Χωρίς απόφαση για την μεταφορά απορριμάτων του Ιονίου, άλλα την καλοβλέπουν…

Αντίθετος ο δήμος Σουλίου στην μεταφορά υπολειμμάτων στο Καρβουνάρι

Με την μεταφορά απορριμάτων της Λευκάδας και της Κέρκυρας  άλλα και τα προβλήματα (κυρίως κόστους) της λειτουργίας της ΑΣΑ Ηπείρου, να είναι τα κύρια θέματα, συνεδρίασε η ΠΕΔ με την παρουσία εκπροσώπων από όλους του δήμους της Περιφέρειας.

Το μεγάλο κόστος μεταφοράς είναι αυτό που προβληματίζει τις δημοτικές αρχές, οι οποίες καλούνται να επωμιστούν, είτε μεταφέρουν τα απορρίμματα στην ΑΣΑ ειτε όχι. Η μονάδα απαιτεί μία ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ετησίως η οποία έχει υπολογιστεί στις ογδόντα χιλιάδες τόνους. Και το κόστος των δήμων της Ηπείρου αυξάνεται, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι σταθμοί μεταφόρτωσης.

Σήμερα οι Δήμοι της Ηπείρου πληρώνουν 48,5 ευρώ τον τόνο για την επεξεργασία των απορριμμάτων στο εργοστάσιο και περίπου είκοσι ευρώ τον τόνο για την διάθεση του υπολείμματος στους ΧΥΤΑ.

Και αυτό ακριβώς δημιούργησε την διχογνωμία απόψεων καθώς το κόστος αυτό θα μειωθεί αν και εφόσον η Λευκάδα μεταφέρει τα απορρίμματα της στην Ήπειρο μέχρι την ολοκλήρωση της δικής της μονάδας ΑΣΑ.

Ωστόσο η μεταφορά των απορριμάτων στην μονάδα ΑΣΑ, σημαίνει μεταφορά των υπολειμμάτων που θα προκύψουν στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, με τον δήμο Σουλίου να δηλώνει κάθετα αντίθετος σε αυτήν την προοπτική με δεδομένη την επιβάρυνση του προβληματικού ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τους περισσότερους δήμους να καλοβλέπουν την μεταφορά των απορριμάτων της Λευκάδας άλλα ξαι της Κέρκυρας ωστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της ΑΣΑ, εληξε η συνεδρίαση χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση.

In this article

Join the Conversation