρξε δυστοκία στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων πανελλαδικά. Κι όμως είπα ναι, ναι για την παράταξη, ναι για την πατρίδα.

Γνωριζόμαστε τόσο καλά, άλλωστε δεν είμαστε ούτε καινούριοι ούτε πολλοί. Με γνωρίζετε ως περιφερειακή σύμβουλο και Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Πολιτισμού Ηπείρου σε μια πετυχημένη περιφερειακή αρχή, την οποία υπηρέτησα με ζήλο και ανιδιοτέλεια για εννιά χρόνια. Ήμουν και παραμένω ο δικός σας άνθρωπος, αυτός που αφουγκράστηκε και εξακολουθεί να αφουγκράζεται τις αγωνίες σας, τα παράπονά σας, τα δίκαια αιτήματά σας.

Εργάστηκα άοκνα με όλες μου τις δυνάμεις απ άκρη σ άκρη σ όλο το νομό μας, γνωρίζετε το ποιόν, τον χαρακτήρα, την εργατικότητά μου, την ειλικρίνειά μου και το ήθος μου, στοιχεία που προσπάθησα να κρατήσω αναλλοίωτα στον αδυσώπητο χώρο της πολιτικής.

Έτσι κοιτάζοντάς σας κατάματα σας ζητώ να με εμπιστευτείτε με την ψήφο σας και να δώσετε την εντολή σε έναν νέο ακέραιο άνθρωπο να σας εκπροσωπήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μαζί πορευτήκαμε, μαζί θα συνεχίσουμε. Πάμε δυνατά για την νίκη της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Ελλάδα ισχυρή.
Η επιλογή είναι δική σας. Καλό αγώνα!!!

In this article

Join the Conversation